Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Tip na výlet: Do Berouna na medvědy i na rozhlednu

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Kdo by neznal večerníčkové vyprávění o medvědích bratrech od Václava Chaloupka. A možná jste se někdy sami sebe ptali, kde asi medvídci skončili. Vězte, že ve středočeském Berouně, kde je můžete libovolně navštívit.

Medvědí bratry Vojta, Kubu a Matěje proslavily příběhy Václava Chaloupka a především Večerníček. Právě tito medvědi mají své obydlí v Berouně, i když už jen dva z nich, protože když se na jaře roku 2016 šel vykoupat do bazénku v jejich výběhu Vojta, zkolaboval a už se neprobral.

Do Berouna se medvědi dostali v říjnu 2000, kdy jim bylo devět měsíců. Medvědárium má skoro 25 arů, tři ložnice a přípravnu krmiva. Ve svém výběhu najdou také osvěžující bazének. Nedaleko medvědího obydlí je dětské hřiště a také například výborná palačinkárna.

Návštěvou zvířátek to ale nekončí. Na Městské hoře, kde se medvědárium nachází, stojí také rozhledna. Ta byla postavena roku 1936 a jde prakticky o nadstavbu městského vodojemu. Turistům sloužila až do osmdesátých let 20. století. Z bezpečnostních důvodů byla poté uzavřena, ale roku 1998 (po opravě telekomunikační společností) opět zpřístupněna.

Železobetonová rozhledna na Městské hoře měří 13 metrů a schodiště má 66 schodů. Z vyhlídkové plošiny můžete vidět nejen Beroun, ale také CHKO Křivoklátsko, Český Kras i Brdy. V zimních měsících je rozhledna otevřena o víkendech a svátcích, zbytek roku je přístupná každý den. Vstupné je spíše symbolické, a tak za dospělého zaplatíte desetikorunu, za dítě od deseti let pouze polovinu.

Na Městskou horu k medvědům, ale i na rozhlednu, se dostanete velice snadno. Z vlakového nádraží je trasa dlouhá 1,5 km. Jakmile se dostanete do centra, stačí sledovat ukazatele k medvědáriu. Automobil je možné zaparkovat ve městě na přilehlých placených parkovištích.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz