Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Pěstování kaktusů: vhodné podmínky

  • Hobby
  • od Redakce
  • 04-02-2018
Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

 

Stejně jako u ostatních rostlin, tak i u kaktusů dosáhneme pěstitelských úspěchů v podobě zdravých a krásných exemplářů především poskytnutím vhodných podmínek k růstu. Mezi nejpodstatnější aspekty patří:

  • správné osvětlení
  • vhodná teplota
  • přiměřená zálivka
  • hnojivo

 

Světlo

Mnoho sukulentů pěstovaných na nedostačujícím světle sice přežívá, ale neprospívá a nekvete. Existují pak také stínomilné druhy, které podléhají zkáze již po krátkém čase na přímém slunci. Takové popálení se projeví nejprve zbělením rostliny a později utvořením jizvy, kterou již nelze odstranit. V interiéru s nedostatkem přirozeného světla můžeme použít fluorescenční osvětlení, které však musí být umístěno maximálně 30 cm nad rostlinou. Mnohem lepší je použití vysokotlakých halogenových světel, která však mají velkou spotřebu energie.

 

Teplota

V našich geografických podmínkách je pro sukulenty nepřirozené zimní období, kdy je rostlina dlouhou dobu bez dostatečného množství světla a s nízkou teplotou. Za těchto okolností může rostlina přestat prospívat či dokonce uhynout. V zimním období by teploty neměly klesnout pod 15°C. Naopak v létě, jestliže teploty dlouhodobě neklesají pod 27°C, může se stát, že některé rostliny začnou upadat do klidového stadia.

 

Zálivka

Nejčastější příčinou uhynutí sukulentů bývá přebytek vlhkosti. Před zaléváním proto necháme substrát téměř úplně vyschnout. Pozor ale na to, abychom nenechali rostlinu suchou příliš dlouho – mohou jí začít odumírat kořeny. Pro dobrý odhad vlhkosti substrátu lze použít vlhkoměr. Nejlepší je zalévat brzy ráno. V chladném, vlhkém počasí a v období klidu zálivku omezte. Opatrně také při zalévání rostlin s většími trny – zachycená voda může způsobit zahnívání.

 

Hnojení

Ideálními hnojivy jsou ta, obsahující všechny potřebné stopové prvky (dusík, fosfor, draslík), přičemž dusík podporuje větší přírůstky, fosfor odolnost vůči chorobám a draslík kvetení. Jelikož sukulenty nejsou na hnojení příliš náročné, aplikujeme jej ve čtvrtinové dávce při každém druhém zalévání v období vegetačním, s příchodem období klidu hnojení omezíme, aby rostliny nebyly křehké.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz