Cookie Consent by Free Privacy Policy website
  • 0 Mléko pro krásu pokožky obličeje a těla

    0.00 z 0 Hlasů

    Od pradávna mléko na kůži používaly nejen královny, ale i obyčejné rolnické dívky. Přírodní produkt je povětšinou žádán pouze jako jedlá složka, ale také jako kapalina, která dokáže zázraky s pokožkou obličeje a těla.   Chemické složení mléka  Chemické složení výživného mléčného výrobku je opravdu úžasné.  Spolu s tuky a bílkovinami v produktu převládá obrovské množství užitečných prvků.   Ve svém složení mléko obsahuje:   vitaminy A, C, skupiny B, K, D; makronutrienty ve formě draslíku, sodíku, fosforu, síry, vápníku, hořčíku; stopové prvky sestávající ze selenu, chrómu, železa, fluoru, křemíku, mědi, kobaltu, jodu, zinku, manganu.   Všechny látky v tekutině se dokonale vstřebávají uvnitř i vně těla.   Výhody mléka pro pokožku obličeje a těla jsou určovány látkami nezbytnými pro tělo, které při pravidelném používání mají určitý pozitivní účinek na pokožku.   Retinol (A) je užitečný pro pokožku tím, že vstupuje do vrstev dermis, aktivuje elastin a kolagen, takže pokožka získává pružnost a pevnost. Thiamin (B1) kosmetologové doporučuje používat těm, kteří potřebují účinné prostředky proti známkám předčasného stárnutí. Vitamin také pomáhá v boji proti kožním onemocněním spojeným s narušeným nervovým systémem. Riboflavin (B2) saturuje epidermální buňky kyslíkem, čímž se zrychluje metabolismus. Cobalamin (B12) se podílí na regeneračních procesech a obnovuje epiteliální buňky, což nejpříznivěji ovlivňuje barevné schéma a strukturu kůže. Cholecalciferol (D) zpomaluje stárnutí a udržuje buňky v dobrém stavu. Kyselina askorbová (C) aktivuje kolagen, posiluje krevní cévy, léčí zánět, akné, mikrotrhliny na kůži. Spolu s těmito vitamíny mléko regeneruje pokožku, vyživuje, chrání, hydratuje a zároveň udržuje krásu a mládí pokožky.   Masky z mléka Mléčná želatinová maska. Velmi dobře vyživuje kožní buňky a také zvlhčuje. Kromě mléka a želatiny bude maska ​​potřebovat petrželkovou šťávu a lžičku másla. Aby se připravila podobná maska, je nutné smíchat mléko se želatinou a nechat bobtnat. Poté přesuňte roztok do vodní lázně a zcela zřeďte želatinová zrna. Po získání homogenní struktury přidejte olej, a poté přidejte petrželkovou šťávu a promíchejte. Naneste směs v husté vrstvě a vyčkejte 20 minut, poté opláchněte vodou. Medová maska ​​s mlékem. Vhodná na zarudlou pokožku. Kromě 1 lžičky medu a 1 polévkové lžíce mléka, 0,5 lžičky soli a 1 polévková lžíce škrobu. K přípravě hmoty přidejte zbývající složky do zahřátého mléka, promíchejte a okamžitě naneste na pokožku v teplé formě. Čekací doba je asi 20 minut, po které byste měli opláchnout obličej heřmánkovým vývarem. Ovesná maska. Ideální ošetření pro mastnou pleť, která díky ovesné kaši také jemně čistí dermis. Je nutné připravit 3 lžíce mléka, 0,5 lžičky soli, 2 d. krém a 2 d. malých ovesné vločky. Všechny ingredience smíchejte a rozložte na gázu, masku nechte působit po dobu 20 minut, poté obličejovou plochu ošetřete vodou. Maska s citronovou šťávou. Podobná formulace je určena k hydrataci a bělení pokožky obličeje. Příprava směsi zahrnuje 20 ml šťávy, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce mléka. Zpočátku musíte smíchat mléko a máslo a přidat pouze šťávu. Komponenty se udržují na obličeji po dobu asi 15 minut, poté se odstraní ubrouskem.

  • 0 Rojovník bahenní (Ledum)

    0.00 z 0 Hlasů

    Rostlina se vyznačuje tmavě zelenými a mírně lesklými listy, podlouhlým tvarem a mírně zaoblenými okraji. Květy z bažiny jsou často bílé (odstín se může lišit v závislosti na druhu). Sbírají se v poměrně velkých květenstvích typu corymbosa.  Rostlina roste v bažinatých jehličnatých lesích nebo v rašeliništích. Stojí za to vědět! Některé odrůdy rostlin jsou uvedeny v Červené knize, včetně Pontica Azalea, Schlippenbach, Fori. V chráněných oblastech za sběr rostlin je uložena pokuta. Indikace pro použití Indikace pro použití Ledum jsou docela různorodé. Produktem se léčí: pyodermie; obstrukční bronchitida; chřipka; diabetes mellitus; spastická eterokolitida; rány, modřiny; artritida; lišejník, scrofula, ekzém, kousnutí hmyzem, neurodermatitida, vyrážka jakékoli povahy; kašel; nemoci genitourinárního systému, které mají zánětlivou povahu; pneumonie; revmatismus; hypertenze; bronchiální astma; tuberkulóza; zánět v gastrointestinálním traktu.   Při zánětlivých procesech v gastrointestinálním traktu, při dysbióze, se léky vyrobené z listů, výhonků a plodů rostliny používají v kombinaci s jinými léčivými bylinami. Rostlina může dokonce pomoci s rozvojem příznaků spojených s dlouhodobou léčbou antibiotiky. Pro boj proti artróze, artritidě a revmatismu jsou uvedeny topické přípravky. Jedná se zejména o různé masti, léky pro provádění aplikací a pleťové vody. Poskytují úlevu od bolesti v kloubech a pomáhají zmírňovat zánět. Kromě toho produkt pomáhá urychlit proces regenerace epidermis, což znamená, že rostlina může být také použita při obecné léčbě dermatologických onemocnění. Léčivé a prospěšné vlastnosti Ledum Léčivé a prospěšné vlastnosti Ledum jsou natolik odlišné, že umožňují použití produktu pro různé účely a uzdravení těla. Musíte to však udělat správně, přesně podle pokynů a podle dávkování. V tomto případě bude možné dosáhnout pouze prospěšných účinků na tělo. Léčivé vlastnosti rostliny jsou do značné míry vysvětleny bohatým složením představovaným: glykosidy; opalovací prvky; cukry; makrobuňky; vitaminy včetně C; stopové prvky; organické kyseliny; bioflavonoidy; pryskyřice; kumariny; uhlovodíky; éterický olej.   Zejména je kompozice bohatá na železo, měď, hořčík a zinek.    Kontraindikace Stále však existuje řada situací, kdy je nejlepší rostlinu vyloučit a nahradit ji jinými produkty. Těhotenství. Je zakázáno používat přípravek pro ženy v období těhotenství. Rostlina je schopna vyvolat potrat.   Laktační období. Škodlivé složky, které má Ledum ve svém složení, mohou přecházet na dítě s mateřským mlékem. To může vést k rozvoji problémů u dítěte a dokonce ke smrti (při vysoké dávce). U matek může konzumace rostliny během kojení vést ke ztrátě mléka. Hepatitida. Dětský věk. Pro děti do 14 let a někdy do 18 let není přípravek doporučen odborníky.   Arteriální hypotenze. Glomerulonefritida. Vedlejší účinky a předávkování Vedlejší účinky a předávkování při použití Ledum jsou docela možné, protože produkt je stále zařazován mezi jedovatými. Předávkování může být charakterizováno problémy ve fungování centrálního nervového systému. Nejzřetelnější z nich jsou ochrnutí nohou, bronchospasmus nebo srdeční selhání. Mezi vedlejší účinky patří: zvracení a nevolnost; závratě a bolesti hlavy; podrážděnost a ospalost; prudký pokles tlaku pod normální hodnotu. Pamatujte, že i přes mnoho užitečných vlastností je Ledum nebezpečná rostlina. Doporučujeme použít k léčbě pouze po konzultaci s odborníkem.

  • 0 Lilek od pěstování až po konzumaci

    0.00 z 0 Hlasů

    Lilek či baklažán je tmavě fialová jednoletá rostlina, se v současné době stává velkým oblíbencem. Plod rostliny je podobný cuketě, avšak spíše hruškovitého tvaru. Lilek je vhodný pro přípravu mnoha a mnoha pokrmů, ale vyniká také blahodárnými účinky na naše zdraví. Jak ho pěstovat a kdy ho sklízet? Rostliny lilku jsou velmi náročné na teplotu, a proto se pěstují zejména v oblastech jižní Moravy či ve sklenících. Lilek vyžaduje kyprou humózní půdu s dostatkem živin. Semena zaséváme v průběhu února až polovině března a následně vzrostlé předpěstované rostliny přesazujeme do záhonu ke konci května. V období od července do září rostlina kvete a následně plodí. Pokud jsou plody dostačující velikosti a plně vybarveny, můžeme je sklidit. Jakmile plody ztrácí krásnou lesklou barvu, značí to přezrávání plodů. Jaké jsou jeho účinky na zdraví Baklažán obsahuje velké množství vitamínů a látek, nimiž jsou například kyselina chlorogenová, kyselina listová, fosfor, draslík, hořčík, železo, bílkoviny, třísloviny a vitaminy A, B, C. Pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, bojovat proti riziku vzniku nádorových onemocnění, podporuje činnost slinivky, jater, žlučníku a vyniká také antibiotickými a antibakteriálními účinky. Lilek je četně využíván také při redukčních dietách, jelikož je z 90 % tvořen vodou a nenajdeme v něm žádný tuk. Pokud se jedná o čerstvou šťávu získanou z lilku, tato je obohacena hojivými a regenerujícími účinky na různé kožní problémy. Jak ho konzumovat? Lilek se konzumuje podobně jako rajče, a to se semínky i se slupkou, kdy slupka obsahuje nejvíce vitaminů a rutinu (tento zpevňuje cévy). Avšak oproti rajčatům lilek nelze konzumovat v syrové podobě a je nutné ho tepelně zpracovat. Nejoblíbenějším způsobem úpravy je právě grilování, avšak lze ho i dusit, vařit či zapékat.  

  • 0 90% balené vody obsahuje mikroplasty

    0.00 z 0 Hlasů

    Pokud pravidelně konzumujete balené vody různého druhu, je na čase se nad tím pořádně zamyslet. Orb Media provedli studii, ve které stojí závěry o tom, že 90% testovaných lahví z 259 kusů obsahovaly mikro plasty. Testy podstoupilo hned několik značek z devíti zemí. Některé výrobky obsahovaly dvakrát tolik plastových částic, než testovaná voda z vodovodu. Co to znamená pro naše zdraví? K odhalení pravdy bylo použito červené barvivo Nilu, které se spolehlivě drží plastové fólie a zvýrazňuje částice vzorku. Testované značky, jenž neprošly? Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner Brunnen, Minalba (Grupo Edson Queiroz), San Pellegrino (Nestlé) a Wahaha (skupina Hangzhou Wahaha). CBC News tvrdí, že Nestlé s testováním jejich produktů nesouhlasí, neboť červené barvivo z Nilu může vyvolat “falešné pozitivy”. Hrozí toxicita částic a znečišťování životního prostředí Jedná se o začínající obor, tudíž o vlivu plastových částic na naše zdraví nic nevíme. Přesto existuje správa z roku 2017, ve které stojí: “Při vdechování nebo požití může dojít k akumulaci mikroplastik a k lokalizované toxicitě částic vyvoláním nebo zvýšením imunitní odpovědi. Chemická toxicita by se mohla objevit kvůli lokálnímu vyluhování komponentních monomerů, endogenních aditiv a adsorbovaných látek znečišťujících životní prostředí. Předpokládá se, že chronická expozice bude vyvolávat větší obavy v důsledku kumulativního účinku, který by mohl nastat.”

  • 0 Tipy, jak zmírnit bolest hlavy

    0.00 z 0 Hlasů

    V tomto článku získáte hned několik tipů, které vám pomohou zmírnit bolest hlavy, či ji rovnou odstranit. Pojďme se tedy podívat, co pro to můžete udělat. 1. Pijte vodu Mnohokrát je bolest hlavy způsobená dehydratací. Proto doporučuji pít hodně vody. 2. Zázvorový čaj Zázvor má protizánětlivé účinky, takže může zmírnit i bolest hlavy. 3. Šálek kávy Bolesti hlavy jsou často způsobeny rozšiřováním cév. Kofein v kávě tyto cévy uvede zpět do normální velikosti. 4. Hluboce dýchejte Když cítíte bolest, vaše tělo se začne stresovat. Hluboké dýchání vám pomůže uvolnit napětí. 5. Levandulový olej Pokud máte silné migrény, doporučuji si dát kapku levandulového oleje na prsty a potřít spánky. Je to velmi účinný způsob, který vaši migrénu zmírní. 6. Spánek Nejlepší způsob, jak se zbavit bolesti hlavy je spánek. 7. Akupresura Stiskněte plochu mezi palcem a ukazováčkem na ruce. Lehce masírujte asi jednu minutu a následně přejděte na druhou ruku. 8. Meloun Pokud je bolest hlavy způsobena dehydratací, kromě vody je dobré jíst potraviny bohaté na vodu. A to je například vodní meloun. 9. Horká sprcha Když máte bolesti hlavy dejte si horkou sprchu. Nechte vodu téct na váš krk. Teplo uvolní napjaté svaly, které mohou zmírnit bolest hlavy. 10. Koření Dejte si kořeněné jídlo. Např. kajenský pepř, který obsahuje složku zvanou Kapsaicin - ta má určitou kontrolu nad vnímáním bolesti.  

  • 0 Jak zhubnout břicho

    0.00 z 0 Hlasů

    Snem téměř každé ženy je v dnešní době ploché bříško. Mužům přestává být kondice jejich těla také jedno a snaží se s přebytečnými kily v pasu bojovat neméně intenzivně. Bohužel o hubnutí břicha platí, že se jedná o velmi obtížný proces závislý na několika proměnných. Nejde zhubnout jen břicho! Tělo hubne, pokud se nachází v delším horizontu v kalorickém deficitu. To znamená, že jednoduše vydává více kalorií, než přijímá. Bohužel však není možné přinutit tělo k tomu, aby hublo z vámi vybrané partie. Každému se ukládá tuk jinak a každému se také jinak odbourává, záleží tak jen na vaší genetice, kdy se vám podaří zhubnout tuk na břiše. Strava a trénink jsou základ Sériemi sklapovaček tedy rozhodně tuk na břiše nezhubnete. K tomu abyste ho odbourali budete muset cvičit plnohodnotný trénink v posilovně, který bude zaměřen na celé tělo. To však neznamená, že byste měli na cvičení břicha zanevřít. Střed těla je velmi důležitou partií, která zajišťuje správné držení těla a podobně. Svoji roli při hubnutí hraje samozřejmě z velmi velké části také vyvážená dieta, která tvoří velké procento úspěchu. Pokud se budete dřít v posilovně a pak si zajdete do nejbližší cukrárny na zákusek, pravděpodobně tuk na břichu jen tak neodbouráte. Nezapomeňte na dostatečnou regeneraci Regenerace je dalším klíčem k úspěchu. Pokud bude váš trénink perfektně poskládaný a budete mít dokonalý jídelníček, stále musíte tělu ještě poskytnout dostatek prostoru pro to, aby se na něm očekávané změny mohly projevit. Ne nadarmo se totiž říká, že svaly rostou při regeneraci.

  • 0 Jak hubnout s chutí

    0.00 z 0 Hlasů

        Najít si čas vyladit si své křivky – na to není nikdy pozdě. Sexy postavičku jako ze žurnálu můžete mít kdykoli, navzdory střídajícím se ročním obdobím. A docílit ladného těla můžete i díky kysaným mléčným výrobkům!   Zdraví za pár korun   Zaujala vás sem tam nějaká ta reklama na super účinný prostředek k hubnutí, který vás zbaví nadbytečných špíčků jako mávnutím kouzelného proutku, ale jakmile jste si zjistili jeho cenu zatmělo se vám před očima? A přitom je spoustu zdravých a křivky ladících potravin, které jsou mnohem levnější a k mání za pár korun. Ano, řeč je o kysaných mléčných nápojích, které umí skvěle zahnat hlad, a přitom dodat tolik potřebnou zdravou energie, aniž by se vám nežádoucí tuk či cukry usazovaly v těle. A vybírat navíc můžete hned z několika typů, druhů, značek, a dokonce i příchutí zázračných zakysaných mléčných nápojů!   Proč právě zakysané nápoje?   Protože jejich přínos pro lidský organismus je úchvatný a plný bonusů. Vaše tělo díky kysanému výrobku dostane pořádnou dávku vápníku, fosforu, vitamínů A, B, D a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na bílkoviny. Největší podíl výhod pro lidské tělo však mají mléčné bakterie, které umí bravurně štěpit mléčný cukr. Mléčné kultury také v trávícím traktu umí zkrotit nežádoucí bakterie a tím nejen usnadnit výrazně trávení, ale také skrze čistá střeva zvýšit obranyschopnost organismu.   Hodil by se vám malý lexikon?   Tak tady je! Vyznat se totiž v kysaných mléčných nápojích může být pro někoho oříšek. Rádi vám jej pomůžeme rozlousknout. Acidofilní mléko je vlastně mléko zakysané kulturou Lactobacilus acidophilus. Jeho chuť je velmi výrazná a pro někoho až příliš kyselá. Acidofilní mléko je však díky tomu mnohem lépe stravitelné. A také obsahuje velký podíl vitamínu B12. Kefír je vyroben z mléka a kefírových zrn, obsahující mléčné bakterie a kvasinky – samozřejmě bezpečné. Právě ty se podílí na příznivém střevním klima a celkové dobré kondici vašeho zdraví. Kysané podmáslí je vlastně odpadní produkt při výrobě másla. I když to je plné tuku, kysané podmáslí jej obsahuje maximálně procento a půl. Je tak ideální dietní svačinkou plnou energie, bílkovin, vápníku a také lecitinu.      

  • 0 Ženy, poznejte svůj měsíční cyklus a tím i sebe!

    0.00 z 0 Hlasů

    Mnoho žen je se sebou velmi nespokojeno. Důležitým faktorem je pochopit svůj menstruační cyklus, kterým si každá žena měsíčně prochází. Tento proces má vliv jak na pocity, tak na chování a nálady. Po fyzické stránce dochází během měsíce také k proměnám. Pokud si toto všechno žena uvědomí, pochopí rychleji sama sebe. MENSTRUAČNÍ CYKLUS PO TÝDNECH První týden po menstruaci: pocity jsou skvělé, máme se má rády, líbíme se samy sobě, přijde nám vše báječné, chutě na jídlo a hlad téměř nejsou, rozum nám funguje velmi dobře, nepotíme se, fyzický výdej je na vrcholu, břicho je splasklé, jsme společenské Druhý týden po menstruaci: první část týdne je celkem v pořádku, koncem týdne se začínají zvyšovat chutě na jídlo, dobrá nálada už není na vrcholu, břicho na krátkou dobu oteče Třetí týden po menstruaci: zvyšují se chutě na tučné, sladké a slané jídlo, nálada se zhoršuje, nejsme společenské, sportovní výkon klesá, více se zadýcháváme, myšlení je zpomaleno, narůstá pocení, břicho je nafouklé, nejraději bychom se a ostatní neviděli, zadržujeme vodu, hůře se vyprazdňujeme Čtvrtý týden: týden menstruace - negativní myšlenky a pocity nás pomalu opouštějí, chutě na jídlo se začínají mírnit, nálada se zlepšuje, fyzický výkon se zvyšuje, pocení ustupuje, vyprazdňování začíná fungovat, voda odchází z těla ven, společnost nám vadí méně, břicho se zmenšuje Je důležité vědět, v jaké fázi měsíce se nacházíte. Sama si pak můžete odůvodnit a pochopit své pocity a myšlenky.  Pokud vám to okolnosti dovolí, můžete si naplánovat náročnější schůzku, pracovní pohovor nebo důležitou prezentaci v týdnu, kdy se budete cítit skvěle :). Pokud tu možnost nemáte, je dobré i přesto zkusit podat 100% výkon, protože už budete vědět CO a PROČ ve vás právě probíhá :).  

  • 0 Zapáchají vám nohy? Víme, co s tím!

    0.00 z 0 Hlasů

    Zápach nohou a bot je způsobený přemnoženými bakteriemi a ve větší či menší míře dovede potrápit snad každého. Teď v létě je zápach nohou opravdu aktuální téma. Naštěstí existují způsoby, jak tento problém řešit. Pro jistotu jsme vám shrnuli všechny tipy, jak bojovat se zápachem nohou! Zujte se prosím… Když se třeba u doktora ozve tato věta, ne jednomu se objeví na čele krůpěje potu - zout se a zápachem z bot zamořit celou ordinaci? Někdo zápach bot přejde rozpačitým mlčením, jiný se už předem omlouvá za způsobené nepříjemnosti. Těmto stavům, kdy se cítíte trapně, lze předejít. Protože je to problém řešitelný, byla by škoda zůstávat v této situaci a na pocit zapáchajících nohou si zvykat. Co dělat, aby vám nohy nezapáchaly?   ZVYŠTE HYGIENU NOHOU - zápach nohou způsobují přemnožené bakterie na chodidlech a mezi prsty, které je potřeba smýt. Při potížích se zápachem je potřeba nohy mýt častěji, třeba i v průběhu dne, když se vrátíte z práce, z procházky či ze zahrady. Umýt si je můžete normálně mýdlem či sprchovým gelem, v lékárně jsou však k dostání produkty s antibakteriálním účinkem, které budou pro tento případ mnohem vhodnější. DOPŘÁVEJTE SI VODNÍ LÁZNĚ - vaše nohy potěší (a nejen po voňavé stránce), když jim čas od času dopřejete vodní lázeň a ne jen tak ledajakou. Bakterie na vašich nohou spolehlivě zničí vodní lázeň s kapkou octa, se síranem horečnatým, s klasickou solí nebo s aktivním uhlím. ZAJDĚTE SI NA PEDIKÚRU - nohy zbavené odumřelé kůže, kuřích ok a puchýřků se budou udržovat mnohem snáze než nohy zanedbané. Proto si zajděte na pedikúru, kde bude o vaše nožky výsostně postaráno. NOSTE BAVLNĚNÉ PONOŽKY - rozmnožení bakterií způsobujících zápach podporují i nevhodně zvolené ponožky ze syntetických látek. Namísto nich zvolte pohodlnější variantu - ponožky z bavlny. Ty krásně sají a vaši nohu tudíž udržují v suchu. Používat můžete i ponožky z bambusového vlákna (také má savé vlastnosti) či ponožky s přídavkem stříbra (působí antibakteriálně). Doporučujeme ponožky často střídat - noste jeden či dva náhradní páry v kabelce, uložte si pár náhradních ponožek v pracovní skříňce. VSAĎTE NA OTEVŘENOU OBUV - aby vám nohy v létě nezapáchaly, vsaďte na otevřenou obuv, která umožní průběžné větrání vašich chodidel - otevřené sandálky jsou ideální volbou. Protože co si budeme povídat, v horkých dnech se i v uzavřené baleríně noha hodně potí. SEM TAM I BOTY VYPERTE - aby předchozí doporučení měla nějaký smysl, je dobré vyprat i zapáchající obuv - ručně nebo v pračce, případně můžete obuv vytřít vlhkým hadříkem namočeným v octu. Důležité je, aby boty po každém nošení vždy vyschly. Proto se doporučuje boty střídat nebo je po jejich vyzutí dát hezky na sluníčko nebo k topení. PŘÍPRAVKY PROTI ZÁPACHU NOHOU A BOT POUŽÍVEJTE DLE UVÁŽENÍ - možná jste s jejich účinkem spokojení, možná také ne. Pravdou ale je, že většina těchto přípravků zápach jen překryje a jejich vůně se potom akorát mísí s dalšími pachy. Proto doporučujeme používat je jen dle uvážení či ještě lépe jen v nezbytných případech - třeba v práci, když si zouváte boty, jste v přítomnosti dalších kolegů a máte strach, že by zápach z vašich bot cítili. Když se budete držet předchozích doporučení, uvidíte, že každé vaše zouvání bude sebevědomější a žádné spreje potřebovat nebudete.

  • 0 Meduňka - bojovník s bolestí a stresem

    0.00 z 0 Hlasů

    Je skvělé, že i v dnešní uspěchané době, kdy velká část lidské populace trpí úzkostmi a stresem, nám příroda neustále poskytuje účinné léčivé alternativy všemožných tišících prášků, které zřídka kdy bývají prosty vedlejších účinků. Jednou z těchto alternativ je meduňka lékařská, která má široké využití jak při léčení těla, tak i mysli. Popis rostliny Nejdříve pár informací o samotné rostlině. Meduňka je otužilá trvalka, která může dosahovat až ¾ metru. Roste v trsech a kvete počátkem léta drobnými bílými až nafialovělými kvítky. Její nadzemní část každoročně odumírá a na jaře znovu vyráží z oddenku. Jedná se o medonosnou rostlinu, jejíž květy se u včel těší velké oblibě. Poukazuje na to i latinské jméno Melissa, jež pochází z řeckého označení pro včelu. Účinné látky Silice, obsahující jako hlavní složky citral, citronelal a geraniol, je v rostlině pouze malé množství. Dále jsou přítomné třísloviny a flavonoidy. Působí antisepticky, proti křečím, jako sedativum a snižuje uvolňování histaminu. Využití v kuchyni Ke kulinářskému zpracování se meduňka používá čerstvá, nebo jen krátce tepelně upravená, jinak ztrácí svoji vůni. Při přípravě nálevů nám postačí bylinka sušená. Použít ji můžeme do salátu, bylinkových ochucených octů a olejů, sýrů a másel. Hodí se ale i do sladkých dezertů, zmrzlin a letních nápojů. Snad nejznámější využití meduňky je v podobě meduňkového čaje, který vykazuje všestranné léčivé schopnosti. Léčivé účinky Meduňka je známá především svými tišícími účinky. Výluh z čerstvých listů nám může pomoci jak od stresu, tak při bolesti hlavy způsobené špatným trávením, či při bolestech žaludku. Mohou se jím také potírat řezné rány a odřeniny, kopřivka a štípnutí od hmyzu. Meduňka působí sedativně a zklidňuje nervy i zažívání. Velmi dobře pomáhá proti nespavosti, úzkosti a nervové vyčerpanosti, což jsou symptomy, které má v dnešní době, vlivem enormně rychlého životního tempa, spoustu lidí na denním pořádku. Pozitivní účinky jsou vykazovány i při senné rýmě. Éterický olej z meduňky bývá velmi drahý (právě kvůli malému obsahu silice v rostlině), ale v aromaterapii je i přesto velmi hojně využíván jak při masážích, tak při léčbě pásového oparu a planých neštovic. Rostlinka meduňky, či sušené lístky, se tedy v domácnosti rozhodně neztratí a všem, kdo jsou často vystavováni náročným a stresovým situacím, může tato nádherně vonící bylinka přispět k vyrovnanosti a životní rovnováze.  

Copyright © 2013 - 2023 All-bazar.cz