Cookie Consent by Free Privacy Policy website
  • 0 4 důvody, proč upřednostnit pomalou módu

    0.00 z 0 Hlasů

      Termín pomalá móda se v posledních letech skloňuje čím dál častěji. A není divu. Pokud nechceme, aby naše planeta doplácela na naše nezřízené a nezodpovědné chování čím dál víc, pak je na čase začít konat. Odhoďte předsudky a poznejte, co všechno vám pomalá móda může nabídnout.   Budete originální Vážně chcete nosit oblečení, které má na sobě - s trochou nadsázky - každý druhý? Nebylo by lepší vyniknout a najít si svůj vlastní osobitý styl? Vyměňte kvantitu za kvalitu a na místo velkých obchodních řetězců vyrazte pro originální kousky k místním designérům a upřednostněte lokální výrobce. Nutno říct, že jejich tvorba nepostrádá nápad a mnohdy ani smysl pro humor – vtipná trička s originálními potisky rozhodně zaujmou vás i vaše okolí.   Budete informovanější Kromě toho, že objevíte nové designéry a neokoukané mladé výrobce, budete přesně vědět, odkud oblečení pochází, kdo ho ušil, z jakých materiálů, za jakých podmínek i jakou ekologickou stopu jeho výroba zanechala na životním prostředí. Začnete se zajímat o původ oblečení a nebude vám lhostejné, jaká dámská trička, košile či šaty vám visí v šatníku. Přestanou se vám tak doma hromadit štosy zbytečných věcí, které si s největší pravděpodobností stejně vezmete na sebe maximálně jednou, než je vyměníte za něco víc trendy, víc „in“ a méně okoukaného.   Ušetříte I když se to nezdá, protože kvalitní kousky vyjdou dráž, ve výsledku ušetříte. Stačí jen překonat předsudky. Schválně si zkuste spočítat, kolik levných věcí jste si koupili a kolikrát jste si je vzali na sebe. Eko oblečení je nejen pohodlné, ale také nadčasové – radost vám bude dělat déle než jednu sezónu. Díky kvalitnímu zpracování a poctivým materiálům vám vydrží delší dobu, a to bez ohledu na měnící se módní trendy. Ze začátku klidně investujte jen do několika kvalitních kousků, pořiďte si třeba pár triček s dlouhým rukávem v neutrálních barvách, které působí nadčasově a dají se dobře kombinovat. Tak začněte o nakupování více přemýšlet, prospěje to vaší peněžence i životnímu prostředí!  

  • 0 Čtyři procedury, které vás omladí až o deset let

    0.00 z 0 Hlasů

      Krása rozhodně není jen o věku, přesvědčí vás o tom i tyto procedury, které vám mohou ubrat až deset let. Vyzkoušet můžete neinvazivní liposukci, lifting obličeje, infrasaunu nebo ošetření ultrazvukovou špachtlí. Inspirujte se a zabojujte s přibývajícím věkem co nejdříve.   1) Neinvazivní liposukce Pokud vás trápí přebytečné kilogramy a vy se snažíte správně jíst, cvičit a stále nevidíte změnu, podpořte své hubnutí pomocí neinvazivní liposukce. Jedná se o ošetření přístrojem Exilis, který ošetřuje problematické partie těla a zároveň zpevňuje pokožku. Kombinuje radiofrekvenci s ultrazvukem a díky tomu umožňuje dosáhnout požadovaných výsledků v krátkém čase. Velkou výhodou je, že nemá žádné vedlejší účinky ani zdravotní rizika. Dokáže velmi rychle odbourat tuk, zmírnit celulitidu a formovat problematické části těla, jako jsou boky, břicho, hýždě nebo stehna. Samotný průběh ošetření je bezbolestný a trvá maximálně třicet minut. Terapie pobíhá vleže, takže při ní můžete v klidu relaxovat. Jediné, co ucítíte, je příjemné intenzivní teplo, podobně jako při masáži lávovými kameny. Viditelné změny se projeví již po prvním zákroku, nejlepších výsledků ale dosáhnete po 2-4 ošetřeních v týdenním intervalu.   2) Lifting obličeje Další příjemnou a bezbolestnou procedurou je lifting obličeje, ten se provádí na krku, dekoltu a obličeji. Jedná se o vyhlazení vrásek, kdy dochází k prokrvení podkoží a aktivování autoimunitních a ozdravných procesů. Kvalitní lifting dokáže omladit vzhled pokožky až o 10 let. Aplikace liftingu probíhá pomocí speciálních elektroimpulzů, které stimulují podkožní svaly a mikrostruktury. Během liftingu tak dochází k regeneraci buněk a napínání pokožky, aktivaci svalů, uvolnění lymfatického průtoku, zvýšení přísunu kyslíku, a tím k zrychlenému odplavení odpadních látek a zvýšení obranyschopnosti ošetřovaných oblastí. Ošetření pokožky je prováděno tužkovými elektrodami, jejich jemným pohybem po postižených částech pokožky.   3) Ultrazvuková špachtle Pro omlazení může sloužit také kosmetické ošetření. Jedná se o ošetření ultrazvukovou špachtlí. Nemusíte se bát, procedura je opět bezbolestná a šetrná. Pleť je vyčištěna pomocí jemných vysokofrekvenčních vibracích. Ty lehounce masírují pleť a dostávají se tak hluboko do kožní škáry, kde dochází k intenzivní regeneraci pokožky, odstraňování uložených nečistot a k uvolňování veškerého buněčného odpadu z pórů. Výsledkem je pak svěží a zdravá pleť bez zarudnutí či podráždění. Ošetření se hodí pro všechny typy pleti a ocení ho nejen ženy s vráskami, ale také ty, které bojují s akné.   5) Solárium a infrasauna Příjemným zážitkem a procedurou, která vás dokáže omladit je také solárium. Všimněte si, že opálení vám dokáže ubrat výrazný počet let. Stejně tak infrasauna, která funguje na principu infračerveného záření. Díky těmto procedurám tělo vyloučí škodliviny a pomáhá při léčbě psychického napětí. Infrasauna navíc léčí kůži a vyhlazuje pleť.

  • 0 Dům krásný nejen uvnitř, ale i navenek!

    0.00 z 0 Hlasů

      Zatímco na interiéru svého domu si každý z nás dává pořádně záležet, pečlivě vybíráme vybavení i veškeré doplňky, aby spolu všechno krásně ladilo, exteriéru takovou pozornost ani zdaleka nevěnujeme. Přitom právě on určuje první dojem, který si hosté utvoří, o našem bydlení. Na co se tedy zaměřit?   Nesmrtelná klasika Stěžejní a tedy nepřehlédnutelný prvek exteriéru domu tvoří bezpochyby garážová vrata. Výrobci si moc dobře uvědomují, že jen bezpečná a funkční konstrukce dnes nestačí, zákazníci stále častěji kladou důraz i na estetickou stránku. Je pro ně důležité, aby vzhled domu nekazily, ale naopak ho vhodně doplňovaly a jeho krásu podtrhly. Vybírejte je proto obzvlášť pečlivě. Ujasněte si, jaký by měla mít design, povrch a hlavně barvu. Ta bude pravděpodobně největší oříšek, protože z neuvěřitelně pestré palety odstínů zvolit jen jeden, to rozhodně není jen tak. Pokud si nebudete vědět rady, řiďte se tím, že osvědčenou klasikou rozhodně nic nezkazíte - dekory různých druhů dřeva jsou nesmrtelné, stejně jako neutrální barvy.   Jedinečný unikát Chcete-li mít z vrat opravdový unikát, pak si zvolte design přesně podle vašeho gusta. Umožní vám to zcela nová a unikátní technologie digitálního tisku DURA PRINT, která je založena na nanášení inkoustu na vratový panel a následném zalakování matným PUR lakem. Tímto způsobem lze vytisknout prakticky cokoli, na výběr jsou různé barevné odstíny, imitace dřeva, betonu, nerezové dekory, fotografie, loga či nápisy. Můžete si tedy být jisti, že z vašich díky potisku garážových vrat se z nich stane raritní kousek, který bude přitahovat zraky všech kolemjdoucích i kolemjedoucích.   Dokonalá harmonie Váš dům by měl působit harmonicky, jako jeden celek, proto se snažte o dokonalé sladění s venkovními roletami, fasádou i vchodovými dveřmi. Jste-li odvážnější, můžete se vydat i cestou kontrastu, barvy je však třeba volit citlivě, aby se vzájemně nebily a dohromady nepůsobily jako pěst na oko. Nejste-li si jisti, raději se poraďte s odborníkem. I zde platí, že v jednoduchosti tkví největší krása. Tak vytvořte z vašeho domu jedinečný skvost!

  • 0 Jak namontovat dřez a předejít nepříjemným překvapením?

    0.00 z 0 Hlasů

    Jak namontovat dřez a předejít nepříjemným překvapením? 4 různé typy instalace, které podtrhnou styl vaší kuchyně Jste domácí kutil a na montáž nové kuchyně nechcete využít služby externích firem? Chcete si sami vyměnit starý dřez za nový? Před samotným připojením je důležité projít všechny faktory a správně zvolit typ výrobku i montáže. Nás přehled vám pomůže nic neopomenout a zvolit vhodný způsob, jak namontovat dřez podle stylu kuchyně a použitých materiálů. Jak namontovat dřez - co vše je důležité prověřit předem, aby instalace proběhla bez nepříjemných překvapení: ● velikost otvoru po původním osazení, případně velikost skříňky, do které budete otvor vyřezávat (nový dřez nemůže být menší než ten původní) ● přívod vody a odpadu musí být v dostatečné vzdálenosti a musí mít kolem sebe dostatek prostoru pro manipulaci ● další vybavení kuchyně (kde jsou umístěny šuplíky nebo vestavné spotřebiče, které mohou limitovat nové rozměry) ● způsob uchycení a připojení baterie ● materiál, ze kterého je pracovní deska - více si můžete přečíst zde Po zjištění těchto faktorů a výběru preferovaného typu můžete rozhodnout, který způsob montáže je pro vaši kuchyni nejvhodnější. Existují 4 typy montáže k pracovní ploše: 1. Horní Horní instalace je vlastně instalací na pracovní desku. Dřez se shora vloží do vyříznutého otvoru a okraje překrývají pracovní desku. Jde o nejčastěji využívaný typ připevnění, který je vhodný pro všechny materiály. 2. Spodní Dřez se montuje na pracovní desku ze spodní strany, takže povrch pracovní desky není ničím rušený (tento postup je vhodný pro pracovní desky z kamene nebo keramiky, u kterých chceme podtrhnout jednolitost celé plochy). Tento způsob je také velmi praktický pro udržování čistoty kolem, protože tu nejsou žádné spoje, ve kterých by se mohly zadržovat nečistoty. 3. Zároveň s pracovní deskou Celý výrobek je zapuštěn do desky tak, že pracovní plocha a jeho vrchní část jsou v jedné rovině, není viditelný žádný přechod ani hrana. Toto řešení je velmi elegantní a vytváří v kuchyni čisté linie. Hodí se do kuchyňských koutů, které jsou propojeny s obývací částí bytu a je vhodný jak pro granitové, tak i klasické nerezové typy. 4. Přes celou pracovní plochu Tímto způsobem nahrazujeme celou plochu pracovní desky na dané skříňce. Toto řešení najdeme často v rustikálních typech kuchyně nebo vyzdívaných linkách. Proto se tímto typem instalace usazují především velké masivní keramické dřezy. Při měření výřezu se vyplatí nic nepodcenit a plochu pečlivě rozměřit. K výrobku je často přiložena i papírová šablona, lepší je ale ho celý obrátit, přiložit na desku a po zaměření obvod obkreslit. Poté je nutné dosednout plochu (obvykle 8 až 10 mm), o kterou obvod zmenšíme a můžeme ocasní pilou vyříznout otvor. Určitě nikdy nepřipravujte otvor před tím, než máte dřez fyzicky u sebe. Vyhnete se tak zbytečným komplikacím. Před připevněním k pracovní desce nezapomeňte otvorem pro baterii protáhnout připojovací hadice a nohu baterie. Při všech typech připojení vyjma celoplošného je nutné použít po celé délce vyříznuté plochy těsnící pásku a silikonovou výplň, abyste předešli zatékání. Po usazení na místo jej poté přichyťte pomocí upevňovacích svorek (většinou jsou součástí balení) k pracovní desce. Až když je pevně usazen na svém místě, je možné připojit odpad a přívod teplé a studené vody. Díky správné přípravě a zvážení všech okolních faktorů pro vás bude samotná instalace už hračka. Zvolení vhodného typu montáže vám také pomůže podtrhnout jedinečný styl vaší kuchyně nebo celého interiéru. Máte vlastní zkušenost s montáží dřezu? Museli jste se během výměny potýkat s nějakými obtížemi? Podělte se o své zkušenosti v komentáři pod článkem.

  • 0 Jak vybrat minijeřáb – 3 zásadní pravidla správného výběru

    5.00 z 1 Hlasů

      Chcete vědět, jak vybrat minijeřáb? Tento výkonný stroj má bezesporu mnoho výhod. Jeho ovládání je jednoduché a nevyžaduje profesionální kvalifikaci. Práce s ním je rychlá a bezpečná. Ať už máte zájem o jeho pronájem, nebo koupi v obou případech je základem úspěchu správný výběr typu přístroje, jehož technické parametry a výkon odpovídají požadavkům vašeho projektu. V tomto článku se dočtete vše podstatné, co byste určitě měli před samotným pronájmem či koupí zvážit. Dozvíte se také užitečné rady a tipy, které vám výrazně usnadní váš výběr. Jak vybrat minijeřáb podle typu vašeho projektu Projděme si nejprve, jaké máte možnosti. V současné době je nabídka těchto strojů velmi široká, máte tedy z čeho vybírat. Jaké jsou základní typy minijeřábů? Kompaktní minijeřáby – jejich poznávacím znamením jsou nastavitelné teleskopické nohy, vzhledem připomínají pavouka. Tyto stroje byly zkonstruovány pro práci v prostorách s omezeným přístupem. Jsou skvělými pomocníky uvnitř staveb, hangárů, ale i v interiérech, kde se dokáží pohybovat po dlažbě, mramoru a dokonce i po podlaze ze dřeva. Nohy se dají ukotvit v členitém i bahnitém terénu a zvládne i práci v nepříznivých povětrnostních podmínkách. Ty nejmenší projedou bez problému dveřmi. Jejich nosnost se pohybuje v řádech stovek kilogramů až 8t s výškou háku až 25,5m. Mnohé z nich mají funkci „pick and carry“, která umožňuje pohyb jeřábu se zavěšeným břemenem. Typ Knuckleboom je zase ideálním řešením pro zdvih přes překážky. Mobilní minijeřáby – se hodí na práce bez opěr v zúžených prostorách. Využijete je například pro nakládání a pohyb s břemeny v úzkých uličkách v centru města, k převozu materiálu na staveništi, nebo nakládání a vykládání zboží. Jejich nosnost závisí na konkrétním typu a značce, ty výkonnější dokáží uzvednout až 6t, jsou pojízdné s břemenem až do 2t a výška zdvihu je až 16,7m. Tip Česká Republika se zavázala snížit emise a dodržovat platné imisní limity. Od 1. 1. 2019 vstoupila v platnost EU norma stage V, která se týká i strojů manipulační techniky. Pokud tedy uvažujete o koupi, vyberte si přístroj, který splňuje přísné ekologické normy. Jak neudělat při výběru chybu Teoretická příprava – absolutně základní pravidlo, které byste v žádném případě neměli podceňovat. Samostudium se vám velmi vyplatí a to, i když už máte nějaké zkušenosti. Nezapomeňte pročíst recenze a nebojte se zeptat uživatelů na jejich osobní zkušenosti. Budete tak mít možnost klást konkrétní dotazy přímo prodejci a vytvořit si objektivní názor. Přesně definujte náplň jeho činnosti. Potřebujete vybrat stroj, který splňuje určité technické parametry. Všechny podstatné informace (váha břemene, výška háku, podmínky zdvihu, zda se jedná o práci v interiérech, venku, nebo v extrémních podmínkách, podloží pro ukotvení, časový harmonogram atd.) konzultujte přímo s pronajimatelem nebo prodejcem. Svěřte se jen do rukou zkušených odborníků. Poskytnou vám nejen odborné poradenství, ale hlavně kvalitní stroje se zárukou. Minijeřáby jsou nákladnou investicí, seriózní firma vaše případné reklamace vyřídí rychle a ochotně. Pokud chcete nakupovat na své IČO, měli byste vědět, jak postupovat při reklamaci. Tímto nákupem totiž přijdete o ochranu, kterou zákon zaručuje spotřebitelům. To je také o důvod víc, proč pronajímat, nebo nakupovat jen u prověřených firem. Tyto společnosti většinou také nabízí proškolení zdarma a spolehlivou technickou podporu. Vybírejte s rozvahou Nákup i pronájem manipulační techniky byste nikdy neměli uspěchat. Díky tomuto článku víte, jak se zodpovědně připravit a vyhnout se tak reklamacím, nebo výměně stroje. Souhlasíte s tvrzením, že teoretická příprava je základním předpokladem správného výběru? Podělte se s námi o váš názor a přidejte i své osobní zkušenosti.

  • 0 Co byste měli vědět o spodním prádle?

    0.00 z 0 Hlasů

    Co byste měli vědět o spodním prádle? Mnoho žen nosí spodní prádlo, které není vhodné a může jim působit zdravotní potíže a nepohodlí. Ať už jde o podprsenky nebo kalhotky, i zde platí několik pravidel a faktorů, které byste před koupí spodního prádla měli zvážit. Poznej svou velikost Ženy dělají často chybu zejména při výběru podprsenek, kdy si vyberou správný obvod, ale malé košíčky. Podprsenka pak dobře nesedí, může vás tlačit nebo způsobovat bolesti v oblasti ňader. Špatná velikost kalhotek se projevuje nepohodlím při nošením, ale také po estetické stránce. Totéž platí i u pánského spodního prádla, kdy příliš malá velikost může způsobit zdravotní problém a může mít negativní dopad na plodnost. Vhodný střih Střih je dalším důležitým aspektem. Když poznáte svou velikost, měli byste si zvolit takový střih spodního prádla, který vám perfektně sedne. Ideální je najít takové spodní prádlo, ve kterém se budete cítit komfortně, pohodlně a které se hodí pro váš typ postavy. Noste spodní prádlo, které se hodí k vašemu oblečení Střih kalhotek byste měli volit podle střihu vašich kalhot, sukně, případně šatů. Pokud máte rádi nízké sedy oblečení, měli byste si vybrat i adekvátně spodní prádlo, ideálně tedy s nízko posazeným horním lemem. Určitě totiž budete souhlasit, že to není hezký pohled, když prádlo vykukuje zpod oblečení. Podle barev Vybrat si můžete ze široké škály barev. Mezi nejoblíbenější ale patří černá, bílá či tělová barva. Spodní prádlo tak lehce doladíte k jakémukoliv outfitu. Údržba spodního prádla Praní spodního prádla se odvíjí od materiálu. Bavlnu a bambus můžete prát v pračce. Nezapomeňte se ale podívat na návod. Pokud spodní prádlo perete v pračce, neměli byste volit teplotu vyšší než 30 ° Celsia. Co byste ale určitě neměli při praní spodního prádla používat, je aviváž. Ta totiž ničí jeho elasticitu a následně také funkčnost spodního prádla. V e-shopu Andrie najdete kvalitní spodní prádlo pro ženy i muže. Můžete si vybírat ze široké škály různých střihů, materiálů i barev. V nabídce naleznete také bavlněné pánské spodní prádlo – boxerky i trenýrky.  

  • 0 Zájezdy Argentina

    5.00 z 1 Hlasů

    Zájezdy Argentina nabízí opravdu mnoho. Je to totiž země v Jižní Americe s téměř pěti tisíci kilometry dlouhým pobřežím. Prohlédnete si hlavní město Buenos Aires, kde navštívíte hlavní památky, jako jsou Plaza de Mayo, Casa Rosada, růžový dům, sídlo vlády, Cabildo, katedrála, dům arcibiskupa, San Telmo, La Boca a Plaza Lavalle, ale také tango show a ochutnáte místní výbornou kuchyni. Přemístíte se do Ushuaia, kde projdete Národní park Tierra del Fuego, projedete se na katamaránu po kanálu Beagle, který lemuje ostrov Los Lobos. Spatříte i další zelené ostrůvky. A čeká vás nejen to. Zájezdy do Argentiny Zájezdy do Argentiny jsou doslova plné zážitků včetně celodenního výletu k horskému ledovci Perito Moreno, či cestě k deltě řeky Tigre. Ale užijete si také relaxaci a oddych především při procházkách u vodopádů v argentinském národním parku, který dělí Argentinu od Brazílie. Navštívit můžete i muzeum o ledovcích a patagonském ledu. V Mendoze poznáte místní krásy, památky, zavítáte také do vinného sklípku a ochutnáte místní víno. Za návštěvu stojí také malebné město Estancia. Dovolená Argentina Ovšem dovolená Argentina lze také kombinovat s návštěvou ostatních zemí. Současně můžete objevovat krásy Peru a Brazílie nebo Chile. Záleží jen na vás, jak si svou dovolenou naplánujete. Pokud budete chtít strávit na tomto kontinentu delší dobu, neváhejte si svůj pobyt prodloužit přesně podle vašich požadavků. K dispozici budete mít po celou dobu pobytu 24 hodinový servis a služby anglicky hovořících průvodců. Vy si tedy svou dovolenou opravdu užijete a o všechno ostatní se postará náš odborný personál. Svěřte se proto do rukou profesionálů a kontaktujte nás ještě dnes.

  • 0 Velikonoce

    5.00 z 2 Hlasů

      Co se skrývá pod slovem Velikonoce? Jedná se o křesťanskou oslavu, která letošní rok vychází na 22. dubna 2019 – svátek radosti – oslavující znovuprobuzení přírody po dlouhé zimě. Původ Velikonoc vede daleko do minulosti. Pochází z židovské slavnosti nazvané – pesach (uchránění) na počest Židů, vysvobozených z egyptského otroctví. Křesťané se však chtěli svými oslavami rozlišit od židovského svátku a slaví Kristovo zmrtvýchvstání.   Velikonoční týden Poslední týden před Velikonočním pondělí se začíná v domácnostech uklízet a připravovat na velký svátek. Modré pondělí - v kostele se vyvěšuje modrá látka Šedivé úterý – bez zvyků Škaredá středa – tento den se vymetaly komíny. Zelený čtvrtek – Aby byl člověk celý rok zdravý, musí tento den jíst zelenou stravu jako např. špenát, brokolice..atd. Velký pátek - den hlubokého smutku Bílá sobota – poslední postní den Neděle – boží hod velikonoční – Připravují se velikonoční pokrmy – beránek, zajíček, mazanec, nádivka.. Velikonoční pondělí - Zvané také Červené pondělí nebo Mrskaný pondělek – se stalo zábavou pro děti, mládež i dospělé. Dodnes mládenci chodí za děvčaty s pomlázkami a koledují dům od domu. Přitom říkají rýmované „velikonoční koledy“ a od vyšlehaných dívek dostávají ručně malovaná a zdobená vajíčka, cukrovinky a také nějaký ten alkohol.

  • 0 Nezaměstnanost

    5.00 z 2 Hlasů

    NEZAMĚSTNANOSTPráce je důležitý výrobní faktor a otázkou nezaměstnanosti se stát velmi hluboce zabývá. Nezaměstnanost je důležitým činitelem ekonomiky státu. Na trhu práce mohou existovat následující situace:1) Rovnovážný stavPoptávka a nabídka se rovnají. Jedná se o ideální stav. Pracují všichni, co pracovat chtějí a firmy nakoupí tolik práce, kolik poptávají při dané mzdě.2) Převis poptávkyPoptávka převažuje nad nabídkou. Poptávku zde představují firmy, které by koupily více práce, ale za nižší mzdy. Strana nabídky nemá o takovou práci zájem, a tak se firmy musí uchýlit k tomu, že najímají zahraniční dělníky, kteří jsou ochotni pracovat i za tak malé mzdy. Druhým řešením je zvýšení produktivity stávajících zaměstnanců a zvýšení jejich mzdy.3) Převis nabídkyNabídka převažuje nad poptávkou. Nabídku představují domácnosti, které jsou ochotny pracovat, ale strana poptávky o ně nemá zájem. Také se stává, že firma vyžaduje konkrétní pracovníky pro specifickou práci a ty nemůže sehnat. Tak nemůže zaměstnat jen tak někoho. V tomto případě vzniká NEZAMĚSTNANOST.Nezaměstnanost můžeme mít dobrovolnou a nedobrovolnou.Dobrovolná nezaměstnanost znamená, že lidé mají pracovní sílu, ale nemají potřebu pracovat. Tito lidé mají většinou našetřeno, mají kapitál v bankách, žijí z úroku a pracovat nemusí.Nedobrovolná nezaměstnanost vzniká, když mají lidé pracovní sílu, chtějí pracovat, ale nemohou najít odpovídající práci. Často k této situaci dochází, když zaměstnavatelé snižují počty zaměstnanců, chtějí ušetřit mzdové náklady, ruší provozy nebo zaměstnavatel zkrachoval.Členit můžeme nezaměstnanost také podle její příčiny. Dělí se na:a) FrikčníZaměstnanci nejsou spokojeni se svou prací, dávají výpověď a hledají práci jinou, vhodnější. Jedná se o přirozený a krátkodobý stav a na hospodářství má pozitivní vliv.b) StrukturálníNěkterá odvětví se dostávají do útlumu a lidé tak přicházejí o práci. Naopak některá odvětví expandují a zaměstnance hledají. Je důležitá rekvalifikace zaměstnanců, aby mohli práci v nových odvětvích vykonávat.c) CyklickáTa vyplývá z vývoje ekonomiky v hospodářských cyklech. K nárůstu dochází hlavně v období krize a nabídka práce převyšuje nad její poptávkou.Ukazatelem nezaměstnanosti je tzv. míra nezaměstnanosti. Tu počítá ministerstvo práce a sociálních věcí a česky statistický úřad prostřednictvím úřadu práce a šetřením v terénu.Vzorec: nedobrovolně nezaměstnaní/aktivně ekonomicky činné obyvatelstvo * 100(%)Subjekty řešící nezaměstnanost jsou stát, zaměstnanci a firmy. Stát má několik způsobů řešení nezaměstnanosti. Může sám zaměstnávat zaměstnance (policie, armáda). Stát také vyplácí podpory nezaměstnanosti a formou dotací podporuje tvorbu nových pracovních míst a rekvalifikací. Zaměstnanci zase chtějí co nejmenší nezaměstnanost a zastupují je odborové svazy, které vyjednávají podmínky se zaměstnavatelem. U firem pak může řešit nezaměstnanost hospodářská komora, agrární komora a jiné svazy.

  • 0 Slavíte svátek svatého Valentýna? Nebo čokoládu a plyšové medvědy házíte do koše?

    0.00 z 0 Hlasů

    Mnoho Evropanů si myslí, že svátek svatého Valentýna je ryze americká záležitost, která do Evropy připutovala spolu s dalšími výdobytky ze států za Atlantikem. Nic nemůže být dále od pravdy. Americký svátek? Ani náhodou Ve Spojených státech se tento svátek pouze nekontrolovatelně rozšířil, protože souzněl s americkou náturou. Jeho původ v moderních dějinách můžeme dopátrat zhruba na počátku 19. století v Anglii, kdy bylo zvykem posílat milované osobě anonymní milostné dopisy. Tento zvyk se rozšířil v polovině téhož století společně s rozšířením poštovních známek. Tento zvyk se ostatně v Británii dodržuje dodnes. Adresát nepodepsané valentýnské kartičky musí hádat, kdo je odesílatel. Obálka bývá označena pouze písmeny SWALK (Sealed with a loving kiss). Valentýnky si posílají nejenom lidé na britských ostrovech. Mladí lidé v Dánsku si také vyměňují kartičky. Nejsou však anonymní a jejich obsahem bývají zábavné až ztřeštěné básničky a říkanky vymyšlené vlastní hlavou, což obdarovaného potěší mnohem vice než zakoupené přání s předtištěným textem. Místo typických rudých růží se obyvatelé severoevropských států vzájemně obdarovávají sněženkami. Praktický zvyk dodržují na svatého Valentýna Estonci, kteří vypravují tento den speciální autobusy pro osamělé. Do nich mohou nastoupit single muži a ženy a seznámit se s kolegy s podobným osudem. Valentýn kupodivu není jen doménou staré Evropy. Slaví se v Číně, Singapuru, na Tchaj-wanu, na Filipínách, kde 14. února probíhají hromadné svatby. Asiaté věří, že když svatba proběhne na Valentýna, manželství bude více šťastné a láskyplné. Od starověkého Říma ke knězi Valentýnovi Kde hledat prapůvod tohoto jedněmi vyznávaného a druhými zavrhovaného svátku, dnes už přesně nevíme. Traduje se, že svátek svatého Valentýna se vyvinul ze svátku Lupercalia (svátky pastýřského boha Luperca) ve starověkém Římě, který připadl přibližně na polovinu měsíce února. Smyslem svátku bylo vyčistit město od zlých duchů a na další rok zajistit zdraví a prosperitu. Prakticky svátek spočíval v poněkud neromantickém rituálním bičování mladých žen muži, kteří na tento akt využívali biče potřené krví rituálně obětovaných dobytčat. Svátek byl pravděpodobně obnoven ve 3. století našeho letopočtu, kdy byl umučen kněz Valentýn. Ten tajně oddával mladé a zamilované páry přes zákaz císaře Marka Aurelia Claudia, který ve své říši zakazoval manželské svazky z obav, že ženatí muži nebudou chtít jít do války. Později v 5. století byl papežem Gelasiem I. vyhlášen den smrti tehdy už svatého Valentýna svátkem. Pravděpodobně tak splynul se svátkem Lupercalia, které připadaly na stejné datum. Nezapomeňte na drahou polovičku Ať už Valentýn slavíte nebo ne, váš partner, či partnerka určitě ocení, když si na něj (ji) alespoň jedenkrát za rok vzpomenete a strávíte spolu krásný večer bez shonu a každodenního stresu. A proč ne zrovna 14. února?

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz