Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Jak chovat betty bojovnice

Your vote is:
4.00 z 2 Hlasů

Betta bojovnice je u českých chovatelů velmi oblíbenou a rozšířenou rybičkou. Koupíte ji téměř v každém zverimexu a není náročná na chov. Navíc je krásně barevná, obzvlášť samci mají pestré zbarvení a mohutné ploutve. Proto si chovatelé obvykle vybírají samečky. Jak se o betty bojovnice starat? Dozvíte se v naše článku.

 

Jaké podmínky betty potřebují

V přírodě byste bettu našli v teplých a stojatých vodách. Pochází z Asie, ale žije i v amazonských řekách. Velkou výhodou jejího chovu je možnost mít akvárium bez filtru. Stojatá voda jí nevadí, protože je na ni zvyklá. Vodu ale  musíte pravidelně a důkladně měnit. Voda v akváriu by měla mít ph okolo 6-8. 

Jak již bylo řečeno, betta je tropická ryba. To, co byste tedy do akvária měli dokoupit určitě, je topení. Jinak se rybka může nachladnout a onemocnět. Při nižších teplotách ji navíc ploutve. Teplota vody by se měla vždy pohybovat mezi 26 až 30 °C. K tomu právě pomůže topítko.

Co se rybí symbiózy týče, chovejte v akváriu raději jen jednoho samce. Dva by proti sobě bojovali a tyto boje obvykle končí smrtí jednoho z nich. Samic můžete chovat několik pohromadě, snáší se dobře a můžete k nim přidat i jednoho samečka. Počtu ryb vždy přizpůsobte velikost akvária.

 

Jaké vybavení koupit

Základem je vědět, zda chceme chovat více rybiček, nebo jen bettu. Pro samotnou bettu bojovnici bude stačit akvárium začínající na objemu 20 litrů. Menší nekupujte, ať se ryba netrápí. Betty bojovnice se s ostatními rybičkami mohou hůře snášet. Pokud k nim dáte například neonky, hrozí, že jim začnou okusovat ploutve. Proto se betty chovají spíše samostatně a stačí jim menší akvárka.

Jestli chcete, aby vaše rybka žila ve větším pohodlí, kupte jí kromě topítka také již zmíněný filtr. Voda pak bude čistší a ryba bude mít větší přísun kyslíku. Při vybavení akvária dbejte také na správný substrát, který použijete na dno. V případě, že dáváte přednost písku, se ujistěte, že je kvalitní. Nezapomeňte na kamínky a rostlinky. Ty jsou obzvlášť důležité, protože betty se za ně rády schovávají a odpočívají na nich. Často je spatříte jak u rostlin spí.

 

Jak se starat o vodu

Vždy, když budete vyměňovat vodu, akvárium zároveň umyjte. Bez pravidelné údržby se rybičce nebude dařit a začne chřadnout. Vodu, kterou do akvária dáte, nechte nejprve dostatečně odstát. V každém případě ještě použijte přípravek na úpravu vody (vyrábí se i speciální pro betty bojovnice). Tyto přípravky zbaví vodu chlóru. Stěny akvária očistěte od usazenin, jinak se voda začne brzo kazit. Opláchněte i kamínky a rostlinky, pokud jsou umělé.

Rybičku před čištěním akvária zkuste co nejméně stresovat. Při údržbě byste ji měli uložit do nádoby s vodou o stejné teplotě, jakou měla voda v akváriu. Jakmile očistíte rostlinky, přidejte je nádoby k bettě, ať má rybka pocit, že není úplně v cizím prostředí. Při nabírání rybičky do síťky počkejte, až k vám sama připlave a sama se do ní vnoří. Stejný postup aplikujte ve chvíli, kdy ji budete ze síťky vypouštět. Jestliže se budete o bettu dobře starat, může vám vydržet 3-5 let. Záleží, jak starou rybku koupíte a jak se o ni předtím starali v obchodě. 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz