Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Lípa, naše národní léčivka

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Nejznámějším stromem u nás je samozřejmě lípa, protože je považována za strom národní. Kromě toho je tato kráska zdraví prospěšná a v době květů jí obývají včely a v korunách hnízdí ptáci. Když kvete, je přenádherná a line kolem sebe příjemnou medovou vůni. Dožívá se více než 600 let, protože roste velmi pomalu.

Lípa obsahuje především látky, které účinkem připomínají vitamín E, kromě toho také flavonoidy, třísloviny, silice a sliz.

Zásoby na zimu:

Lípa by měla být součástí léčiv v každé domácnosti. Chceme-li si lípu uchovat, sbíráme na jaře především květ, který dále sušíme. Pokud nemáme nasušeno, můžeme se podívat do specializované prodejny, nebo e-shopu.

Vítána v domácí lékárničce:

Každý občas trochu onemocní. Někdy je to jen rýma, jindy pořádná chřipka. Vše je ale dost nepříjemné. Lípa má však výborné léčivé schopnosti právě na tyto neduhy. Nejenže zkracuje či ztrácí průběh onemocnění při chřipce, ale působí také proti horečce a podporuje vypocení. Skvěle zatočí s bronchitidou, zánětem průdušek a uvolňuje hleny.

Jako prevenci můžeme lípu užívat proti angině pectoris, cévní mozkové příhodě, mrtvici i zánětu žil. Můžeme ji preventivně užívat i k dobré obranyschopnosti.

Čaj, který voní i pomáhá:

Nejčastěji využijí lipový květ děti, protože právě děti jsou nejčastěji nemocné. Protože čaj z lípy krásně voní, nemusí se do jeho užíváni děti příliš nutit, a když se osladí medem, bývá mezi našimi ratolestmi velmi oblíbeným.

Příprava čaje není nikterak moc složitá. Stačí pouze jedna čajová lžička sušeného květu, která se zalije vroucí vodou a nechá se cca 10 minut luhovat. Můžeme čaj pít samotný, nebo jej osladit kvalitním medem.

Lipový květ se často přimíchává do různých čajových směsí, které se používají především proti nachlazení či kašli.

V kosmetice lipový květ nezahálí:

Nejznámější prostředek z lípy je ten na vlasy. Vlasové kúry se dělají snad už od pradávna. Působí blahodárně na pružnost a lesk vlasů. Kúra se připraví tak, že se 50 gramů zalije 1 litrem vroucí vody a nechá vyluhovat 30 minut. Před použitím kúry je potřeba mít vlasy umyté, pak už jen stačí nálev do vlasů vmasírovat.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz