Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Připravujete se na zimní sezónu? Poradíme vám, jak vybrat ty správné lyže

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Řešit zařizování obecně čehokoliv na poslední chvíli se většinou nevyplácí, jinak tomu není ani v případě výběru lyží. Není tedy vůbec na škodu se po nich poohlížet s mírným předstihem. Ze všeho nejdřív je však vhodné si položit dvě zásadní otázky, které bude nutné zodpovědět pro korektní výběr lyží.

 

Jaký jsem lyžař?

Jak vybrat lyže, tuhle otázku si položil určitě nejeden z nás a to nejednou. Základem je zejména vyložit karty na stůl, co se zkušeností týče. Ty následně cílí na konkrétní kategorii lyžaře. První je začátečník jakožto někdo, kdo s lyžováním teprve začíná a zatím nedisponuje patřičnými zkušenostmi. Pro tyto lyžaře se hodí měkčí lyže s kompozitovým jádrem, které zaručuje menší odpor a lepší ovladatelnost při vedení oblouku.

Druhou kategorií jsou pokročilí lyžaři, kteří brázdí kopce se sněhovou pokrývkou na pravidelné bázi. Zároveň však preferují charakterově rekreační jízdu. Zde se hodí spíše tvrdší lyže s většinou dřevěným jádrem. To umožňuje rychlejší pohyb při stále relativně malém odporu.

Posledním typem jsou závodní a částečně i sportovní lyžaři. Ti vyžadují velmi tvrdé lyže, neboť jsou schopny být stabilní i při vyšších rychlostech. Manipulace s nimi nicméně vyžaduje větší dávku technické znalosti a fyzické síly.

Na jakém povrchu budu lyžovat?

Pro upravenou sjezdovku se hodí klasické sjezdové lyže. Tento povrch ocení drtivá většina lyžařů, která má ráda čerstvě upravený sníh a pohodový přístup na svah. Je-li vám po chuti však adrenalinovější styl jízdy mimo vyznačené trasy, pak sáhnete po lyžích typu freeride. Lyže pro snowparky pak vyžadují také své specifické vlastnosti, což splňují freestylové lyže.

 

Při výběru buďte trpěliví a nároční, jedině tak docílíte toho, že vámi investované prostředky se zúročí v podobě vaší spokojenosti.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz