Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Když topit uhlím, tak uhelnými briketami

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Pojďte topit uhelnými briketami. Svojí výhřevností předčí hnědé uhlí i dřevo. Jsou přitom ekologické. Při správném topení je umíte dokonale spalovat, mají vysokou výhřevnost a jsou též odsířené.

Občas se setkáme skutečně s nekvalitním prachovým uhlím, které místo hoření kamna pouze dusí a z komínu se pak valí zapáchající a škodlivý dým. Vyhnout se nekvalitnímu uhlí můžete díky využití kvalitních uhelných briket.

Uhelné brikety umí plnohodnotně nahradit dřevo i uhlí. Jsou přitom výhřevnější než dřevo, avšak topení s nimi je výrazně ekologičtější než s běžným uhlím.

Co umí uhelné brikety?

I u uhelných briket, stejně jak u uhlí platí, že nejsou brikety jako brikety. V tomto článku vám představím kvalitní německé uhelné brikety UNION (dříve známé pod názvem Heizprofi) a REKORD. Prodává je OPTIMTOP. Výhřevnost těchto paliv je až 19,8 MJ/kg. To je výrazně více než hnědé uhlí (12,5 MJ/kg), o něco více ve srovnání s dřevní kulatinou (17 MJ/kg, platí pro dokonale suché dřevo), avšak méně než černé uhlí (28 MJ/kg). Znamená to tedy, že hnědouhelnými briketami dokážete topit ve srovnání s hnědým uhlím a dřevem efektivněji, ale můžete je využít i v kotlech a kamnech, které nejsou určeny pro topení černým uhlím.

Určitě vás zajímá rovněž ekologičnost topení

Vyšší výhřevnost uhelných briket a schopnost jejich dokonalého spalování v případě správného topení jim dává, pokud jde o vliv na životní prostředí, veliké plus. Uhlí je dále pokládáno za silného znečišťovatele ovzduší z důvodu obsahu síry. V uhlí jej nacházíme v pyritické formě jako FeS2. Ve spalinách se pak vylučuje do ovzduší jako SO2. Uhelné brikety jsou však tzv. odsířené a obsahují pouze malé zbytkové množství této látky. Jde tedy o tzv. čisté palivo bez negativních důsledků pro životní prostředí. Je velkou chybou házet je do jednoho pytle s klasickým uhlím.

Kdy topit uhelnými briketami?

Většinou se využívají pro kombinované topení se dřevem. Na roztopený základ, třeba po topení dřevem během dne, se používají pro efektivní a bezobslužné noční topení. Užitečné jsou i když chceme méně často přitápět.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz