Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Dřevěné piliny nepatří do odpadu, mají další využití

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Vytěžené dřevo se z lesa převeze na pily a do závodů, kde probíhá jeho další zpracování. Při tom vznikají piliny a dřevní štěpky, které by ale bylo škoda jen tak vyhodit.

 

Výbušný dřevní prach

Když si v domácí dílně zkusíme jen začistit kousek latě nebo nové poličky, víme, že drobný prach a piliny se dostanou naprosto všude. Jsou lehké, poletují vzduchem a je téměř nemožné je uklidit. I o důkladném zametení a použití vysavače se objeví další. Když bychom je však neuklízeli, brzy bychom ani neotevřeli dveře přes nánosy těchto nečistot. Dřevní prach ale představuje i další riziko, než je jen nepořádek, je totiž explozivní. Ve velkých závodech se tak musí odsávat pomocí průmyslové vzduchotechniky, aby nedocházelo k jeho usazování. Právě vrstva prachu může při jeho zvíření představovat prostředí s rizikem výbuchu. Doma se exploze nemusíme bát, ve zpracovatelských závodech to ale může být bezpečnostní problém a bez filtračního zařízení se neobejdou. Odsáté piliny nekončí na skládce, ukládají se ve filtračním zařízení a následně se odvádí k dalšímu zpracování.

 

Mokrým pomůže fyzika

Suché a lehké piliny lze odsát snadno, bez ohledu na to, zda je venku horko nebo mráz. U mokrých pilin už ale počasí může znamenat problémy, protože mohou komplikovat odsávání. Vodou z pilin nasákne filtrační medium, které pak může zamrzat, čímž dojde k omezení jeho funkcí. Ve specifických provozech, kde se pracuje s mokrými a hrubými pilinami, se proto používají cyklonové odlučovače, které využívají odstředivou sílu. Piliny se vzduchem do odlučovače vstupují vrchem a rotují uvnitř kolem osy cyklonu. Fyzikální zákony se pak postarají o to, že piliny kloužou vlivem gravitace dolů a samotný vzduch se vrací nahoru. Mráz pak nijak nemůže ovlivnit vodu obsaženou v pilinách a provoz je nepřerušen.

 

Piliny, které se odsají při výrobě a zpracování dřeva se následně vyčistí a vysuší. Poté se používají k výrobě dřevních briket a pelet na topení nebo granulátu pro podestýlky pro domácí i hospodářská zvířata.

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz