Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Co jste nevěděli o pneumatikách

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

 

Pro někoho jsou pneumatiky obyčejnou součástí vozidla, jiní se zajímají nejen o jejich historii, ale také zajímavosti, které vám přiblíží, co se děje s použitými pneumatikami nebo jak nejčastěji dochází ke zničení pneumatiky. Dozvědět se můžete také o nejdražší pneumatice světa, nebo kdo je největším výrobcem pneumatik.

 

Historie pneumatik

Slyšeli jste už někdy o tom, jak vlastně vznikly pneumatiky? Patent na výrobu pneumatik, jak je známe dnes, tedy pneumatiky plněné vzduchem, získal John Boyd Dunlop. Bylo to v roce 1888. Tento vynález však nebyl první svého druhu, v roce 1845 získal podobný R.W. Thomson, ovšem jeho pneumatiky se využívaly pro jízdní kola. Dodnes se tak můžeme dohadovat, komu z těchto dvou mužů vděčíme za pneumatiky na vozidlech.

 

Potřebná hloubka dezénu

Je zákonem dané měnit letní a zimní pneumatiky. Můžete si tak koupit nové nebo ojeté pneumatiky, většinou se jedná o dostatečnou hloubku dezénu. Ta by neměla klesnout pod 4 mm. V takovém případě pneumatiky přestávají držet na silnici, jízda je nebezpečná a auto je náchylnější ke smykům.

 

Zničení pneumatiky

Možná vás překvapí, že zničit pneumatiku není tak těžké, jak se může zdát. Co se týče jízdy autem, tak postačí silnější náraz do obrubníku, v takovém případě se může pneumatika poškodit celá nebo třeba jen na skryté části, které se mohou projevit později. Samozřejmostí je poničení pneumatiky, když najedete například na silný hřebík nebo další nebezpečné a ostré předměty na silnici.

 

Největší výrobce

Zajímavostí je také to, že největším výrobcem pneumatik není některé ze současných společností, která dodává pneumatiky na trh. Tímto výrobcem je k velkému překvapení všech, společnost Lego. Ta totiž vyrobila opravdu největší počet nových pneumatik. Ty jsou ovšem montovány na velmi malá vozidla a jako součásti herních sad.

 

Další využití pneumatik

Ojeté pneumatiky se využívají i nadále, například v hutním průmyslu. Zde se z nich vyrábí podlož při stavbě silnic nebo textil z pneumatik slouží jako izolace. Zajímavostí je také to, že je možné pneumatiku zpracovat tak, aby bylo z její části možné vytvořit pneumatiku novou.

 

Cena nejdražších pneu

Při koupi nových nebo ojetých pneumatik se často díváme na jejich cenu. Mezi nejdražší pneumatiky na světě patří dubajská značka, kdy se cena sady pneumatik vyšplhala až na částku přes 13 milionů korun. Tyto pneumatiky jsou totiž pozlacené a zdobené diamanty.

 

Nejvyšší rychlost

Co se týče největší rychlosti, jaké bylo dosaženo ve vozidle se speciálními pneumatikami, tak se jedná o rychlost 344 km za hodinu. Tyto pneumatiky byly obuty na Porsche 911 Turbo S.

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz