Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 4 otázky, které si položit, pokud plánujete hypotéku

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Žít ve vlastním ve většině případů znamená zadlužit se na desítky let. Co rozhodně nezapomeňte zvážit, pokud plánujete hypotéku a koupi nemovitosti?

1. Je hypotéka pro vás?

Klasický profil člověka žádajícího o hypotéku je třicátník se stabilním zaměstnáním a příjmem, který má jasnou představu o svém životě v následujících letech. Platit měsíční hypoteční splátku není totiž nijak vyšší než průměrná cena podnájmu a je vždy lepší investovat do vlastního. Vzhledem k tomu, že v současnosti je na hypotéku potřeba předem složit minimálně 20 % ceny z hodnoty nemovitosti, jsou nezbytné finanční úspory.

2. Ustojíte některé životní změny?

Při plánování hypotéky jste možná na rodinný rozpočet dva. Je však třeba počítat s tím, že žena časem odejde na mateřskou dovolenou. Také zvažte různé situace, které může život přinést – např. výpověď z práce, nečekaná nemoc. Budete schopni splácet i v takovýchto časech?

3. Jaká nemovitost?

Klíčové je rozhodnutí ohledně nemovitosti, kterou chcete pořizovat. Bude to byt? Nebo si raději pořídíte dům? A v tomto případě - máte již zajištěn i vhodný pozemek? Investujete do moderní dřevostavby, zděného domu, patrového domu či bungalovu? Víte, kolik vás bude stát vypracování projektu na rodinný dům? Důležitá je také lokalita. Budete tu žít pravděpodobně po zbytek života, berte tak v potaz i okolí, dopravní dostupnost, školy a školky, obchody a další občanskou vybavenost vybrané lokality.

4. Splátkou to nekončí

Dobře si spočítejte i veškeré další výdaje, které s sebou koupě nemovitosti ponese. Pokud chcete rodinný dům, péče o něj spolkne mnoho peněz. Koupě staršího bytu bude možná vyžadovat kompletní rekonstrukci. Také se možná bude muset měsíčně přispívat do fondu oprav. Nezapomínejte, že u hypotéky je fixace pouze na několik let. Po této době vám banka zvýší úrokovou sazbu. Proto je velmi důležité mít neustále finanční zásobu. Pokud vám finanční možnosti stěží pokryjí veškeré měsíční výdaje, ještě jednou hypotéku zvažte.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz