Cookie Consent by Free Privacy Policy website
  • 0 Tři zajímavé exotické superpotraviny

    0.00 z 0 Hlasů

    Superpotraviny (anglicky Superfoods) se vyznačují výjimečným obsahem zdraví prospěšných látek, jedná se především o vitaminy, minerály, antioxidanty, proteiny, enzymy a vlákninu. Některé z nich se běžně pěstují i u nás (možná vás to překvapí, ale mezi superpotraviny patří například červená řepa či borůvky), ale ty z exotických krajů jsou často méně známé a někdy ani nevíme, jakou rostlinu si pod neobvyklým názvem vlastně představit. Pojďme se proto stručně seznámit se třemi z těch nejoblíbenějších a vyhledávanějších superpotravin. Zdroj: Pixbay Chia semínka zdrojem slavných Chia semínek je šalvěj hispánská, jejíž domovinou jsou hornaté oblasti Střední Ameriky (význam této jednoleté rostliny a jejích semen rozpoznali již Aztékové, dokonce ji používali při svých rituálech a náboženských obřadech) název je odvozený od mexického státu Chiapas semínka jsou drobná o velikosti okolo 1 milimetru a mají šedou až černou barvu jsou bohatá na oleje, ty tvoří až 30 % obsahu kromě mnoha dalších živin mají významný obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin a vápníku Maca peruánská správně se jedná o rostlinu s názvem řeřicha peruánská, také ona pochází z hor, konkrétně z jihoamerických And (a pro změnu si ji oblíbili Inkové, kteří ji pro její účinky již v dávné minulosti pěstovali) můžeme se setkat také s pojmenováním peruánský ženšen nebo peruánská viagra z rostliny je využívaná především její bulva, která má vysokou výživovou hodnotu z nejdůležitějších obsažených látek uveďme sacharidy, minerály, vitaminy a aminokyseliny je oblíbená zejména pro schopnost dodat energii, zvýšit libido a často je užívaná při mužské a ženské neplodnosti Chlorella pod tímto poměrně krkolomným pojmenováním se skrývá sladkovodní jednobuněčná řasa řadí se také mezi tzv. zelené potraviny je bohatá především na vitaminy, minerály, proteiny, enzymy a chlorofyl (má vysoká obsah zeleného barviva) kvůli blahodárnému vlivu na lidský organismus je pěstována ve velkém, a to hlavně na ostrově Taiwan v jihovýchodní Asii

  • 0 Hrad Týřov byl ve své době ojedinělým počinem

    0.00 z 0 Hlasů

    Dalším tipem na víkendový výlet je gotická zřícenina hradu Týřov, která se nachází v CHKO Křivoklátsko v katastru obce Karlova Ves. Hrad navštívil kupříkladu i K. H. Mácha. Hrad Týřov byl vystaven na ostrožně nad soutokem Berounky a Úpořského potoka. Ve výšce 310 m n. m. byl postaven zřejmě velice brzy po královském hradu Křivoklát, do jehož majetku také patřil. První zmínka o hradu je z 20. září 1249, kdy zde Václav I. zajal svého syna Přemysla a jeho družinu. Majitelé hradu se střídali, vlastnil jej například Vilém Zajíc z Valdeka, poté jej Jan Lucemburský postoupil Oldřichu Pluhovi z Rabštejna. Na Týřově byl také vězněn Jindřich z Lipé (v letech 1315 – 1316), zástupce krále Jana v Čechách. V roce 1348 Týřov, Křivoklát a další hrady vyplatil Karel IV. a vrátil je tak do majetku království. Později je také zajistil proti zcizení v Majestas Carolina. Ku hradu po žluté i po červené Ve své době byl hrad svým vzhledem a funkčností v Evropě ojedinělý a notně předběhl tehdejší dobu. Také pro své mimořádné vojenské kvality byl hrad v hledáčku významných českých králů. Týřov byl totiž schopen aktivní obrany křížovým ostřelováním nepřítele z devíti okrouhlých věží. Od roku 1575 se ovšem hrad uvádí jako pustý. Kdysi krásný a mohutný hrad může návštěvník shlédnout celoročně bez nutnosti placení jakéhokoli vstupného. Z Křivoklátu se k němu dostanete po červené turistické značce (asi 13 kilometrů). Kratší alternativou je procházka ze Skryjí podél řeky (po žluté turistické značce). Ovšem pohyb v chráněné oblasti je možný pouze po vyznačené trase.

  • 0 Význam špenátu ve výživě

    0.00 z 0 Hlasů

               Když se řekne špenát (latinsky spinacea), co si kdo vybaví jako první?! Děti zřejmě nezapomenou na legendárního Pepka námořníka, který se stal právě díky plechovkám špenátu nepřemožitelným... Dospělí si zase vzpomenou na známou komedii Což takhle dát si špenát.... Především nutno podotknout, že je to důležitá listová zelenina, která se do Evropy dostala na přelomu 14. a 15. století, a hlavně která nám přináší spoustu užitečného.        Pozitiva z konzumace špenátu           Špenát je především důležitý antioxidant, který kladně působí na vývoj svalstva. Ale nejen to...           Špenát obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Získáme vitamín C, E, K, B (z něj hlavně zástupce niacin, kyselinu listovou pro dobrý vývoj plodu a vyšší porodní váhu novorozence a biotin). Dále nesmíme zapomenout na karotenoidy, lutein ovlivňující zrak,draslík jako prevenci proti vysokému tlaku a anémii, vápník, hořčík, jod, mangan, železo, fosfor, kyselinu šťavelovou a v menším zastoupení i další. Dříve se ve studiích uvádělo, že hlavním obsahem špenátu je právě železo, avšak tyto mýty byly vyvráceny z důvodu špatného pokusu v dávné historii. Obsah v listech sice má, ale ne tak vysoké.           Vzhledem k opravdu širokému zastoupení, špenát působí na srdce, centrální nervový systém, imunitní systém a mozek. Dále významně ovlivňuje tvorbu krve, stav vlasů, nehtů, kostí, zubů a pokožky, metabolismus sacharidů, látkovou výměnu. Napomáhá proti zácpě a zavodnění těla.         Doporučení na závěr            Pro nás jako strávníky je určitě lepší si koupit čerstvý špenát, jen se musí při nákupu a pak následné konzumaci dávat pozor. Špenát nesmí povadnout nebo být nažloutlý, jinak důležité živiny uvedené výše ztrácí. Pro lepší stravitelnost a vstřebatelnost se doporučuje zakápnout olejem.           Jako nejdůležitější informaci v oblasti zdraví a špenátu lze považovat a nesmí se zapomínat, že špenát nemohou osoby, které užívají Warfarin a to právě z důvodu obsahu draslíku, který se používá u léčby poruch krevní srážlivosti, zatímco Warfarin má účinek opačný.      

  • 0 Tip na výlet: Andělská hora je zříceninou na Karlovarsku

    0.00 z 0 Hlasů

    Předpověď počasí hlásá krásné počasí na víkend. Proč sedět za zavřenými dveřmi, když můžete vyrazit kupříkladu na zříceninu hradu Andělská hora, která stojí necelých devět kilometrů od Karlových Varů? Historie hradu sahá až do 15. století. Hrad Andělská Hora je poprvé zmíněn roku 1402, kdy o něm píše Boreš Hrabě z Oseka. Upraven byl v šedesátých letech patnáctého století Zbyňkem Zajícem z Házmburka a poté pány z Plavna. Od dobytí Švédy roku 1635 byl hrad udržován jen krajně a definitivně byl opuštěn po požáru v roce 1718. Nejstarší součástí hradu je čtyřhranná obytná věž na nejvyšším místě skály. Jakási stavba stála též v místech pozdějšího renesančního paláce a opevnění bylo v některých místech pouze dřevěné. Ale po výstavbě východního paláce, kdy vznikla hradba kolem nádvoří, toto opevnění zaniklo. Obec Andělská hora má připraven projekt, který by měl rozeběhnout záchranné a konzervační práce hradu, ale, jak už to bývá, čekají na rozhodnutí soudu, komu vlastně hrad patří, protože se o něj přihlásili Černínové – a o restitučním nároku rozhoduje soud. Zajímavostí hradu je například skutečnost, že zde oslavil své 37. narozeniny německý básník, prozaik, politik a dramatik Johann Wolfgang von Goethe. Na hradě Andělská hora se natáčel například film Balada pro banditu.

  • 0 Dítě s poruchou autistického spektra. Nemáte ho doma i vy?

    0.00 z 0 Hlasů

    Autismus je vrozená porucha dětského mentálního vývoje, jejíž příčiny doposud nejsou objasněny. Roli pravděpodobně hraje genetika v kombinaci s nepříznivými vlivy prostředí. Pro děti s poruchou autistického spektra je typické abnormální sociální chování. Někdy jsou tyto děti agresivní, vyjadřují se hlavně křikem, jindy se "pouze" nedívají se do očí a nekomunikují… Někdy to s nimi není snadné, jindy jsou našimi největšími životními učiteli... Projevy autismu v raném věku Poruchy autistického spektra se vždy týkají tří oblastí. Jedná se o oblast sociální interakce (dítě nemá zájem o sociální kontakt, je samotářské, nehraje si s ostatními dětmi, nemá zájem o fyzický kontakt...), oblasti komunikace (dítě nemluví nebo mluví špatně a málo, nevyhledává oční kontakt, nepoužívá běžná gesta...), oblasti vnímání a představivosti (stereotypní chování, přecitlivělost na smyslové podněty...). Vy jako rodiče si můžete všimnout například toho, že dítě nereaguje na své jméno či pokyny, které mu dáváte (někdy máte dojem, že možná neslyší), má špatný oční kontakt, neukazuje a nemává na rozloučenou. Každé autistické dítě je však jiné. Některé děti mají problémy se spánkem s jídlem (jsou velmi vybíravé) nebo tehdy, pokud je pro ně něco nové a nezvyklé. Autismu se nebojte Máte podezření na autismus? Konzultujte své obavy s pediatrem, který vás odešle na další specializované pracoviště. Rozhodně však nepropadejte panice. Autismus není žádnou tragédií, která zničí život vám i vašemu dítě. Děti s autismem jen potřebují trochu více péče než děti ostatní. Potřebují, abyste jim pomohli najít cestu, jak žít v tomto světě a jak se v něm orientovat. Uvidíte, že na téhle cestě se mnoho nového naučíte i vy. Třeba to, jak jsou některé lidské zvyklosti nepřirozené a nesmyslné nebo že s panenkami si lze hrát i úplně jinak, než jen tak, že je převlékáme a vozíme v kočárku.

  • 0 Podivín Salvador Dalí a co o něm zaručeně nevíte

    5.00 z 2 Hlasů

    Salvador Dalí byl všestranný umělec. Znám je především jako surrealistický malíř, ale během svého života také hodně kreslil, zabýval se grafikou, užitým uměním, navrhoval divadelní kostýmy a výpravy, pracoval pro film, psal… Jeho život nebyl jednoduchý, stejně jako nebylo jednoduché se Salvadorem Dalím vyjít. Dalího dětství a mládí plné konfliktů Dalí se celým jménem jmenoval Salvador Domingo Felipe Dalí i Doménech a narodil se 11. 5. 1904 ve Figuerasu ve Španělsku, kde 23. 1. 1989 i zemřel.  Jeho otec byl notářem a Dalímu se jevil jako násilný, všemocný, despotický a autoritativní obr. Konflikty byly na denním pořádku, zvlášť když uvážíme, že Dalí jako dítě často podléhal záchvatům zuřivého vzteku. (Později otec Dalímu vytýkal, že žije jako blázen, to co maluje je idiotské, takže konflikty pokračovaly.  Když byl Dalí vyloučen ze školy, otec ho vyloučil i z kruhu rodiny.) Zato matku Dalí zbožňoval a její smrt pro něj byla podle jeho vlastních slov největší životní ránou. Salvador Dalí - náhradník za staršího bratra Dalí se narodil tři roky po smrti svého staršího sedmiletého bratra, který se rovněž jmenoval Salvador. Od té doby na něj doléhala myšlenka, že existoval mrtvý ještě před svým narozením a nyní existuje pouze jako zástupce a záměna. Dalí dokonce tvrdil, že si pamatuje, co se událo během jeho prenatálního života. Žena Dalího života Pravé jméno ženy, kterou Salvador Dalí (snad) miloval, bylo Elena Dianroffová, ale všeobecně byla známá jako Gala. Dalímu byla představena v Paříži jako manželka Paula Eluarda a Dalí u ní nalezl pochopení a inspiraci. Gala se stala středem jeho života a veškeré jeho činnosti: jeho ženou, modelem, manažerem, múzou, neustálým mýtickým odkazem. Kontroverzní umělec Salvador Dalí byl vskutku kontroverzním umělcem, potrpěl si na skandály, které mu přinesly popularitu. Úmyslně stavěl na obdiv ty stránky své osobnosti, které tradice nebo společnost odsuzovala či mohla odsuzovat. Měl rád tři věci: slabost, stáří, přepych, ale nade vše miloval pocit vznešenosti, naprosté nadřazenosti. Jako člověka byste ho pravděpodobně nesnášeli, ale jako umělce ho prostě musíte milovat!

  • 0 Alkohol poškozuje mozek více, než konopí

    0.00 z 0 Hlasů

    Tým vědců z University of Colorado Boulder přišel s údaji o tom, že konzumace alkoholu poškozuje mozek, na rozdíl od tolik diskutovaného konopí. Alkohol byl spojen s dlouhodobými proměnami na mozku, přičemž vliv konopí není prozatím znám. Jak se konzumace alkoholických nápojů na našem mozku projevuje, no a jak je to vlastně s konopím?   Odborníci čerpali ze starších studií, ve kterých byl aplikován sken mozku u 853 osob ve věku 18 - 55 a u 439 mladých dospělých ve věku mezi 14 - 18 let. Subjekty konzumovaly v běžném životě marihuanu i alkohol v různém rozsahu. Alkohol likviduje šedou i bílou hmotu Bylo zjištěno, že lidé konzumující alkohol ztrácejí šedou hmotu, ale také hmotu bílou, která leží pod tou šedou a zprostředkovává komunikaci mezi ní a zbytkem těla. Jakékoli narušení bílé nebo šedé hmoty vede k dlouhosáhlému poškození mozku. Nejzásadnější poškození byly nalezeny u dlouhodobých a pravidelných pijanů.   Konopí se zdá bezpečné, ale mnoho toho o něm nevíme Jedním z hlavních cílů studie bylo shromáždit data o dopadu kanabinoidů - účinné látky v konopí. Výzkumníci nenalezli žádné spojení mezi konzumací konopí a změnami šedé a bílé hmoty. To znamená, že je marihuana minimálně méně škodlivá, než-li alkohol. O konopí toho ještě mnoho nevíme. Rachel Thayerová z University of Colorado Boulder zmínila: “Zejména s konopím je toho ještě tolik ke zkoumání, že ještě nevíme, jak ovlivňuje mozek”. Podle ní byl výzkum velice omezený, proto vědci nemají více informací. Vědci studii berou i tak velice pozitivně. Mají v rukou nové informace, které jim umožní posoudit prospěšnost i rizika konopí. Výzkumníci požadují větší konzistenci v budoucích studiích, pokud jde o to, jak hodnotit poškození struktury mozku. Konopí je neustále zkoumáno a je posuzována jeho prospěšnost pro lidské zdraví. Ve světě se neustále diskutuje o výhodách a nevýhodách konopí. Tyto diskuze však většinou nejsou podloženy seriózními vědeckými informacemi, a proto nejsou dostatečně přesné. Vědci se snaží právě tyto důsledky zvrátit a dokázat prospěšnost konopí v době, kdy jsou legalizační hnutí po celém světě intenzivnější a intenzivnější.

  • 0 Coworking – sdílená kancelář

    0.00 z 0 Hlasů

    Co a kde coworking sdílí      Slovo coworking v doslovném překladu znamená spolu-práce. Jde o jeden vybavený kancelářský prostor, který může využívat každý, kdo má zájem. Kancelář obvykle disponuje připravenými pracovními místy, kvalitním připojením k internetu, možností tisku a kuchyňkou.      V naší republice vznikla první coworkingová kancelář v roce 2009 a od té doby rychle přibývají. Společné kanceláře už zdaleka nejsou doménou pouze velkých měst, k metropolím se rychle přidala další města a tak můžeme tato centra najít v Pardubicích, Plzni, Kladně, Kolíně, Českých Budějovicích nebo Táboře. A kanceláří dále přibývá.  Lidé a možnosti využití      Lidé v coworkingu pracují nezávisle na sobě a je na uvážení každého uživatele, jak často bude kancelář navštěvovat. Stálí členové, platí pravidelný měsíční paušál a v coworkingu mají vlastní stůl. Prostor mohou využít i lidé „z ulice“, kteří potřebují v daném městě pracovat pouze pár hodin. Zaplatí jednorázový poplatek a obsadí stůl, který je momentálně k dispozici. Kdo dřív přijde, ten si vybírá. Uživatel platí pouze za čas, který reálně využije, ať už jde o rok, měsíc, den, nebo hodinu.      Mimo finanční úspory, hraje velkou roli i psychologická a společenská funkce coworkingové komunity. Člověk není izolován v samostatné kanceláři, ale má možnost potkat řadu zajímavých lidí z různých oborů, protože v coworkingu nikdy nevíte, kdo přijde zítra. Sdílená kancelář nabízí možnost zbavit se pocitu izolace při práci z domu, řešení finanční úspory, možnost setkání zajímavých lidí z různých oborů i práci v novém a kreativním prostředí.

  • 0 Jak mít lepší spánek

    0.00 z 0 Hlasů

    Trápí váš potíže se spaním? Nemůžete usnout nebo usínáte až pozdě v noci? Zkuste naše rady a triky.   Správný a pravidelný rozvrh Dospělí lidé potřebují v průměru 7 – 9 hodin spánku denně, pokud vám je pod 18 je to aspoň 8,5h Je tedy důležité určit si v kolik jít spát a v kolik vstávat, pak to dodržovat pravidelně. Organismus si na váš spánkový rozvrh navykne. Musíte najít právě vám vyhovující čas kdy jít spát. Důležité je tento rozvrh dodržovat i o víkendech! A po čase uvidíte, že budete usínat bez problémů.   Stop elektronice Dvě nebo tři hodiny před spaním jednoduše řekněte veškeré elektronice „Ne!“.  Kromě škodlivého světla, které zabraňuje v tvorbě spánkového hormonu melatoninu. Zároveň zvyšují úroveň napětí a stresu a jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč máme problémy se spaním. Zkuste si před spaním raději číst knížku, zacvičte si nebo udělejte menší úklid.   Strava Vyhněte se přes den kofeinu, rozhodně žádné kouření (Nikotin je stimulant a narušuje spánek) a před spaním ani žádný alkohol. Zároveň zkuste večeřet dříve, večer pokud budete jíst, bude váš organismus aktivnější a vy můžete mít problém usnout.   Léky, doplňky stravy Nakonec, pokud vám žádná přírodní cesta nezabere, se můžete obrátit na léky. Doplňky stravy s obsahem heřmánku se projevily jako efektivní a také heřmánkový čaj je užitečný. Dále můžete zkusit přijímat víc Melatoninu, což rozhodně usínání ulehčí. Předtím než zkusíte doplněk stravy s obsahem Melatoninu, zkuste jíst ovoce, v kterém se nachází v hojném množství: Ananas, banány, pomeranče, rajčata a třešně.   Pokud nemůžete usnout Když nemůžete usnout déle než 20 minut, vezměte si knížku a chvíli si čtěte. Stres z toho že nemůžete usnout a zdlouhavé převalování ze strany na stranu by spánek akorát oddálilo o ještě delší dobu. Po čase se zhluboka nadechněte, odložte knížku a zkuste usnout.   Pokud máte dlouhodobé problémy se spaním, je vhodné zkontaktovat lékaře. Je několik onemocnění spojenými s problémy se spánkem. 

  • 0 Jak na levnou dovolenou

    0.00 z 0 Hlasů

    Nudí vás každodenní stereotyp a rádi byste plnohodnotně využili svou dlouho čekávanou dovolenou? Leťte za teplejším sluncem a čistými plážemi! Mnoho z vás se určitě při této představě zatetelí blahem, ale občas je nutné obracet každou korunu a někdy se až zdá, že se cesta k moři nevyplatí. Existuje pár tipů, jak si užít dovolenou s veškerým komfortem a zároveň maximálně ušetřit.  Destinace  Oblíbenost různých letovisek se každým rokem mění. Od této skutečnosti se také odvíjí cena. Proto před plánováním dovolené brouzdejte po internetu a hledejte nejčastěji vyhledávaná turistická místa. Můžete být mile překvapeni. Pokud jste si před lety nemohli dovolit cestu do Egypta, nyní může být ten pravý čas.  Čas Nejen místo, ale také čas pobytu je rozhodující. Většina turistů navštěvuje exotické země v hlavní sezóně (červenec, srpen). Tyto dva měsíce vytíží vaši peněženku maximálně, a proto pokud chcete ušetřit za tu samou nabídku, posuňte svou cestu na září. Bonusem pro vás budou poloprázdné pláže, které si můžete naplno vychutnat. Cestovní kanceláře v době po letních prázdninách nabízejí last minute zájezdy někdy až o desítky procent levněji.  Způsob dopravy Letadlo je sice pohodlným a rychlým dopravním prostředkem, ale pokud máte rádi dobrodružství, zvolte raději cestu autem nebo autobusem. Cestování těmito dopravními prostředky je mnohem výhodnější a navíc se celou dobu můžete kochat krajinou. Výhled z letadlového okénka je sice příjemný, ale po chvíli vás pohled na mraky omrzí. Autobusem projedete nové a zajímavé cesty a poznáte místní krajinu i mimo vaše vybrané letovisko.  Jestliže vás stále láká létání místo obyčejné cesty autobusem, máme pro vás malý tip. Velká část ceny letenky je vždy za zavazadlo. Zabalte jen to nejnutnější do příručního zavazadla a hurá za sluncem! Strava Jste-li nenároční v jídle určitě vás potěší možnost úspory na jídle. Určitě tím není myšleno týdenní hladovění. Místo ubytování v hotelu a jejich nabídek jídla si jednoduše objednejte apartmán s kuchyňkou a vařte nenáročná a levná jídla. Pokud vás tato možnost omrzí v době pobytu, nemusíte zoufat. Okolí je vždy plné restaurací, ale i cenově dostupných stánků s občerstvením.     

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz