Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Jak udržet postel bez roztočů? Chrániče na matrace a převlékání povlečení jsou základ

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Chrániče na matrace jsou jen jedním ze způsobů, jak můžeme matraci udržovat v čistotě. Jsou však extrémně důležité, pokud si chceme dopřát zdravý a příjemný spánek. Jak jinak ještě můžeme matraci čistit od skvrn a roztočů?

Postel je živnou půdou pro mikroby

Na matraci trávíme třetinu svého života, a je proto záhodno jí věnovat opravdu pozornost. Pro mnohé lidi to končí výběrem matrace, což je velká chyba. V matraci se totiž usazují roztoči, prach i biologický odpad. To vše může v horším případě způsobit alergii, nebo zkrátka máme nepříjemný pocit, když do postele uléháme.

Matraci bychom měli vyčistit alespoň jednou do roka. Mnozí lidé nevyčistí svou matraci za celou dobu používání ani jednou. Přitom tuto práci můžeme přenechat profesionálům, kteří za nás matraci vyčistí kvalitně.

Chrániče na matrace jsou stejně důležité jako povlečení

Aby se matrace nestala semeništěm roztočů a bakterií, je potřeba ji nejen pravidelně čistit, případně obměňovat, ale také ji chránit. K tomu slouží chrániče na matrace, které jsou jakousi prostřední vrstvou mezi matrací a povlečením.

Matracová chrániče jsou ideálním pomocníkem právě pro ty, kteří nechtějí věnovat čištění matrace tolik úsilí. Jsou tvořené z pevné vrstvy, která se uchytí na matraci a nepropustí do ní mikroby ani jiné nečistoty.

Největším plusem chráničů na matrace je to, že se dají (na rozdíl od matrací) jednoduše vyprat. Prát bychom je měli alespoň jednou měsíčně, a to nejméně na 60 °C, protože vyšší teplota ničí bakterie.

Chrániče na matrace jsou nutností i u malých dětí nebo lidí trpících inkontinencí. Zamezíme tím, aby se matrace ušpinila, a zajistíme jí delší životnost.

Jak často měnit povlečení?

Pokud chceme udržet postel v čistotě, musíme kromě chráničům na matrace věnovat pozornost i povlečení. Ačkoliv mnoho lidí mění povlečení jednou měsíčně (a někteří i méně), podle odborníků je povlečení nutné střídat jednou týdně, nebo alespoň jedou za čtrnáct dní. Někteří dokonce uvádějí co dva dny.

Může se to zdát hodně, ale vzhledem k tomu, kolik hodin v posteli strávíme a kolik biologického odpadu a prachu se mezitím stihne v povlečení nastřádat, není tento požadavek vůbec přehnaný. Oblečení, které na sobě nosíme přes den, také střídáme často.

Stejně tak je třeba prát peřiny a polštáře. Ani ony nezůstanou uchráněné před odpadem z našeho těla a bakteriemi. Je bláhové mít představu, že nám jeden polštář a přikrývka vydrží na celý život. Je proto vhodné obojí obměňovat a to nejen kvůli usazeným nečistotám, ale také ze zdravotních důvodů. Proležené polštáře totiž můžou ublížit naší páteři a způsobit bolesti zad a hlavy.

Jak doma čistit matraci?

Matrace se čistí obtížně, proto je lepší, když jejímu ušpinění předcházíme prevencí. Volit můžeme matracové chrániče nebo impregnaci. Taky bychom se měli naučit matraci vysát při každém převlékání povlečení. Výborným řešením je mokré čištění vysavačem, které matraci zbaví skvrn i roztočů.

Pokud uděláme na matraci skvrnu od nápoje, jídla, moči nebo krve, musíme jednat rychle. Jakmile se skvrna dostane hlouběji a zaschne, bude velmi obtížné ji odstranit. Na čerstvé skvrny pomůže saponát, nebo mýdlo (ideálně žlučové).

Babské rady taky praví, že účinným odstraňovačem nečistot je jedlá soda. Zápach zase zlikviduje octový roztok. Na hůře odstranitelné skvrny (jako je krev a moč) by měl pomoct peroxid vodíku smíchaný se solí a saponátem.

Jakým způsobem chráníte a čistíte matraci? Používáte chrániče na matrace, nebo vás doteď nenapadlo, kolik nečistot se v posteli hromadí?

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz