Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Numismatika - zajímavá fakta

Your vote is:
5.00 z 2 Hlasů

Numismatist je sběratel, který sbírá mince z různých zemí a dob. Toto je jeden z nejčastějších typů sbírání, po celém světě jsou miliony fanoušků numismatiky. Podobné koníčky se v Evropě začaly objevovat v období renesance. A v XVIII. století se profesor Johann Heinrich Schulze stal prvním vědcem, který zahájil pravidelnou přednášku o mincích.

 

Jedním z nejznámějších numismatiků je Art Cole Jirsi. Začal se zajímat o sběr na začátku dvacátého století a nasbíral asi 1 000 mincí. Faktem však je, že Art Cole Jirsi sbíral pouze nejvzácnější mince. Stačí říct, že „nejlevnější“ v této jedinečné sbírce stála asi 15 000 $.

 

Dobrou sbírku mincí má také obyvatelka jedné z vesnic Novgorodské oblasti. Ale nekoupila je na aukcích, ale během zemědělské práce je našla na své zahradě.

 

Za jednoho ze zakladatelů numismatiky v Rusku se považuje německý vědec Christian Martin Frent. V roce 1807 byl pozván k vyučování na Kazaňské univerzitě. Zde se začal zajímat o sbírání mincí Zlaté hory. O tři roky později, když smlouva vypršela, se Frent rozhodl nevrátit se do své vlasti, ale zůstat navždy v Rusku.

 

I zástupci romanovského carova domu měli rádi numismatiku. Například vnuk císaře Nicholase I., vévoda George Michajlovič vlastnil jednu z největších sbírek na světě. Samotný katalog mincí zabíral celou skříňku. V roce 1909 napsal poslední vůli, podle níž se sbírka po smrti prince má přenést do Ruského muzea. Osud však rozhodl jinak, v roce 1919 byl zastřelen Georgij Michajlovič a sbírka skončila v zahraničí. V současné době se většina nachází na Smithsonovské instituci ve Washingtonu.

 

Mladý kluk z USA si ani nedokázal představit, že by ho večeře v pravidelné kavárně obohatila o několik tisíc dolarů. Při platbě si všiml 5 centů vydaných v roce 1912. Ukázalo se, že takové mince byly vyrobeny v malém vydání a numismatici je vysoce oceňují.

 

Američan Bruce McNell se začal zajímat o sběr mincí ve věku 8 let, a to ve chvíli, kdy poprvé album s mincemi spatřil. Časem se koníček stal vážným obchodem: Bruce nejen sbíral mince, ale také poskytoval placené rady numismatikům. Kromě toho je majitelem velkého obchodu s mincemi. A jeho celkové jmění se odhaduje na dvě stě milionů dolarů.

 

Ekonomové se domnívají, že numismatika může být nejen koníčkem, ale také prostředkem k investování. Hodnota mincí, zejména vzácných, každým rokem roste. Takový sběr vám umožní ušetřit peníze z inflace.

 

A tam, kde je spousta peněz, existuje touha si je přizpůsobit. Například před dvěma lety byla v muzeu v Berlíně ukradena 100 kilogramová zlatá mince. Toto je „Big Maple Leaf“, mince vydaná v roce 2007 královskou mincovnou Kanady. Podle odborníků je jeho cena přibližně 3 700 000 EUR.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz