Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Znáte výhody a nevýhody litinového nádobí?

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Kuchařská alchymie začíná již ve výběru nádobí. Výrobci nás neustále bombardují různými reklamními tvrzeními o tom, že objevili ten nejideálnější materiál. Obvykle však jde skutečně jen o reklamní triky. Často je slýcháme i o litině. Jak je to tedy s litinovým nádobím doopravdy? Co je na tvrzeních o něm pravda a co už jsou jen reklamní triky?

Litina je materiál pro zdravé nádobí na celý život

Litinové nádobí je kvalitní kus železa, který bychom alespoň v podobě nějakého toho jednoho kousku v kuchyni mít měli. Není sice levné, na druhou stranu mu ale nelze odepřít jeho nezničitelnost a skutečně si tedy kupujeme nádobí na celý život. Kus železa je to též doopravdy, protože litina je kombinace železa a uhlíku, což je i dobrá informace pro každého, kdo se bojí dnešní „doby jedové“ a podezírá i kdejakou tu pánev. Litina je materiál zdravý, navíc nehrozí, že by se z ní odlupovaly nějaké cizorodé částečky do jídla během vaření.

Nepřilnavá? Zas vše po ní nežádejme!

Pamatuji si na prodejce litinového nádobí někde u hypermarketu, kteří o litině mluvili jako o ideálně nepřilnavém nádobí. Tak to je rozhodně lež a pouhý reklamní trik. Litina prostě ke smažení potřebuje tuk, takže na opékání bez něj zapomeňte. Pokud je potažena vevnitř smaltem, její nepřilnavé vlastnosti se sice mírně zlepšují, ale rozhodně to není žádné nepřilnavé nádobí.

Jako kamínka

Čím se však litina může pochlubit a v čem vyniká ve srovnání s dalšími materiály, je její skvělá akumulace. Je sice pouze průměrným vodičem tepla, lepším než nerez, výrazně však horším než hliník, ale geniálně akumuluje. Pod pokličkou udrží jídlo dlouho teplé, skvěle též teplo rozvede po nádobě a dokáže eliminovat i nedostatky trouby, která jinak peče nestejnoměrně v každé své části. Určitě se proto hodí mít doma i poctivý litinový pekáč.

Nakonec musím zmínit ještě jednu nevýhodu litiny. Tou je její hmotnost

My, slabé ženy, budeme jen stěží s litinovou pánví manipulovat v jedné ruce a při vyndávání litinového pekáče z trouby se pěkně zapotíme. Litinové nádobí však určitě do kuchyně patří a ideální je jej nakupovat jako užitečné kusovky a kombinovat litinové nádobí s jiným, lehčím, vhodným pro klasické vaření.

Zdroj: https://www.shopkitchenaid.cz/clanky/vyplati-se-litinove-nadobi

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz