Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Jak vybrat ochranné pracovní pomůcky?

Your vote is:
5.00 z 2 Hlasů

O správném vybavení zaměstnanců osobními ochrannými pracovními prostředky se běžně nemluví, přitom je to zásadní, pokud pracoviště představuje pro zaměstnance potenciální nebezpečí. Ve skutečnosti by se dalo předejít desetitisícům zranění na pracovištích, kdyby zaměstnanci nosili osobní ochranné prostředky.

 

Pokud se zaměstnanci angažují do toho, aby nosili ochranné pracovní pomůcky, zvyšuje se tím jejich produktivita a zároveň je zajištěna celková bezpečnost na pracovišti. Osobní ochranné prostředky jsou pro zaměstnance tím, čím jsou pro statečné vojáky na frontách neprůstřelné vesty, boty a helmy. Zakoupit se dá vše od ochranných prostředků na oči a obličej až po ochranu sluchu, rukou a celého těla.

 

Chrániče těla, jako jsou kvalitní laboratorní pláště a zástěry pro těžké práce, chrání před rozlitými nebezpečnými tekutinami, kyselinami a jinými škodlivými chemikáliemi, dále i jiskrami, ba dokonce plameny.

 

Investujte do osobních ochranných prostředků

Při nákupu ochranných oděvů pro své zaměstnance musíte věnovat zvláštní pozornost odolným i pohodlným prostředkům. Stejně tak se ujistěte, že jim pořídíte vysoce kvalitní funkční výrobky, které nejen zaručují bezpečnost při práci, ale jsou i dostatečně pohodlné.

 

Pracovní obuv by měla být protiskluzová a prsty v ní by měly být chráněny před nebezpečím ocelovou, případně jinak zpevněnou špičkou.

 

1. Zhodnoťte rizika na pracovišti

Co podnik, to různé typy osobních ochranných pracovních prostředků. Velice důležité je, abyste podrobně popsali každý zdroj potenciálního nebezpečí na pracovišti. Výsledek hodnocení vám potom poslouží jako ukazatel správných ochranných pracovních prostředků.

 

Jestliže jsou vaši zaměstnanci v neustálém kontaktu s létajícími předměty, padajícími úlomky, prachem, jiskrami laserových paprsků, velmi jasnými světly a chemikáliemi, pak je nezbytné pořídit vhodnou ochranu očí a obličeje. Jedná se o ochranné brýle s bočními štíty, laserové brýle, celoobličejové kukly a respirátory, které zabraňují vniknutí prachu, výparů a biologických látek do očí a plic. Rozhodně tedy musíte svým zaměstnancům pořídit ochranu očí.

 

2. Kupte si kvalitní a mimořádně pohodlné osobní ochranné prostředky

Jedna důležitá rada. Na osobních ochranných pracovních prostředcích rozhodně nešetřete, protože s nekvalitou souvisí nepohodlí. Nepřizpůsobené oblečení a nevhodná obuv mohou vést k zdravotním problémům, jako jsou zlomeniny kostí nebo vyvrtnuté zápěstí a kotníky, a proto je důležité kupovat kvalitní, lehké, plně prodyšné prostředky, jež správně padnou.

 

3. Nezapomeňte koupit nepostradatelné ochranné prostředky

Spousta zaměstnavatelů při nákupu ochranných pomůcek přehlíží význam chráničů rukou, ochrany sluchu a obuvi, což může vést k nákladnějším problémům v budoucnu. Zaprvé, zranění rukou patří k nejvýznamnějším úrazům na průmyslových pracovištích, proto jsou kvalitní rukavice z různých materiálů nutností.

 

Pokud se například zabýváte kovovýrobou, stavebnictvím, montáží automobilů, manipulací se sklem a výrobou oceli, pak vám zázračně poslouží rukavice z černého polyesteru o síle 15 mm. Dále bez správných ochranných sluchových pomůcek na hlučných pracovištích hrozí zaměstnancům poškození sluchu nebo jeho zhoršení, což negativně ovlivňuje soustředění, a tak je důležité investovat do kvalitních prostředků na ochranu sluchu, jako jsou speciální chrániče sluchu nebo špunty do uší, jež jsou účinné a dobře se nosí.

 

V poslední řadě bez vhodné obuvi hrozí zaměstnancům na konci směny bolesti nohou, zejména pokud práce vyžaduje hodně práce na nohou. Sáhněte vždy po kvalitní bezpečnostní obuvi, která zlepší bezpečnostní standard na pracovišti.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz