Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Od bederní roušky po boxerky: Jak se měnilo pánské spodní prádlo v čase?

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

 

Spodní prádlo je součástí oděvu, který je v kontaktu s naší kůží po celý den. I když vývoj pánského spodního prádla je o poznání chudší než u toho dámského, o některých aspektech možná nevíte. Zapátrejte společně s námi v historii pánského prádla.

První náznaky

Prvním předchůdcem pánského spodního prádla byla bederní rouška, užívaná pravěkými lovci mamutů. Ta sloužila zejména proti chladu a nechtěným úrazům. Nejčastěji byla vytvořena z lýka, kožešiny nebo z trávy a muži měli dvě verze – denní a slavnostní. Ve starém Římě se při sportovních aktivitách nosilo tzv. subligaculum, které se dá považovat za předchůdce trenýrek a nosilo se také hlavně proti nevhodným úrazům, nicméně těm lehká látka moc nezabránila.

Spodní prádlo všem

Ve 13. století se objevilo první spodní prádlo, které vypadalo jako dnešní kraťasy a nosily je všechny společenské vrstvy. Jednalo se nejčastěji o plátno, které pokrývalo tělo od pasu do půli lýtek. V době baroka do módy přicházely punčochy, proto se spodní prádlo zkracovalo a bylo opatřeno praktickým poklopcem. Poté přišel do módy pánský overal, který zakrýval i horní půlku těla.

V hlavní roli guma

Ve 30. letech 20. století přichází první předchůdci slipů a boxerek. Ty jsou opatřeny praktickou gumou, která byla dříve nahrazována šňůrkami či knoflíky. Ta se postupem času začala rozšiřovat, čímž se nejen zvětšil komfort při jejich nošení, ale našla se tím i ideální plocha pro loga jednotlivých výrobců, zejména v devadesátých letech.

Barvy kam se podíváš

Důležitou součástí všech možností spodního prádla byly a jsou barvy a potisky. Ať už se jednalo o pánské slipy či trenýrky, s érou hippies začíná být důležitá barva spodního prádla. V devadesátých letech tento trend narůstá a je možné vybírat z nepřeberného množství stylů.

Nyní mají pánové mnoho možností, čím naplnit své šuplíky na spodní prádlo. I když je v nabídce mnoho možností, nezapomínejte hlavně na pohodlí.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz