Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Bez čeho se neobejde žádný fotograf?

  • Hobby
  • od Redakce
  • 08-07-2017
Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Rádi fotíte a už se vašemu koníčku věnujete delší dobu? Chcete svoji tvorbu posunout o kus dál a vytvářet opravdu kvalitní snímky? Bez talentu a citu pro fotografování se samozřejmě neobejdete, ale existují různá příslušenství, bez kterých se žádný správný fotograf neobejde a která s fotografiemi dokážou udělat zázraky.

Každý, kdo se fotografováním zabývá, ví, že základem je kvalitní digitální fotoaparát a objektiv, popřípadě více různých objektivů. Tyto dva nástroje jsou považovány za samozřejmost a fotograf bez nich nedá ani krok. Jedná se ale o poněkud drahou záležitost a existují i jinačí způsoby, jak své snímky vylepšit i bez neustálého kupování nových fotoaparátů a objektivů. Bez čeho se tedy fotografové neobejdou?

Stativ

Focení z ruky je sice pohodlná záležitost, ale občas není zdaleka tak efektivní jako focení se stativem. Občas potřebujeme vysoce kvalitní snímky, bez jakékoliv chybičky. Stačí aby se nám jen trochu klepala ruka a celá práce ztrácí na kvalitě. Jednoduchým řešením tohoto problému je stativ. Fotografie nebudou rozmazané a mohou vypadat přesně tak, jak chcete. Sice stativ nemůžete nosit všude, protože vhledem k velikosti a váze se jedná o poněkud nepraktickou záležitost, ale pokud je opravdu potřeba, kvalitu vám zaručí.

UV filtr

Obecně jsou filtry takové malé zázraky, které dokáží kvalitu fotografií mnohonásobně zvýšit. UV filtr je jeden z těch nejzákladnějších a každý fotograf by měl zvážit jeho koupi. V první řadě slouží jako mechanická ochrana, a tak nehrozí žádné poškození objektivu nebo prasknutí čočky. Další funkcí tohoto filtru je, že je na fotografiích potlačeno ultrafialové záření, které snímky zkresluje, takže dokáže odstranit jeden z rušivých prvků.

Sluneční clona

Slunce se často stává fotografovým nepřítelem. Existuje spousta nástrojů, které se právě na problém se světlem zaměřují. Jedním z nich je právě i sluneční clona. Ta se snaží zamezit vzniku nechtěných odlesků v objektivu, takže se s použitím sluneční clony nemusíte bát žádných odlesků, které dokážou fotografie občas skutečně znehodnotit. Její další, vedlejší funkcí je mechanická ochrana, takže se nemusíte bát ani toho, že by byl váš objektiv nějakým způsobem poškozen.

Polarizační filtr

Dalším zázrakem je právě polarizační filtr. Ten dokáže fotografiím dodat větší sytost barev a tím posunout vaši tvorbu zase o úroveň výš. Zvýšení sytosti barev pomocí polarizačního filtru funguje tak, že tento filtr eliminuje všechno odražené světlo, které je na fotografii nežádoucí, takže se už nemusíte tolik spoléhat a zaměřovat na pozdější úpravu fotek v editoru.

Paměťové karty

Může se to zdát jako hloupost. Každý přece vlastní paměťovou kartu a používá ji při fotografování. Jenže občas se stává, že někde kartu zapomeneme nebo ji ztratíme. Někdy nám také může na kartě dojít místo a zrovna nemáme, kam fotky přesunout a smazání fotografií prostě nepřipadá v úvahu. Proto se vyplatí vlastnit více paměťových karet a vždy nosit jednu navíc, kdyby se něco přihodilo. Stát se může cokoliv.

Samozřejmě existuje spousta dalších nástrojů, které dokážou práci fotografa posunout na další úroveň. Každý sám zjistí, jak kvalitu svých fotografií může zlepšit a také sám usoudí, kolik je do toho ochoten investovat. Občas se to vyplatí, občas zase ne. Každý sám uzná za vhodné, jak se svou vášní pro fotografování naloží.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz