Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Zapáchají vám nohy? Víme, co s tím!

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Zápach nohou a bot je způsobený přemnoženými bakteriemi a ve větší či menší míře dovede potrápit snad každého. Teď v létě je zápach nohou opravdu aktuální téma. Naštěstí existují způsoby, jak tento problém řešit. Pro jistotu jsme vám shrnuli všechny tipy, jak bojovat se zápachem nohou!

Zujte se prosím…

Když se třeba u doktora ozve tato věta, ne jednomu se objeví na čele krůpěje potu - zout se a zápachem z bot zamořit celou ordinaci? Někdo zápach bot přejde rozpačitým mlčením, jiný se už předem omlouvá za způsobené nepříjemnosti. Těmto stavům, kdy se cítíte trapně, lze předejít. Protože je to problém řešitelný, byla by škoda zůstávat v této situaci a na pocit zapáchajících nohou si zvykat.

Co dělat, aby vám nohy nezapáchaly?

 

  1. ZVYŠTE HYGIENU NOHOU - zápach nohou způsobují přemnožené bakterie na chodidlech a mezi prsty, které je potřeba smýt. Při potížích se zápachem je potřeba nohy mýt častěji, třeba i v průběhu dne, když se vrátíte z práce, z procházky či ze zahrady. Umýt si je můžete normálně mýdlem či sprchovým gelem, v lékárně jsou však k dostání produkty s antibakteriálním účinkem, které budou pro tento případ mnohem vhodnější.
  2. DOPŘÁVEJTE SI VODNÍ LÁZNĚ - vaše nohy potěší (a nejen po voňavé stránce), když jim čas od času dopřejete vodní lázeň a ne jen tak ledajakou. Bakterie na vašich nohou spolehlivě zničí vodní lázeň s kapkou octa, se síranem horečnatým, s klasickou solí nebo s aktivním uhlím.
  3. ZAJDĚTE SI NA PEDIKÚRU - nohy zbavené odumřelé kůže, kuřích ok a puchýřků se budou udržovat mnohem snáze než nohy zanedbané. Proto si zajděte na pedikúru, kde bude o vaše nožky výsostně postaráno.
  4. NOSTE BAVLNĚNÉ PONOŽKY - rozmnožení bakterií způsobujících zápach podporují i nevhodně zvolené ponožky ze syntetických látek. Namísto nich zvolte pohodlnější variantu - ponožky z bavlny. Ty krásně sají a vaši nohu tudíž udržují v suchu. Používat můžete i ponožky z bambusového vlákna (také má savé vlastnosti) či ponožky s přídavkem stříbra (působí antibakteriálně). Doporučujeme ponožky často střídat - noste jeden či dva náhradní páry v kabelce, uložte si pár náhradních ponožek v pracovní skříňce.
  5. VSAĎTE NA OTEVŘENOU OBUV - aby vám nohy v létě nezapáchaly, vsaďte na otevřenou obuv, která umožní průběžné větrání vašich chodidel - otevřené sandálky jsou ideální volbou. Protože co si budeme povídat, v horkých dnech se i v uzavřené baleríně noha hodně potí.
  6. SEM TAM I BOTY VYPERTE - aby předchozí doporučení měla nějaký smysl, je dobré vyprat i zapáchající obuv - ručně nebo v pračce, případně můžete obuv vytřít vlhkým hadříkem namočeným v octu. Důležité je, aby boty po každém nošení vždy vyschly. Proto se doporučuje boty střídat nebo je po jejich vyzutí dát hezky na sluníčko nebo k topení.
  7. PŘÍPRAVKY PROTI ZÁPACHU NOHOU A BOT POUŽÍVEJTE DLE UVÁŽENÍ - možná jste s jejich účinkem spokojení, možná také ne. Pravdou ale je, že většina těchto přípravků zápach jen překryje a jejich vůně se potom akorát mísí s dalšími pachy. Proto doporučujeme používat je jen dle uvážení či ještě lépe jen v nezbytných případech - třeba v práci, když si zouváte boty, jste v přítomnosti dalších kolegů a máte strach, že by zápach z vašich bot cítili.

Když se budete držet předchozích doporučení, uvidíte, že každé vaše zouvání bude sebevědomější a žádné spreje potřebovat nebudete.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz