Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Bitcoin - měna, o které se vyplatí něco vědět

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Bitcoin vznikl v roce 2009. Před tímto rokem se zdálo nemožné, že by lidstvo mohlo platit neexistující měnou. Stalo se to skutečností a i navzdory všem skeptikům jsou takzvané kryptoměny velmi perspektivní. Ať už bitcoinu věříte, nebo ne, stojí za to se o něm něco dozvědět. Tady je o něm několik základních informací, které by měl znát i laik.

Jak to funguje?

Již v roce 2009 bylo určeno, že bitcoinů bude na světě 21 milionů. Nikdy jich nebude víc, je to jejich konečný počet. Vytěženy (vysvětleno níže) však podle odhadů budou až v roce 2140, takže máte ještě čas. Bitcoiny nejsou závislé na ničem. Neovlivní je pády ekonomik, hyperinflace, ani jejich samotní tvůrci. Dalo by se říci, že jde o ideální úschovu peněz před ekonomickými katastrofami. Jenomže v tomto případě je zde nebezpečí hackerů, kolapsu a chyb systému nebo špatné nastavení, které může mít za účinek devalvaci hodnoty. Hodnota jednoho bitcoinu se v současné době pohybuje okolo 50 tisíc, což je poměrně velká částka. Pro začínající zákazníky se tedy doporučují deriváty bitcoinů, třeba jedna tisícina, tedy padesát korun.

Kdo jsou to těžaři?

Na síti obchodující s bitcoiny jsou dva typy uživatelů. Jedním z nich jsou koncoví zákazníci. Mají vlastní databázi, říká se jí blockhain, kde se mohou podívat na všechny proběhnuté transakce. V síti jsou uzly a každý z nich náleží jedné peněžence. Té můžete poslat peníze za pomoci takzvaného soukromého klíče. Držitel peněženky sice uvidí peníze hned, potvrzení transakce mu přijde až později, za což bývá bitcoin někdy kritizován. Druhým uživatelem sítě jsou těžaři. Ti potvrzují transakce v síti. Ten sesbírá více transakcí a začne hledat nonci. Nonce je jednotka, která se musí vejít do bloku se stanoveným limitem. V celé síti se to daří jednou za deset minut, takže jde o náročnou práci. Odměna za vytěžený blok se stále snižuje. Asi si říkáte, proč je to proboha tak složité. Je to kvůli tomu, aby nedošlo k znehodnocení bitcoinů příliš rychlým vytěžením a kvůli bezpečnosti transakcí.

Proč je výhodné pořídit si bitcoin?

Jak bylo řečeno v úvodu, o vložené peníze jen tak nepřijdete. Bitcoin jako jednička na trhu je více důvěryhodný než ostatní kryptoměny. Přesto ke kolapsu celého platidla může dojít velmi jednoduše. Například Peercoin, bývalá dvojka trhu, byl potopen kvůli změnám grafických parametrů. Až teď se po třech letech vrací zpět díky novému programu. Je to zkrátka složité programování, kterému běžný člověk asi nikdy neporozumí.

A poučení na závěr. Dnes už ani bankovky nejsou ničím kryty, jsou v podstatě kryty pohledávkami, tudíž něčím nehmotným, co v podstatě existuje jenom v účetnictví. Tak proč nevěřit virtuální měně?

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz