Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Dětské jízdní kolo jako ideální dárek za vysvědčení

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Vysvědčení, byť v improvizované podobě, se blíží, a tak nastává čas, jak své ratolesti za jejich studijní námahu odměnit. Jednou z nejlepších možností je jim věnovat nové dětské kolo. Proč je to lepší než například nová počítačová hra, je zbytečné vysvětlovat, raději se podívejme na to, čemu byste se při takovém výběru měli vyvarovat, abyste při koupi neprohloupili.

Nevybírejte pouze podle vzhledu

To, jak dětské kolo vypadá, by v žebříčku priorit při výběru mělo být až na posledním místě. Vaše dítě vám sice může tvrdit, jak se mu design nějakého kola líbí, ale když nedosáhne ze sedla na zem, stejně na něm jezdit nebude.

Nejdůležitější je tak výběr velikosti jízdního kola. Rovnou zapomeňte na myšlenku typu: koupím větší kolo, on do něj náš mladý doroste. Kolo musí dítěti dokonale sedět. Pokud mu pořídíte příliš velké a těžké kolo, cyklistiku mu tím snadno zprotivíte. Kolo se mu bude špatně ovládat, dítě brzy ztratí zájem a bicykl tak brzy skončí zaprášený ve sklepě.

Velikost rámu se určuje především podle výšky dítěte. Žádná univerzální tabulka neexistuje, doporučení se u jednotlivých výrobců liší, platí však, že nejmenší – dvanáctipalcové – rámy jsou vhodné pro děti o velikosti 90-100 cm. Poslední velikostí jsou pak 24´´ jízdní kola pro děti ve věku zhruba 9-12 let s výškou mezi 120 cm a 150 cm.

Jednoduchá pomůcka, jak poznat, že jízdní kolo dítěti velikostně sedí, je podle mezery mezi rozkrokem a trubkou rámu ve chvíli, kdy se malý cyklista postaví obkročmo nad rám. Mezera by měla být kolem 5 cm. Ze sedla pak musí bez problému dosáhnout jak na řídítka, tak na pedály. Dítě by také ze sedla mělo dosáhnout alespoň špičkami na zem.

Jízda musí být především radost

Děti by si měly jízdu na kole hlavně užívat. Ne ji brát jako něco nepříjemného. To berte v úvahu, když vybíráte, s jakým vybavením jízdní kolo pro své dítko pořídíte. Například při řazení. Jízdní kolo s přehazovačkou by mělo dítě mít až ve chvíli, kdy dokáže vyvinout dostatek síly pro ovládání páček bez toho, aby odvrátilo pozornost od řízení samotného. Podobně to je s přechodem mezi brzděním tzv. dozadu a pákovými brzdami.

Výrazně příjemnějšího jezdění se malí cyklisté dočkají s lehčím kolem. Čím nižší hmotnost rámu, tím lépe. Dítě by mělo své kolo samo zvednout a opět položit na zem. Lehká kola se vyrábí z hliníku a hliníkových slitin, extrémně málo pak váží rámy z karbonu.

Doplňky a bezpečnost

Na žádném dětském kole by neměly chybět odrazky a světla, ve městě se pak hodí zvonek. Samozřejmostí, kterou svému dítěti nikdy nezapomeňte připomínat, je dětská přilba a její správné nošení. Ta musí na hlavně perfektně sedět, nesmí se na ní samovolně nijak pohybovat.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz