Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Meduňka - bojovník s bolestí a stresem

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Je skvělé, že i v dnešní uspěchané době, kdy velká část lidské populace trpí úzkostmi a stresem, nám příroda neustále poskytuje účinné léčivé alternativy všemožných tišících prášků, které zřídka kdy bývají prosty vedlejších účinků. Jednou z těchto alternativ je meduňka lékařská, která má široké využití jak při léčení těla, tak i mysli.

Popis rostliny

Nejdříve pár informací o samotné rostlině. Meduňka je otužilá trvalka, která může dosahovat až ¾ metru. Roste v trsech a kvete počátkem léta drobnými bílými až nafialovělými kvítky. Její nadzemní část každoročně odumírá
a na jaře znovu vyráží z oddenku. Jedná se o medonosnou rostlinu, jejíž květy se u včel těší velké oblibě. Poukazuje na to i latinské jméno Melissa, jež pochází z řeckého označení pro včelu.

Účinné látky

Silice, obsahující jako hlavní složky citral, citronelal a geraniol, je v rostlině pouze malé množství. Dále jsou přítomné třísloviny a flavonoidy. Působí antisepticky, proti křečím, jako sedativum a snižuje uvolňování histaminu.

Využití v kuchyni

Ke kulinářskému zpracování se meduňka používá čerstvá, nebo jen krátce tepelně upravená, jinak ztrácí svoji vůni. Při přípravě nálevů nám postačí bylinka sušená. Použít ji můžeme do salátu, bylinkových ochucených octů
a olejů, sýrů a másel. Hodí se ale i do sladkých dezertů, zmrzlin a letních nápojů. Snad nejznámější využití meduňky je v podobě meduňkového čaje, který vykazuje všestranné léčivé schopnosti.

Léčivé účinky

Meduňka je známá především svými tišícími účinky. Výluh z čerstvých listů nám může pomoci jak od stresu, tak při bolesti hlavy způsobené špatným trávením, či při bolestech žaludku. Mohou se jím také potírat řezné rány
a odřeniny, kopřivka a štípnutí od hmyzu. Meduňka působí sedativně a zklidňuje nervy i zažívání. Velmi dobře pomáhá proti nespavosti, úzkosti a nervové vyčerpanosti, což jsou symptomy, které má v dnešní době, vlivem enormně rychlého životního tempa, spoustu lidí na denním pořádku. Pozitivní účinky jsou vykazovány i při senné rýmě. Éterický olej z meduňky bývá velmi drahý (právě kvůli malému obsahu silice v rostlině), ale v aromaterapii je i přesto velmi hojně využíván jak při masážích, tak při léčbě pásového oparu a planých neštovic.

Rostlinka meduňky, či sušené lístky, se tedy v domácnosti rozhodně neztratí a všem, kdo jsou často vystavováni náročným a stresovým situacím, může tato nádherně vonící bylinka přispět k vyrovnanosti a životní rovnováze.

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz