0 Nedostatek vitamínu C
- Zdraví a výživa
- od Redakce
- 26-02-2018

Vitamin C neboli kyselina askorbová. Lidstvo jej zná teprve téměř 100 let. Najdeme ho v ovoci i zelenině. Překvapivě nejbohatším zdrojem vitamínu C nejsou citrusové plody, ale šípky, černý rybíz, červená paprika a petržel. Na rozdíl od zvířat si člověk neumí vitamín vyrobit, musí ho tedy přijímat v potravě. Nejčastější příčinou nedostatku kyseliny askorbové je jednostranně zaměřená strava nebo vynechávání některých potravin z jídelníčku.
Nedostatek Vitamínu C
Projeví se při zvýšené tělesné námaze a při těžkém zdravotním stavu. Denní potřeba vitaminu C u zdravého dospělého člověka je 70 až 00mg. Při extrémním nedostatku vitamínu vzniká onemocnění zvané Kurděje. Nemoc jako taková se projevuje především krvácením z dásní, do nehtových lůžek, pod kůži, dále pak sníženou obrany schopností proti nemocem a poruchou krvetvorby. Dlouhodobý nedostatek může vést i ke smrti.
Co se děje při nedostatku vitamínu C?
Vitamin C má v lidském organismu mnoho funkcí. Při jeho nedostatku dochází ke spoustě nebezpečných příznaků.
- Ztráta pružnosti cév – krvácení do kůže, sliznic, kloubů.
- Malátnost, únava, porucha imunitního systému, krvácivost dásní a díky ztrátě pevnosti vaziva až padání zubů.
- Kojenci a malé děti neprospívají, trpí chudokrevností, poruchou kostnatění (přeměna chrupavky či vaziva na kost), zpomaluje se růst.
- Při mírné hypovitaminóze se více kazí zuby, tvoří se modřiny, objevují se hemeroidy nebo žaludeční problémy, hůře se hojí poranění
Příznivé účinky vitamínu:
Preventivně působí proti onemocnění srdce a cév. Jako spolu-účastník tvoří kolagen (základní stavební hmota pojivových tkání), karnitin (má důležitou roli v transportu mastných kyselin), dopamin (neuropřenašeč – umožňuje v jistých částech mozku přenos impulsů) a účastní se také metabolismu žlučových kyselin. Chrání organismus před těžkými kovy. Zvyšuje odolnost imunitního systému – působí příznivě proti nachlazení i proti infekci. Vitamin C je antioxidant. Napomáhá tedy zničit volné kyslíkové radikály, které vznikají účinkem kyslíku a napadají všechny buňky v těle. Při nedostatečné ochraně buněk mimo jiné i vitaminem C dochází k rakovinnému bujení.