Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Daň z nemovitosti: Nezapomeňte na její platbu do konce května 2018!

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Tak, jako každý rok, pokud vlastníte nějakou nemovitost nebo pozemek, přistála ve vaší schránce složenka sloužící k úhradě daně z nemovitosti. Minulý týden bylo zahájeno jejich rozesílání, a nám tak vzniká povinnost je do konce května 2018 uhradit. Jejich rozesílání probíhalo postupně, a to hlavně z důvodu, aby nedocházelo k tvorbě front na jednotlivých místních poštách. Pojďme se blíže podívat, co o této dani víme a jak se vypočítává. 

Co bychom měli vědět?

Daň z nemovitých věcí, též známá také jako daň z nemovitosti, spadá mezi majetkové daně a vlastníci nemovitostí a pozemků jsou nuceni ji každý rok hradit. Tato daň je známá několika odlišnosti, a to platbou předem a podáním daňového přiznání, které se uskutečňuje pouze jedenkrát při jejím nabytí novým majitelem a následující roky jsou její majitelé pouze vyzýváni k jejímu uhrazení. Celkové zajištění této daně spadá do kompetencí jednotlivých finančních úřadů. A její úhradu jsme nuceni vykonat do 31. května 2018.

Výpočet daně

Při výpočtu daně z nemovitých věcí se vychází z výměry pozemku, u staveb ze zastavěné plochy a počtu podlaží. Též se zohledňuje, o jaký druh pozemku nebo stavby jde. Platba daně z nemovitosti zůstává při zemi a nemusíte se bát, že by vás snad zruinovala.

Daň z nemovitosti vs. Daň z nabytí nemovitosti

Častokrát se můžeme setkat se zaměňováním těchto dvou daní. Nenechte se zmýlit. Jedná se o dvě odlišné daně! Daň z nabytí nemovitosti se hradí pouze jednorázově po koupi nemovitosti, kde je výše daně stanovena na 4 % z kupní ceny nemovitosti, popřípadě z odhadní ceny nemovitosti, pokud je vyšší než kupní cena. Současně s tím však musíme stále počítat i s platbou daně z nemovitosti, která se pravidelně hradí každý rok.  

Názorný příklad

Koupili jste si v prosinci 2017 dům. Na začátku roku 2018 jste podali daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí a k dani z nemovitosti, následně jste byli vyzváni k úhradě daně z nabytí nemovitosti, která činí ona 4 % z kupní, popřípadě odhadní ceny nemovitosti, jak jsme uváděli výše. A posléze musíte též uhradit daň z nemovitosti, která vám byla vypočítána na základě druhu nemovitosti či pozemku a jeho výměře, kterou budete platit každý rok.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz