Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Procházka zapomenutými kouty Prahy

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Nevypadá to pravděpodobně, ale i v turisty oblíbené Praze se dají najít krásná místa s nádhernými výhledy, kde na turistu pomalu nenarazíte. Tato méně frekventovaná místa neustále ubývají, přesto jich pár zůstalo.

Malá čtvrť skrčená mezi Černínským palácem a zbytky pražských hradeb, jistě k těmto lokalitám patří. Nový svět byl původně jakýmsi předměstím Hradčan a teprve při stavbě pražských hradeb se stal součástí města pražského. Zdejší uličky nabízí nejedno malebné zákoutí, ve kterém při procházce poznáte často fotografované motivy. Procházka klikatícími se ulicemi vám pročistí hlavu. Inspiraci za zvonění nedaleké Lorety můžete sbírat i ve zdejší rodinné kavárně Nový svět. Nachází se zde také letní scéna divadla Ungelt.

Původně malé chudé domečky vždy přitahovaly umělce, vědce a spisovatele. Jedním z nejznámějších obyvatelů byl Tycho Brahe, astrolog na dvoře císaře Rudolfa II. Mezi další významné osobnosti, které zde bydlely, patří režisér Karel Kachyňa, malíř Jan Zrzavý nebo spisovatel Jakub Arbes.

Kudy sem?

Nejjednodušší cesta vede od stanice Vozovny Střešovice přes park, následně přejdete Keplerovu ulici a ocitnete se na starých hradbách. Naskytne se vám nádherný výhled na katedrálu svatého Víta, Černínský palác a Petřínskou rozhlednu. Sejdete po schodech dolů a najednou se dostanete do jiného světa.

Dojdete-li z Nového světa až na Pohořelec, můžete se vydat přes Strahovský klášter na Petřín. Zdejší zahrady jsou krásným místem nejen na jaře, kdy rozkvetou okolní sady. Sejdete-li pak dolů Vlašskou ulicí, kolem nemocnice sv. Karla Boromejského a Lobkovického paláce, nabídnou se vám k prozkoumání další tajemná zákoutí staré Prahy. Právě mezi Vlašskou a Nerudovou ulicí naleznete mnoho dalších uliček, kam běžný turista jen tak nezabrousí. A s trochou fantazie se ocitnete uprostřed Malostranských povídek Jana Nerudy.

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz