Zpět

0 Užitečné vlastnosti šťávy z černého rybízu

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Šťáva z černého rybízu - sklad užitečných vitamínů a minerálů. Černý rybíz jsou chutné bobule, které se používají k přípravě různých pokrmů. Používá se k výrobě džemu, dušeného ovoce, želé, zákusků nebo ke konzumaci v čerstvém stavu. Šťávu z černého rybízu si snadno můžete sami uvařit doma.  

 

Složení šťávy z černého rybízu

Složení šťávy je jedinečné. Je rozmanitá a velmi bohatá na užitečné komponenty.

 

Mezi hlavní látky, které jsou ve složení, můžeme rozlišit následující:

organické kyseliny;

fruktóza;

éterický olej;

taniny;

pektin;

železo

draselné soli a jiné minerály;

vysoký obsah vitamínů, včetně B1, B2, K, C, D, P a provitaminu A;

stopové prvky - železo, vápník, draslík, fosfor, sodík a hořčík.

 

Důležitá informace! Mimochodem, obsah kalorií v šťávě z černého rybízu je nízký. Je to jen 40 kcal na 100 gramů hotových dobrot.

 

Užitečné vlastnosti a kontraindikace

Užitečné vlastnosti a kontraindikace pro použití šťávy z černého rybízu by měly být známy každému.

 

Kromě příjemné vůně a skvělé chuti přináší šťáva z černého rybízu tělu takové výhody, jako:

 

  • posílení imunity;
  • zbavíte se bolesti hlavy (zejména při nachlazení);
  • zlepšení fungování gastrointestinálního traktu a metabolických procesů v těle;
  • posílení stěn krevních cév;
  • normalizace funkce jater;
  • stabilizace krevního tlaku;
  • zlepšení složení krve.

Šťávu z černého rybízu lze nazvat zázračným nápojem pro lidi, kteří trpí sklerózou, protože má antisklerotický účinek. Toho lze dosáhnout díky skutečnosti, že šťáva zlepšuje pružnost stěn krevních cév. Kromě toho může být nápoj tonikem, choleretikem, antispasmodikem nebo antioxidantem.

 

Důležité! Lékaři často předepisují pravidelné používání šťávy z černého rybízu lidem, kteří trpí žaludečními vředy, ledvinami a játry, průjmem, gastritidou (forma s nízkou kyselostí), anémií nebo problémy s močením.

 

Přes mnoho výhod má šťáva z černého rybízu nějaké kontraindikace.

 

Zejména nemůžete pít čerstvě vymačkanou šťávu v těchto případech:

stav po mrtvici nebo po infarktu;

tendence tvorby krevních sraženin;

gastritida s vysokou kyselostí;

hepatitida;

 

Kromě toho se nedoporučuje konzumovat šťávu denně, protože to rychle vede k nadměrné hustotě krve a ke zvýšené koagulaci. Šťáva je schopna zvýšit rychlost růstu hemoglobinu, což není vždy prospěšné pro zdraví. Proto musí těhotné ženy a malé děti pít nápoj s velkou opatrností.

Copyright © 2013 - 2020 All-bazar.cz s.r.o.