Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Jsou kočky chytřejší než psi?

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Toto je věčné téma mezi milovníky koček a milovníky psů. Každý totiž obhajuje toho svého miláčka a mají v tom celkem jasno. Ovšem vědci v tom tak jasno nemají.

PSI JSOU VĚTŠÍ A MAJÍ VĚTŠÍ MOZEK

Pokud vezmeme v úvahu velikost mozku, tak ANO, zde vítězí psi. Jejich mozek totiž tvoří 1,2% tělesné hmotnosti, zatímco kočičí tvoří 0,9%. Bohužel tento fakt není rozhodující. To by na světě museli být nejchytřejší sloni nebo třeba vorvani. Mnohem důležitější je množství neuronů v mozku a tady se svými 300 000 000 vítězí kočky. Psi jich mají skoro o polovinu méně, 160 000 000. 

PES SE DÁ NAUČIT POVELY, KOČKA NE

Ano, psí mozek je opravdu lépe přizpůsobený na učení a výchovu. To ovšem neznamená, že kočka je hloupá. I kočku naučíte povelům a celkem rychle pochopí, když něco nesmí, jen potřebuje jiný přístup. Při jednom výzkumu byl proveden test zvládnutí úkolu. Pokud nebyl schopný složitější úkol vykonat pes, obrátil se pro pomoc k člověku, zatímco kočka se snažila dál. 

V jednom testu také zkoumali rozdíl v chování mezi ochočeným vlkem a psem. Zatímco pes se téměř výhradně spoléhal na pokyny svého pána, vlk se spoléhal jen na své smysly. Kočka se v tomto ohledu chová podobně, což znamená, že se musí víc snažit, aby dosáhla svého.

PES JE NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚKA A ZACHRAŇUJE ŽIVOTY

Ano, to je všeobecně uznávaný fakt. Psi jsou opravdu skvělí pomocníci a dají se vyškolit k velice důležitějším činnostem. To ovšem vyplývá z jeho domestikace, přímým vztahem s člověkem a také jejich velikosti. Kočka si i přes svou vazbu na člověka nechává část své nezávislosti. Kočky se sice nedají vycvičit, ale jejich povaha jim umožňuje empatii. Jejich nenáročnost je pro člověka menším závazkem, což je velice oceňované. V domovech důchodců, v dětských domovech a v rehabilitačních centrech si koček velmi váží. Stejně jako pes může být výtečným společníkem i pro osoby s handicapem. A i mezi kočkami se najdou malí zachránci.

I přes to všechno však vědci jednoznačnou odpověď nedali a možná je to tak lepší. Každé zvíře má „to svoje” a proto jsou debaty na toto téma zcela zbytečné. Tak jako umí být skvělý pes, umí být skvělá i kočka. Je to jako by jste srovnávali meloun a pomeranč. Prostě to nejde.

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz