Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Vzduchotechnika chrání naše zdraví

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

 

Bez filtrace vzduchu se neobejdeme ve většině průmyslových provozů. Je potřebná k zajištění bezpečného pracovního prostředí a ochraně lidského zdraví.

 

Při výrobě vzniká prach

Ke znečišťování vzduchu dochází při zpracování surovin a manipulaci s nimi. Sekání, drcení, řezání, broušení, míchání a mnoho dalších činností vytváří drobné částice prachu a dalších nečistot, které bychom bez průmyslové filtrace vzduchu vdechovali a ohrožovali tak své zdraví. S potřebou filtračních systémů se ale nesetkáváme jen ve výrobních a zpracovatelských halách, ale také v kancelářských budovách a obchodních centrech, kde je potřeba zajistit čistý vzduch pro velké množství lidí. Často se filtrace vzduchu kombinuje i s klimatizací a vytápěním, v mnoha provozech je však základním požadavkem záruky ochrany zdraví pracovníků.

 

Skryté nebezpečí

Podle typu provozu jsou na filtrační systémy kladeny různé požadavky. Prach, olejová mlha, brusné částice, chemické látky a mnoho dalších nečistot vyžaduje speciální přístup už při plánování instalace vzduchotechniky. Specifické jsou i požadavky v provozech, kde vzniká mnoho jemného prachu, jako jsou polygrafické a dřevozpracující závody. Bez pravidelného odsávání by se odřezky, prach a piliny hromadily a stroje by za krátký čas nemohly fungovat, protože by byly zasypané. Větším nebezpečím je explozní prach, mezi který se právě ten papírenský i dřevní řadí. Při usazování prachu vzniká v jeho vrstvách prostředí s rizikem výbuchu. Bezpodmínečně nutné je tak odsávání pilin, odřezků a dalšího odpadu, který při výrobě vzniká, aby nedocházelo k jeho usazování.

Pro bezpečné prostředí je ideální odsávat nečistoty co nejblíže místu jejich vzniku, proto se filtrační systémy vytváří na míru danému závodu a jeho požadavkům. Bez vzduchotechniky se neobejde ani potravinářský či farmaceutický průmysl, lakovny a oblast automotive.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz