Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Syndrom náhlého úmrtí kojence. Strašák všech rodičů

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

SIDS neboli syndrom náhlého úmrtí kojence (Sudden Infant Death Syndrome) straší snad všechny novopečené maminky a tatínky. Jaké jsou jeho příčiny, příznaky a rizikové faktory? Co dělat, když postihne právě vaše miminko? A lze se proti němu nějak bránit?


Co je to SIDS
Syndromem náhlého úmrtí kojence označujeme stav, kdy je dítě náhle nalezeno mrtvé, a to bez toho, aniž by mu předtím cokoliv bylo. Nejčastěji umírají miminka do šesti měsíců věku, a to ve spánku. Dále riziko úmrtí klesá (ročně u nás takto zemře až několik desítek dětí). SIDS se častěji vyskytuje u dětí nedonošených, nekojených (nebo kojených omezeně) a v rodinách, kde už syndrom náhlého úmrtí postihl jiné dítě. Častější je také u dětí ze sociálně slabších rodin, u dětí, jejichž matkami jsou kuřačky (stačí ale i to, pokud kouří jiný příslušník domácnosti) či drogově závislé ženy. Častější je také výskyt tohoto syndromu, pokud dítě spí v přehřáté místnosti nebo je ukládáno v poloze na bříško.

Preventivní opatření, monitor dechu

Chcete-li udělat vše proto, aby vaše děťátko nepostihl tento syndrom, ukládejte ho do postýlky vždy na záda (nebo na bok). Nepřikrývejte ho teplými peřinkami (nezavinujte do teplých zavinovaček, nedávejte mu čepičku)a místnost, kde spí, vyvětrejte. Ideální je, pokud bude dítě spát v místnosti společně s vámi a až později mu pořídíte vlastní pokojíček. Pořídit si můžete i monitor dechu. Ten snímá dýchací pohyby u dětí, pokud se 20 vteřin nenadechnou, spustí se alarm. Než stačíte doběhnout k postýlce, často už dítě opět dýchá, jindy stačí, když s ním zatřesete a ono se nadechne samo. Pokud se tak nestane, je třeba okamžitě přivolat záchrannou službu.

Resuscitace dítěte

Než přijede přivolaná záchranná služba, zkontrolujte, zda se něco nenachází v ústech a nosu dítěte. Dýchací cesty je třeba uvolnit! Poté dítě položte na tvrdou podložku (nezaklánějte hlavu) a dýchejte do jeho úst i nosu zároveň (asi 30 vdechů za minutu). Nebije-li dítěti srdce, stlačujte okraj hrudní kosti o 2-3 centimetry směrem k páteři (asi 90 stlačení za minutu). Dodržujte poměr 3:1 (3 stlačení a 1 vdech). Pokračujte s resuscitací až do příjezdu záchranné služby.

Tip na závěr. Spánek miminka v posteli rodičů

Vědci zjistili, že maminka, která spí s dítětem v jedné posteli, intuitivně uléhá obličejem k němu. Vydechovaný oxid uhličitý, který se pak hromadí před obličejem miminka, stimuluje jeho organismus k vyšší dýchací aktivitě. Tím tedy funguje jako opatření proti syndromu náhlému úmrtí.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz