Reklama

Koření změní chuť jídla

Doporučujeme
19. Aug 2024
19 zobrazení
Koření změní chuť jídla

Při vaření občas zjistíme, že některé jídlo nechutná tak, jak jsme zvyklí. Stačí ale přidat to správné koření a vše je tak, jak má být. Jak se koření z druhého konce světa dostane až na náš stůl?

 

Chuť na prvním místě

Bez koření není chuť, to věděli lidé už před mnoha stovkami let. V dobách mořeplavců bylo koření velmi ceněnou komoditou a lodě obchodníků byly nejen vyhlíženy v přístavech, ale často také napadány piráty právě kvůli cizokrajným druhům koření. Vydat se na dlouhou plavbu do neznámých vod pro koření nebylo úplně bezpečné, není tak divu, že se vedly velké boje na moři o ceněný náklad. V různých kulturách napříč staletími se lidé snažili okořenit si jídlo, aby mělo lepší chuť. Využívali k tomu lokální bylinky, kořeny, plody a jejich směsi, s usnadněním cestování jsme si pak zvykli i na chutě, které u nás nejsou úplně doma. Dnešní zpracovatelské závody využívají moderní technologie, potrubní systémy a stroje, které šetří práci i čas. To, co by jeden člověk dělal mnoho hodin i dní, zvládne technika za pár minut. Přesto se bez ruční práce stále neobejdeme.

 

Co nejde za oknem

Bylinky a koření, které je v našich podmínkách běžné, si můžeme vypěstovat i doma za oknem. Petržel, dobromysl nebo pažitka zdobí většinu kuchyní, na skořici nebo chilli už si ale záhon zakládat nebudeme. Stovky druhů koření dovážíme a používáme je buď samotné, nebo v kořenících směsích. Ty si každý výrobce pečlivě kombinuje podle svých receptur a opět zde ulehčuje práci moderní technika. Představa, jak u pytlů s kořením stojí babička a lopatkou navažuje jednotlivé druhy do výsledné směsi, je sice krásná a dýchá z ní nostalgie, do reality má však daleko. Přepravní potrubí dopraví jednotlivé druhy koření až na mísící linku v přesně definovaném množství. Výsledná směs má pak vždy stejný poměr jednotlivých druhů. Automatické pásy a potrubí pak směsi i koření dostanou až k balícím linkám, kde jsou zabaleny do správných obalů a předány k expedici.

 

Zabalené koření a směsi si pak v obchodě koupíme a doma využijeme k ochucení jídel, která voní dálkami. A tentokrát si třeba i vzpomeneme, jak dlouhou cestu musí koření urazit.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se