Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Těhotenství starších matek nepřináší pouze zdravotní rizika

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Z českých médií častěji slýcháme o tom, jak je nebezpečné plánovat mateřství až po čtyřicítce. K této problematice se vyjadřuje především lékařská obec, která je k této problematice samozřejmě odborně erudovaná. Na diskusních platformách slýcháme také názory maminek, které si těhotenství po čtyřicítce prožily. Nikdo se ale nezeptá za děti, které se starším rodičům teprve narodí. Jak ony budou tuto situaci vnímat. Jaké to bude, když budou slavit desáté narozeniny a mamince bude 50 let.

Mají, na co si vzpomenou

Jak vzpomíná slečna Hanka, měla všechno, na co si právě vzpomněla. Její rodiče byli finančně zajištěni. Měli vlastní dům, měli auto a na bankovním účtu naspořené peníze. Problém se vyskytl v kolektivu ostatních dětí. Byla jimi vnímána jako protekční a rozmazlené dítě. Byla jedináčkem, a rodiče jí mohli pořídit vše, co jiní rodiče svým dětem koupit nemohli. Mezi Hankou a ostatními dětmi vzrůstalo sociální napětí. Ovšem, následky si nenesli její rodiče, ale pouze slečna Hanka, jak okomentovala slovy: „Rodiče s mými spolužáky nesdíleli moje dětství, aby mohli pochopit to, že není jednoduché být vyloučená ze společnosti ostatních dětí, a snášet hrubé urážky jen proto, že jsem měla hračky, co oni neměli.“

Jsou úplně sami

Paní Dana se narodila mamince, které bylo 38 let. Nebyla ale jedináčkem. Měla dva starší sourozence, kteří byli již z domova, a měli vlastní domácnosti. Naše čtenářka trpěla samotou. Měla sice sourozence, ale vyrůstala právě jako slečna Hanka. Rodiče byli finančně zajištěni, paní Dana měla všechno, co si jako dítě přála mít. Měla spousty hraček, s některými si ani nehrála. „Prostě na ně nezbyl čas,“ jak teď na tu dobu po letech vzpomíná. V kolektivu ostatních dětí problémy neměla, ale co trápilo naši čtenářku, byla právě samota. Její sourozenci jezdili za rodiči pouze na krátkodobé návštěvy, a k paní Daně přistupovali jako k vlastnímu dítěti. Nevytvořila se mezi nimi sourozenecká vazba, ale spíše přenesený rodičovský vztah.

Vypadají jako mladé babičky

Čtenářka Katka vzpomíná na své dětství s radostí. Maminka ji měla na tehdejší dobu, za komunismu, velice pozdě. Narodila se, když mamince bylo 39 let. Na základní škole byla jediná, kdo měl starší maminku. Paní Katka vzpomíná na toto období velice ráda. „Bylo příjemné, když spolužáci mysleli, že mám tak hodně mladou babičku. Záviděli mi,“ dodává s úsměvem na tváři. Naše čtenářka paní Katka se těhotenství v pokročilém věku sama nebrání, a říká: „Pro mě bylo moje dětství krásné, a pro maminku jistě také.“

Jejich maminky nepoznají vnoučata

S problémem, s kterým se setkává většina pozdě narozených dětí, je ten, že jejich rodiče se teoreticky nemusí teoreticky vnoučat. „Maminka mě měla ve třiceti, to ještě není žádný věk, ale svých vnoučat se už nedožila. Umřela mi ve svých nedožitých padesátinách,“ takto okomentovala tento problém paní Kamila.

Měli bychom si připustit, že pozdní těhotenství nenesou sebou pouze zdravotní rizika, ale také sociální. K tomuto problému by se neměli vyjadřovat pouze lékaři. Do diskuse o těhotenství budoucích maminek 40+ by se měli zapojit také ekonomové, sociologové a psychologové.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz