Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Československé tanky historie

Your vote is:
5.00 z 3 Hlasů

Československo díky svému průmyslovému potenciálu vybudovaného za 1. republiky bylo velkým dodavatelem válečného materiálu v době 2. světové války. Kromě standardního vojenského vybavení bylo také producentem tanků. Jaké tanky lze však považovat za ryze československé? Níže uvádíme 3 nejzajímavější československé tanky, které se skutečně vyrobily a nezůstaly pouze narýsovány v projektech.

1. PzKpfw 38 (tschechische)

Nejznámější československý tank vyráběný od roku 1938 ve spolupráci společností ČKD a Škoda. Pro tento lehký tank se také někdy používá české označení LT vz. 38. Tanky využívané německé armádou byly zařazeny především během tažení ve Francii či Polsku, ale rovněž také na východní frontě. Tanky byly využívány až do roku 1942, kdy kvůli vývoje ostatních vozidel a vyvíjejícího se stavu války byly vyřazeny. Uvádí se, že bylo vyrobeno okolo 1400 kusů.

2. LT vz. 35

Vozidlo, které je často označováno jako předchůdce nebo základ výše uvedeného LT vz. 38. Lehký tank LT vz. 35 se vyráběl v letech 1936 a 1937 pod záštitou společnosti Škoda, kdy byl využíván výhradně československou armádou. Jeho úkolem byla především podpora pěchoty a jezdectva. Vzhledem k narůstajícímu vývoji a politické situaci na území Československa se po 2 letech přestal vyrábět. Celkově bylo vyrobeno téměř 300 vozidel tohoto druhu.

3. Kolohousenka

Vůbec prvním prototypem československého tanku byl tank s úsměvným označením "Kolohousenka". Tank vyráběný opět společností Škoda se od vozidel uvedených výše liší tím, že byl vyráběn již ve dvacátých letech minulého století. Kolohousenka byla rovněž dodána armádám Itálie a SSSR. Vozidlo bylo užíváno až do počátku třicátých let, kdy bylo vyřazeno z důvodu zastaralosti. Jeden kus byl však ještě využit za doby německé okupace. Výroba Kolohousenky probíhala v jednotkách, kdy bylo vyrobeno celkem 9 kusů, z nichž 4 byly dodány zahraničním armádám. 

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz