Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Drevene pelety predstavuji chytry zpusob paliva pro vytapeni domu

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

V případě, že nejste napojeni na centrální systém vytápění a používáte tak vlastní zdroj, je na místě zvážit, jaké palivo se vám vyplatí. Jedním z dobrých řešení je využívání pelet ze dřeva.

Jak se pelety vyrábějí?

V dřevovýrobě vzniká spousta odpadu, který se dříve vyhazoval. Dnes se z něj ale kromě jiného dělají dřevěné pelety. Jde o válečky malé velikosti, které vzniknou tak, že se odpadní dřevo rozdrtí na drobné částice. Poté dojde k jejich slisování a následně ke stlačení pod velkým tlakem, aby dostaly požadovaný tvar a hustotu.

Prodávají se většinou v tunových baleních, jež vydrží pro běžný rodinný dům klidně i několik měsíců. Alternativou je pak možnost zakoupit pelety v malých balících o hmotnosti maximálně několika desítek kilogramů. Využijete je kupříkladu pro občasné topení na chatě či chalupě v době, kdy ještě nepanují takové klimatické podmínky, jež by vám umožnily v objektu pobývat bez zatápění.

Hlavní přednosti pelet ze dřeva

Pakliže si pro vytápění objektu zvolíte dřevěné pelety, můžete je začít užívat ihned po nákupu. Běžné dřevo, které si sami nařežete z padlých stromů, je vlhké, proto jej musíte nechat až dva roky schnout. Pelety jsou oproti tomu už dostatečně vysušené, takže s nimi lze zatápět okamžitě. Navíc mají velmi dobrou výhřevnost, což snižuje spotřebu a náklady na vytápění domu. Dá se tak říci, že pelety představují ekonomicky výhodné palivo, a to i v porovnání s uhlím.

Jaké dřevo se pro výrobu používá?

U dřevěných pelet záleží také na kvalitě dřeva. Právě z tohoto důvodu se nejčastěji využívá odpad ze smrku, tedy dřeviny, jež má velmi dobré vlastnosti z hlediska hoření a výhřevnosti. Jde navíc o nejdostupnější dřevo v tuzemsku, v současné době i díky kůrovcové kalamitě jeho cena klesá, což se projevuje na výsledné ceně pelet.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz