Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Výprava na Mount Everest

Your vote is:
2.00 z 1 Hlasů

Mount Everest je hora v Himalájském pohoří, tvořící hranice mezi Nepálem a Čínou. Je  pojmenována po britském geodetovi George Everestovi. Může se pyšnit výškou 8848m.n.m, ale ta se každý rok zvětšuje přibližně o čtyři milimetry. 

Mount Everest byl již před několika lety snem každého profesionálního horolezce. V nynější době se ale spíše stává trendem i mezi nezkušenými.  Jedna z hlavních otázek je ale také v penězích. Pokud se rozhodnete pro výstup sami, cena se bude pohybovat těsně pod milionem. Můžete si ale objednat zdejší průvodce. Cena se však vyšplhá do astronomických částek. 

Na celé trase se nachází dva záchytné tábory, ve kterých působí profesionální lékaři, vědci a meteorologové. Může se to zdát až neuvěřitelné, ale výstup se pohybuje v průměru okolo 60 dnů. 30-40 dní musíte zůstat v prvním táboře, dokud si vaše tělo nezvykne na nedostatek kyslíku. 

První, komu se podařil výstup, byl v roce 1953 Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Na vrcholu sice zůstali jen 15 minut, ale zajisté to byl nezapomenutelný zážitek jak pro ně, tak i pro celé lidstvo. Dodnes ale zůstávají pochybnosti, zda  horu nepokořil již někdo před nimi. 

K dnešku je známo 235 horolezců a místních obyvatel, kteří při výstupu zemřeli. Skutečné číslo se ale bude podle vědců pohybovat o několik desítek výše. Někteří horolezci se i přes přísný zákaz nezaregistrují. Každoročně přibývají nálezy zachovalých těl v ledu pod sněhem.

Hora dostala také pojmenování Chomoloungma, což v překladu z Tibetštiny znamená Svatá matka vesmíru.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz