Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Půjčit si ještě tento rok, nebo až v příštím roce?

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

To je otázka, kterou si v současnosti asi kladou ti, co by chtěli bydlet ve vlastním bytě, zrekonstruovaném domě, ale možná i ti, co potřebují "vyměnit staré za nové" - auto, elektroniku, nábytek a nemají na to dostatek vlastních finančních prostředků. Rozhodování o tom, zda a kdy si vzít půjčku obvykle ovlivňují několik faktorů: dostupnost půjček, výše úroků, nabídkové portfolio, individuální potřeby a možnosti zájemce.

Podle statistických údajů si Češi nejvíce půjčují ve formě spotřebitelských úvěrů (56%), hypoteční úvěry tvoří 51%, kreditní karty 44% a přečerpání běžného účtu 31%. Pro ty racionálně smýšlející, kteří před rozhodnutím požádat o půjčku porovnávají a hodnotí situaci na finančním trhu se možná hodí následující informace.

 

Úvěry na bydlení

Česká národní banka přijala již v průběhu tohoto roku další opatření v oblasti obezřetného poskytování úvěrů na bydlení, s cílem zmírnit případná rizika související s problémy při splácení. Už ani v současnosti například nemůže být poskytnuta hypotéka v částce 100% ceny nemovitosti a na financování 80% hypotéky může být poskytnutých pouze 40% ze všech úvěrů na bydlení.

Limit ukazatele schopnosti splácet je do 31.12.2017 = 90%, od začátku příštího roku klesne na 85% a od 1.7.2018 bude na hranici 80%. Ukazatel schopnosti splácet = splátky všech finančních závazků žadatele o hypoteční úvěr, které se zohledňují vůči výši jeho čistého příjmu, sníženému o životní minimum a případnému růstu úrokových sazeb. Cílem limitu je zajistit pro dlužníka, který splácí úvěr rezervu pro případ nepředvídaných událostí. Její výška se postupně zvyšuje a od poloviny příštího roku bude dvacet procentní.

 

Spotřebitelské úvěry

I v tomto segmentu budou nastaveny přísnější kritéria pro poskytování bezúčelové půjček, a to i proto, že v současnosti selhává už každý desátý úvěr. Lidé prostě nesplácejí.

Banky i nebankovní společnosti budou moci v příštím roce poskytnout půjčku pouze tehdy, pokud žadatelovy měsíční náklady (včetně rezervy) nebudou vyšší než jeho měsíční čistý příjem. V praxi to znamená, že ani zájemce o spotřebitelský úvěr nebo leasing, jehož čistý měsíční příjem dosahuje 20.000,- Kč, nemá žádnou vyživovací povinnost vůči jiné osobě, ale splácí např. hypotéku v částce 8000,- Kč / měsíčně a jeho ostatní životní náklady jsou cca 10.000,- Kč / měsíčně, kdy je nutná zákonná rezerva 20%, úvěr v r. 2018 nedostane. Důvod je ten, že jeho pravidelné měsíční výdaje převyšují měsíční příjem (18.000,- Kč výdaje + 2000,- Kč rezerva). Pro r. 2017 platí ještě rezerva 10%, takže je v limitu a spotřebitelský úvěr může dostat.

 

A konstatování nebo i rada na závěr

Stále platí, že nejvýhodnější jsou finance z vlastních zdrojů. Každou půjčku třeba splatit, i tu z roku 2017 i tu z roku 2018.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz