Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 EET pokladny brzy budou muset patřit k výbavě většiny podnikatelů. Seznamte se s klady a zápory některých z nich

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

S příchodem roku 2021 již málokterý podnikatel unikne povinnosti řešit elektronickou evidenci tržeb. Pro řadu z nich to znamená nutnost pořídit si vlastní EET pokladnu. Jaké typy těchto zařízení se nabízí? Podívejme se na tento problém pod lupou. Uvidíte, že někdy ani není nutné investovat do fyzického přístroje a pokladna může mít i elektronickou podobu.

EET pokladna s platebním terminálem

Platba kartou je v Česku nejoblíbenější metodou placení. A obchody, které tuto možnost nabízejí, obvykle evidují vyšší zisk. Pořízení takové pokladny, v níž je zároveň zabudován i platební terminál, se může hodit do většiny menších i středních provozů, ale i trhovcům, řemeslníkům a podnikatelům, kteří obvykle přijímají vyšší částky.

Výhody takovéto pokladny jsou:

  • Přenosnost,
  • Intuitivní ovládání,
  • Obvykle v ní je (nebo by alespoň měla být) zabudována tiskárna účtenek.

Mezi mínusy tohoto řešení patří především nutnost vyřizovat smlouvu o akceptaci platebních karet, a také odvádění drobných poplatků karetním společnostem. V obou případech ale nejde o nic drastického. Dobrou pokladnu-terminál můžete většinou pořídit do 10 000 Kč, někdy i za méně.

Dotykové pokladny pro EET s integrovanou tiskárnou

Pokud si rozumíte s dotykovými displeji a patříte mezi menší a střední podnikatele, řemeslníky či trhovce, pak se možná stojí poohlédnout po přístroji tohoto typu. Odměnou vám může být:

  • Mobilita pokladny i její schopnost běžet na baterii. Přijímat platby tak můžete kdekoliv.
  • Integrovaná tiskárna účtenek – dotykové pokladny bez ní snad ani nemá smysl si pořizovat.
  • Možnost kdykoliv ji propojit s externím platebním terminálem (který můžete pořídit o mnoho levněji).

Dotyková pokladna představuje levnější řešení ve srovnání s výše zmíněnou pokladnou s integrovaným terminálem, a to i tehdy, pokud k ní budete přikupovat terminál zvlášť. Nevýhodu může představovat o něco větší náchylnost k poškození, ale budete-li opatrní, neměl by tento „mínus“ představovat problém.

Celá pokladní sestava

Pro podniky většího charakteru, nebo třeba restaurace, kavárny a další podniky, které denně řeší klidně stovky transakcí, připadá v úvahu prakticky jedině veliká pokladní sestava, která se sestává z řady dalších komponentů, včetně velkého dotykového monitoru, tiskárny účtenek, platebního terminálu, zásuvky a dalších prvků, které lze od profesionální pokladny tohoto rázu očekávat.

Přednostmi tohoto řešení jsou především:

  • Snadnost a rychlost markování
  • Množství nadstandardních funkcí, které činí pokladnu vhodnou nejen pro EET, ale pro hladký byznys jako takový.

Nevýhody jsou očividné – totiž nižší mobilita tohoto zařízení, a také jeho vysoká cena. Ta se může pohybovat od zhruba 15 000 klidně až k čtyřiceti tisícům. Samozřejmě jde o dlouhodobou investici, která se vám s postupem času takřka jistě vrátí.

Plně elektronická pokladna

Ptáte se, jestli jde řešit EET online, bez nutnosti pořizovat si fyzickou pokladnu? Možné to je. EET aplikace v mobilu, popřípadě na tabletu či počítači, jsou řešením pro ty, kteří nemusí denně řešit desítky a stovky transakcí. A nevadí jim tedy nutnost zadat každou z nich do EET aplikace ručně.

Narazit můžete na spousty aplikací, které vám umožní vaše tržby tímto online způsobem evidovat. Příkladem za všechny budiž třeba pokladna Leeto, kterou najdete na leeto.cz.

K elektronické pokladně se leckdy vyplatí zakoupit menší tiskárnu účtenek, i když řada podnikatelů si vystačí s jejich zasíláním emailem či přes SMS.

Závěrem rozhodně stojí za to zmínit i možnost řešit EET offline – to si ale zasluhuje zvláštní článek, který najdete zde.

Které z těchto řešení by nejvíce vyhovovalo vám? Pokud jste podnikatel, je načase začít nad tím uvažovat!

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz