Reklama

Platnost tohoto inzerátu již skončila !!!

Kaktus Carnegiea gigantea Balení obsahuje 20 semen

Zveřejněno: 28/06/2022
Publikoval: Karel Neoral
Prohlédlo: 80 lidí
#55334
26.00 Kč

Popis inzerátu

Balení obsahuje 20 semen





Popis

Carnegiea gigantea je nejkrásnější „stromový“ druh kaktusu, který se ve volné přírodě vyskytuje hlavně v Sonorské poušti. Nejvyšší zdokumentovaný jedinec tohoto kaktusu byl se svou výškou 238 cm nejvyšším kaktusem na světě. Přibližně od jedné třetiny výšky hlavního stonku se rozvětvují boční větve, které napřed rostou vodorovně a později se stáčejí nahoru, proto tento kaktus tvoří typický „symbol pouště“ vyskytující se v mnoha westernech. Povrch kaktusu je rozdělen do 12 - 30 přímých žeber. Z nich roste svazek 15 - 30 trnů dlouhých 2 - 4 cm. Kromě trnů na žebrech nosí kaktus ještě středové trny až 6 cm dlouhé. Trny mají černou barvu. V našich podmínkách jej pěstujeme v bytě na slunečném místě, nebo ve skleníku.



Výška rostliny

V přirozených podmínkách dosahuje výšky 12 - 20 metrů v závislosti na zálivce.



Květ a plod

Trychtýřovité květy vyrůstají na boku stonku blízko pod vrcholem. Květy mají zelenou trubku dlouhou 8 - 12 cm a talířovité bílé okvětí o průměru až 8 cm. Otevírají se na večer a zůstávají otevřené i příští den. Tento kaktus kvete od dubna do června. Květy se mění na červené, oválné 6 - 9 cm dlouhé jedlé plody dozrávající v červnu.



Nároky

Ve své domovině kolísá teplota, kdy v létě může být 50 °C a v zimě 20 °C. Často je také k dispozici minimum srážkové vody. Proto má rostlina rozsáhlý kořenový systém a ve svém stonku dovede ukládat vodu. U nás je nutné teplé přezimování při teplotě 10 - 18 °C bez zálivky, i když starší rostlina zvládne mrazy až okolo -10 °C. Přes rok rostlinu zaléváme vydatně po vyschnutí písčitého substrátu.



Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek). Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

Semena - neoseeds
www.neoseeds.cz


Místo

Země
Czech Republic
Kraj
Olomoucký
Město
Držovice

Komentáře a informace k inzerátu Kaktus Carnegiea gigantea Balení obsahuje 20 semen(0)

    Tento inzerát zatím nebyl okomentován.



    Přidat nový komentář

    Vážení inzerenti o vaše názory velmi stojíme. Komentáře a jakékoliv dotazy k inzerátu, nebo vaše zkušenosti s touto položkou. Všechny komentáře jsou moderovány.
    Skutečné jméno nebo Uživatelské jméno
    Nebude zveřejněn
    Recenze, zpětná vazba nebo dotaz
    *
    Toto pole je povinné
    Smazat