Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Stříbrný šíp. Motorák, který vstal z mrtvých

Your vote is:
5.00 z 2 Hlasů

Fandové železnice jistě znají. Roky chátrající železniční vozidlo na českém nádraží, dnes vypadá, jako kdyby právě vyjelo z fabriky. Historický motorový vůz v Nymburce od základů opravili, zrestaurovali a přivedli k životu.

Motorák řady M260.001 dostal přezdívku Stříbrný šíp. Vyroben byl v roce 1939 a jako zcela nové vozidlo vyjel z Nymburka roku 2016.

Krušný konec

Z prvopočátku roku 1953 vůz v provozu skončil. Několikrát se ho nadšenci pokusili znovu zprovoznit, k čemuž ovšem nedošlo. Z opravy v Šumperských dílnách sešlo. Postupně reznoucí kus šrotu chtěli oživit v České Třebové a následně i v 70. letech modeláři z Ústí nad Orlicí a vytvořit tak ze Stříbrného šípu pojízdnou klubovnu pro železniční modely. Nic z toho se však neuskutečnilo, ani následující oprava v Chomutově úspěšná nebyla.

Blýskání na lepší časy

Úspěšným pokusem byly až opravy uskutečněné v Nymburce. V roce 2011 na přivezeném vraku začaly kompletní opravy a renovace od základu. Pro to, aby se z nepojízdného vozu stal plnohodnotný motorový vůz, musel být 5 let v rukách DPOV Nymburk, kde prodělal Stříbrný šíp rekonstrukci nejen celého zevnějšku, ale podle dobových fotografií byl znovu vytvořen tehdejší interiér i s věrným stanovištěm strojvedoucího.

Pečlivá práce železničních opravářů a restaurátorů přivedla motorový vůz M260.001 zpět na koleje. Vše co je dnes ve vozidle k vidění muselo být vytvořeno zcela nově s co nejvěrnějším historickým vzhledem.

Co však bylo potřeba udělat moderní, je například spalovací motor nebo automatická převodovka. Toto bylo nutné pro schválení a splnění železničních předpisů.

Současnost a budoucnost

Dnes je Stříbrný šíp znovuzrozenou legendou. Aby mohl vozit cestující, musí nejprve najezdit několik stovek kilometrů. Již nyní ho však můžete vídat jako exponát na železničních akcích, například v Lužné u Rakovníka nebo na výstavě Czech Raildays v Ostravě. Až projde všemi testy, bude na akcích také vozit cestující, jako historické vozidlo, které před více jak půl stoletím bylo na odpis.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz