Mozek je náš nejdůležitější orgán a je na místě, aby jsme se o něj s láskou starali. Díky správně zvolené stravě můžeme předcházet nemocem jako jsou Parkinson, Alzheimer nebo zákeřná mozková mrtvice. Všichni by jsme zde chtěli být co nejdéle a v co nejlepší mentální kondici. Čemu se tedy vyhnout?
Nejspíš se vám to zdá už trochu ohrané, ale pro nic za nic cukr není veřejný nepřítel číslo 1. Kromě linie mají negativní dopad i na náš mozek. Dlouhodobá nadměrná konzumace cukru může způsobit neurologické problémy a také zničit paměť. Cukr navíc ovlivňuje mozek podobně jako drogy a můžete si na něm vypěstovat závislost. Zvýšená hladina cukru v krvi totiž vede k aktivaci stejných oblastí mozku jako třeba dávka alkoholu nebo heroinu.
To, že nadměrné pití alkoholu má na lidské tělo katastrofální dopad je všeobecně známé. Alkohol mění rovnováhu chemických procesů v mozku. Kromě toho, že slábnou vaše rozumové schopnosti, mění se i vaše chování vůči okolí, tedy celá osobnost. Navíc při dlouhodobém pití můžete o část mozku přijít. Výzkumy totiž ukázaly, že pijákům se zmenšuje čelní lalok.
Všichni víme, že smažené a tučné jídlo z rychlých občerstvení není žádným vzorem zdravé výživy a dokáže nám v těle i na těle napáchat pěkné škody. Jistá studie z univerzity v Monteralu dokázala, že i tento typ stravování dokáže měnit chemické procesy v mozku a přivádět člověka k depresi. Pokud se tedy často cítíte pod psa, zkuste se zamyslet kde a jak jíte.
Sůl má vliv na krevní tlak a srdeční činnost. Člověk by si proto měl dát pozor, kolik soli při vaření používá. Sodík umí napadnout i naše myšlení a vnímání. Dokáže se v tomto ohledu chovat jako cukr a spustit v mozku proces vedoucí k vytvoření závislosti. I když sůl naše tělo potřebuje, mozek ani tělo nedokáží poznat, kdy už je jí přes míru. Nedokáže vyslat žádný varovný signál, že už má dost. Navíc si na sůl přivykají i chuťové buňky a bez nadměrného solení nám jídlo připadá nevýrazné a nechutné.
Cigaretový kouř neprochází jen přes plíce, ale i trávicím traktem. Řada chemikálií včetně drogy zvané nikotin pak způsobuje stárnutí organismu, špatný dech a rakovinu řady orgánů. Má ale také vliv na funkci látek přenášejících informace i vzruchy mezi nervovými buňkami. Při kouření se totiž zužují kapiláry, které zásobují mozek krví a kyslíkem. Mozek je pak nedostatečně vyživený a tím pádem hloupější.
Zařaďte do jídelníčku potraviny, které mozek regenerují a čistí organismus. Jsou to například tučné ryby, játra, droždí, kurkuma, oregano, konopný olej, lněné semínka, brokolice, rozmarýn, ořechy a také třeba pažitka.
Komentáře