Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Luxusní exotika jménem hyperauto

Your vote is:
5.00 z 2 Hlasů

Jsou nepraktická. Většinu z udávaných specifikací žádný šofér nevyužije. A přesto je chce téměř každý. Řeč je o hyperautech. Hyperauto je vozidlo snů. Oslní svým luxusně sportovním vzhledem i vlastnostmi, které se vymykají tomu, co vidíme na našich silnicích.

Luxusní exotika jménem hyperauto

Hyperauto je vozidlo, které nikdy nezaparkuje v garáži většiny z nás. Pojem hyperauto začal být používán automobilkami, aby marketingově zdůraznily, že přišly s něčím nadpřirozeným v říši automobilů.

Originální označení se vztahuje na lehká vozidla poháněná palivovými články. Kombinace, která má vést ke zrození aut budoucnosti s ekonomickým provozem.

Proto jim byla věnována pozornost neziskovou organizací Rocky Mountain Institute (RMI), která bojuje o vytvoření čisté, prosperující a bezpečné nízkouhlíkové budoucnosti.

Hyperauta v kostce

Hyperauta nejsou ničím jiným než nejvýkonnějšími a nejdokonalejšími superauty se sportovní duší.  Jsou výjimečná, výkonná, luxusní, drahá, originální, rychlá, s neuvěřitelnou akcelerací a jedinečným zvukem. Jsou symbolem fantazie a inovace.

Stojí to za to?

Exotický design napovídá, že jeho cena je nad našimi někdy i celoživotními příjmy. Nejedná se o obyčejnou sériovku. Ta nejlevnější hyperauta začínají na 500.000 dolarech, tj. na ceně dvou novostaveb. A to mluvíme jen o startovací ceně těch nejobyčejnějších hyperaut. Loni se například v USA prodávalo hyperauto Lamborghini Centenario za tři miliony dolarů.

Hyperauto není vozidlem pro rodinné výlety. Určená jsou jen pro bohaté labužníky, kteří si většinou rozšiřují své sbírky.

Co je typické pro hyperauta

Vozidla z řady hyperaut dosahují rychlostí přes 300 km/h.

Výrobci používají co nejodlehčenější konstrukci.

Váhu a koneckonců i vzhled by kazily kliky u dveří, které u mnohých hyperaut nenajdete.

Snové zrychlení. Bugatti Chiron nabízí 62 mph (tj. skoro 100 km/h) za 2,5 s. Jen pro představu jedna z nejrychlejší Octavií (RS 245) to zvládne za 6,6 s.

Neskutečný výkon, který není pro každého. Zmiňovaný Bugatti Chiron má 1 500 koní, tj. cca 1 119 kW. Podíváme-li se na zoubek Octavii RS 245, najdeme údaj 245 k, tj. přibližně 180 kW.

Aerodynamika vozidla, která pomáhá výkonu k dosažení specifikovaných rychlostí. Přední část auta se skoro dotýká vozovky.

 

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz