Když se řekne špenát (latinsky spinacea), co si kdo vybaví jako první?! Děti zřejmě nezapomenou na legendárního Pepka námořníka, který se stal právě díky plechovkám špenátu nepřemožitelným... Dospělí si zase vzpomenou na známou komedii Což takhle dát si špenát.... Především nutno podotknout, že je to důležitá listová zelenina, která se do Evropy dostala na přelomu 14. a 15. století, a hlavně která nám přináší spoustu užitečného.
Špenát je především důležitý antioxidant, který kladně působí na vývoj svalstva. Ale nejen to...
Špenát obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Získáme vitamín C, E, K, B (z něj hlavně zástupce niacin, kyselinu listovou pro dobrý vývoj plodu a vyšší porodní váhu novorozence a biotin). Dále nesmíme zapomenout na karotenoidy, lutein ovlivňující zrak,draslík jako prevenci proti vysokému tlaku a anémii, vápník, hořčík, jod, mangan, železo, fosfor, kyselinu šťavelovou a v menším zastoupení i další. Dříve se ve studiích uvádělo, že hlavním obsahem špenátu je právě železo, avšak tyto mýty byly vyvráceny z důvodu špatného pokusu v dávné historii. Obsah v listech sice má, ale ne tak vysoké.
Vzhledem k opravdu širokému zastoupení, špenát působí na srdce, centrální nervový systém, imunitní systém a mozek. Dále významně ovlivňuje tvorbu krve, stav vlasů, nehtů, kostí, zubů a pokožky, metabolismus sacharidů, látkovou výměnu. Napomáhá proti zácpě a zavodnění těla.
Pro nás jako strávníky je určitě lepší si koupit čerstvý špenát, jen se musí při nákupu a pak následné konzumaci dávat pozor. Špenát nesmí povadnout nebo být nažloutlý, jinak důležité živiny uvedené výše ztrácí. Pro lepší stravitelnost a vstřebatelnost se doporučuje zakápnout olejem.
Jako nejdůležitější informaci v oblasti zdraví a špenátu lze považovat a nesmí se zapomínat, že špenát nemohou osoby, které užívají Warfarin a to právě z důvodu obsahu draslíku, který se používá u léčby poruch krevní srážlivosti, zatímco Warfarin má účinek opačný.
Komentáře