Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Dítě s poruchou autistického spektra. Nemáte ho doma i vy?

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Autismus je vrozená porucha dětského mentálního vývoje, jejíž příčiny doposud nejsou objasněny. Roli pravděpodobně hraje genetika v kombinaci s nepříznivými vlivy prostředí. Pro děti s poruchou autistického spektra je typické abnormální sociální chování. Někdy jsou tyto děti agresivní, vyjadřují se hlavně křikem, jindy se "pouze" nedívají se do očí a nekomunikují… Někdy to s nimi není snadné, jindy jsou našimi největšími životními učiteli...

Projevy autismu v raném věku

Poruchy autistického spektra se vždy týkají tří oblastí. Jedná se o oblast sociální interakce (dítě nemá zájem o sociální kontakt, je samotářské, nehraje si s ostatními dětmi, nemá zájem o fyzický kontakt...), oblasti komunikace (dítě nemluví nebo mluví špatně a málo, nevyhledává oční kontakt, nepoužívá běžná gesta...), oblasti vnímání a představivosti (stereotypní chování, přecitlivělost na smyslové podněty...).

Vy jako rodiče si můžete všimnout například toho, že dítě nereaguje na své jméno či pokyny, které mu dáváte (někdy máte dojem, že možná neslyší), má špatný oční kontakt, neukazuje a nemává na rozloučenou. Každé autistické dítě je však jiné. Některé děti mají problémy se spánkem s jídlem (jsou velmi vybíravé) nebo tehdy, pokud je pro ně něco nové a nezvyklé.

Autismu se nebojte

Máte podezření na autismus? Konzultujte své obavy s pediatrem, který vás odešle na další specializované pracoviště. Rozhodně však nepropadejte panice. Autismus není žádnou tragédií, která zničí život vám i vašemu dítě. Děti s autismem jen potřebují trochu více péče než děti ostatní. Potřebují, abyste jim pomohli najít cestu, jak žít v tomto světě a jak se v něm orientovat. Uvidíte, že na téhle cestě se mnoho nového naučíte i vy. Třeba to, jak jsou některé lidské zvyklosti nepřirozené a nesmyslné nebo že s panenkami si lze hrát i úplně jinak, než jen tak, že je převlékáme a vozíme v kočárku.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz