Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 5 otázek, které byste si měli položit před pořízením papouška žako

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Máte v úmyslu pořídit si papouška žako jako společníka, mazlíčka či přítele do každé životní situace a stále váháte? Papoušek je velmi oddaný svému majiteli a nebylo by pro něj vůbec snadné několikrát za život měnit majitele, a to jen proto, že si uvědomíte, že máte nedostatek času na jeho péči, či nedostatek financí. Zde najdete 5 otázek, které byste si měli ještě před samotným pořízením Vašeho opeřeného přítele položit a zvážit, zda neděláte chybu.

Mám dostatek financí na jeho pořízení a následnou péči?

Samotná koupě papouška žako je finančně náročnější, avšak pořízením klece a papouška to zdaleka nekončí. Kromě pořízení tohoto zvířete je nutno zakoupit klec vhodné velikosti s vybavením, kvalitní krmivo a doplňky stravy, hračky a pravidelně platit za jeho veterinární péči, kdy se náklady na tuto péči liší dle zdraví Vašeho zvířete.

Mám vhodné prostředí pro jeho chov?

Je na Vás, abyste posoudili, zda se ve Vašem obydlí s tímto papouškem nebudete příliš mačkat, pokud žijete v menším bytě či rodinném domku. Vzhledem k tomu, že sám papoušek nepatří mezi ty nejmenší svého druhu, bude potřebovat i prostornější klec.

Je nutno podotknout, že pokud bydlíte v bytě, měli byste brát ohled také na své sousedy, jelikož jakmile se papoušek naučí mluvit, tak zobáček jen tak nezavře a jsou chvíle, kdy je opravdu k neutišení. Pokud Vám samotným hluk vadí, zvolte si jiného zvířecího kamaráda.

Mám dostatek času na péči o něj?

Papoušek žako je velmi náročný hned z několika hledisek. Co se týká časové náročnosti, tak si uvědomte, že si nepořizujete psa nebo kočku. Žakové vyžadují téměř stálou pozornost a když se jim této pozornosti nedostává, mohou nastat vážné zdravotní problémy. Pro tak inteligentní zvíře je velice důležitý také pravidelný denní režim, jehož změna se taktéž může odrazit na jeho zdraví a chování, kdy se jedná především o škubání peří a podobně.

Jsem ochoten/ochotna přetrpět neustálý nepořádek?

Jako každý opeřenec, tak i žako minimálně 2x ročně mění staré peří za nové, což je jednou z věcí, která budoucí majitele od koupě odradí, a to z důvodu neustálého uklízení drobných peříček po bytě či domě.

Papoušek se také nedá vychovat jako například pes a je dost možné, že Vám bude svoji potravu rozhazovat po celém Vašem obydlí.

Kdo mi papouška pohlídá při odjezdu na dovolenou?

Otázka shora se nemusí týkat pouze dovolené, ale také situací, kdy nebudete schopni se o papouška postarat, a to zejména pobyt v nemocnici či odjezd na služební cestu. Znáte osobu, která by byla schopna se plně o mazlíčka postarat?

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz