Reklama

Platnost tohoto inzerátu již skončila !!!

Sazenice Passiflora mixta – Mučenka promísená

Zveřejněno: 27/06/2022
Publikoval: Karel Neoral
Prohlédlo: 97 lidí
#55313
55.00 Kč

Popis inzerátu

Balení obsahuje 1 sazenici o velikosti 30-40 cm





Popis

Passiflora mixta, česky Mučenka promísená je původem tropická víceletá stálezelená popínavá liána, která se běžně vyskytuje v Andách v Jižní Americe od Kolumbie po Bolívii, rostoucí v křovinách a na okrajích lesů v nadmořské výšce 1400 – 3800 m, pěstovaná v našich podmínkách jako okrasná exoticky působící rostlina s dřevnatějící řídce větvenou lodyhou. Listy jsou trojlaločné, zelené, až 10 cm dlouhé. V paždí listů se objevují nápadně krásné, jemně vonné, růžové až sytě červené květy s velmi dlouhým trubkovitým kalichem. Z nich se vyvíjejí oválné jedlé plody, které při plném dozrání získají až žlutou barvu. Uvnitř s oranžovou rosolovitou dužinou obsahující velký počet černých tvrdých semen. Konzumují se syrové nebo tepelně upravené, ale nedosahují takové lahodné chuti jako některé jiné odrůdy.
U nás se pěstuje jako okrasná pro výjimečnou krásu jejich květů. Jako jedna z mála mučenek snese i chladnější podmínky.



Výška rostliny

Rostlina dorůstá délky až kolem 6 m. Je vhodné jí poskytnout oporu pro plazení.



Květ

Velice nápadný, až 9 cm široký, exoticky působící, růžový až sytě červený s krátkými modrými a bílými korunkami a výraznými oranžovými prašníky.



Plod

Plodem jsou tmavě zelené oválné bobule, které dozrávají do nažloutlé barvy. Jsou přibližně 6 cm dlouhé a 2 cm široké. Má tvrdou tenkou slupku, dužina je rosolovitá oranžová obsahující černá tvrdá semena.



Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, hlinitopísčitou půdu, vysokou vlhkost, kterou jí zajistíme rosením a v době růstu vydatnou zálivku. V zimě zaléváme minimálně. V období vegetace je vhodné cca 2 krát měsíčně přihnojit standardním tekutým hnojivem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota, která by v zimě neměla klesnout pod 7 °C. Krátkodobě mrazuvzdorná do -4 °C. V létě je vhodné letnění na slunném místě na zahradě.


Semena - neoseeds
www.neoseeds.cz


Místo

Země
Czech Republic
Kraj
Olomoucký
Město
Držovice

Komentáře a informace k inzerátu Sazenice Passiflora mixta – Mučenka promísená(0)

    Tento inzerát zatím nebyl okomentován.



    Přidat nový komentář

    Vážení inzerenti o vaše názory velmi stojíme. Komentáře a jakékoliv dotazy k inzerátu, nebo vaše zkušenosti s touto položkou. Všechny komentáře jsou moderovány.
    Skutečné jméno nebo Uživatelské jméno
    Nebude zveřejněn
    Recenze, zpětná vazba nebo dotaz
    *
    Toto pole je povinné
    Smazat