Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Umíte prát v pračce?

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Moderní pračka s velkým výběrem různých programů a velmi drahé prací prostředky v žádném případě nezaručí, že vaše prádlo bude správně vyprané. Pokud se stále dokola budete dopouštět zbytečných chyb, nikdy nedocílíte toho, aby vaše prádlo bylo dokonale vyprané. Zkuste si dát pozor na pár základních věcí a sami uvidíte.

Třídění prádla

Prádlo rozdělíme na bílé a barevné podle:

  • povahy látky - nikdy nemíchejte jemné prádlo (hedvábí, vlna) s prádlem s hrubší texturou (ručníky apod.)
  • teploty praní - vždy kontrolujte údaje uvedené na štítku, doporučená teplota praní je tam vždy uvedena (pokud prádlo perete na víc než je třeba, látku tím nenávratně poškodíte)
  • míry znečištění - rozhodně není vhodné prát silně znečištěné prádlo s prádlem lehce nošeným
  • intenzity barev - do pračky vkládejte prádlo nejen stejných nebo podobných barev, ale i podobné intenzity barvy, jinak můžou na světlejších látkách vzniknout skvrny

Naplnění pračky

Pokud chcete ušetřit nejen svoji pračku, ale i energii a tudíž peníze, nikdy nezapínejte pračku jen napůl plnou, stejně tak to nepřehánějte s jejím naplněním. Příliš namačkané prádlo se nikdy dobře nevypere, jelikož  dochází ke snížené frekvenci praní. Správně naplněnou pračku poznáte tak, že se mezi prádlo a buben vejde na výšku vaše pěst. 

Volba pracího prostředku a jeho dávkování

Zde rozhodně neplatí, že čím více, tím méně. Přebytek pracího prostředku může zanechat skvrny a kupodivu takto vyprané prádlo nepříjemně voní. Příliš málo zase znamená neefektivní praní. Vždy dodržujte dávkování uvedené na obalu konkrétního pracího prostředku.

Samozřejmě dbejte i na to, abyste používali výrobky zvlášť pro barevné a zvlášť pro bílé prádlo, případně pro děti nebo na citlivou pokožku.

Prací program

I v tomto případě se držte doporučení uvedeného na štítku.  Volba programu závisí na druhu textilie a stupni znečištění. Předpírku používejte pouze u silně znečištěného prádla. Po vyprání prádlo ihned pověste, nenechávejte ho v bubnu, jinak bude nepříjemně páchnout a může na něm vzniknout plíseň.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz