Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Jak se slaví Vánoce v USA?

Your vote is:
5.00 z 2 Hlasů

Každá země má své vlastní svátky a tradice. Poslední dobou je ale velkým trendem přebírat vše od našich sousedů za velkou louží. Řekněte, slavili vaši rodiče někdy Halloween? Nebo Black Friday? Myslím, že kvůli tomuto ztrácí cestování jeden z významů, a to poznávání kultury. Naštěstí Vánoce stále zůstávají při starém. Hlavním rozdílem je to, že v Americe naděluje Santa Claus - jak už všichni jistě víme. Co si ale rozebrat Vánoce v USA trochu podrobněji?

Vánoční svátky v USA se slaví ve stejné dny jako u nás

24. prosince „Christmas Eve“

V tento den lidé běžně pracují nebo si berou dovolenou a cestují za zbytkem rodiny. Ve většině států USA není tento den státní svátek.

25. prosince „Christmas Day“

První svátek vánoční - nejdůležitější den Vánoc. Děti vstávají brzy ráno, aby si mohly rozbalit dárky od Santa Clause.
Některé rodiny považují jako relevantní večeři 24. prosince, jiné čekají s hostinou na 25. prosinec.

26. prosince „Day after Christmas Day“

V tento den je státní svátek. Studenti a pracovníci si užívají volno.

We wish you a merry christmas

Americké Vánoce začínají po dni díkůvzdání (Thanksgiving Day). Den díkůvzdání je tradiční americký svátek, který se slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu (V Kanadě druhé pondělí v říjnu). U stolu se sejde celá rodina a nesmí chybět krocan s nádivkou, brusinková omáčka a dýňový koláč.

Santa Claus se v noci na 25. 12. vkrade do domu komínem a krbem. Na střeše domů na něj vždy čeká jeho osm sobů: Dascher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner a Blitzen. Někdy se do osmičky sobů přidává i ten nejznámější - Rudoplh (ten s tím červeným nosem).

Děti nechávají Santovi na krbu vždy sušenky a sklenici mléka.

Santa Claus má také seznam zlobivců! Těm nechává v punčoše uhlí.

Americký kýč

Američané utratí za výzdobu v přepočtu 6 miliard korun. Není to šílené? Všude samá světýlka, sobi a hulákající Santa Clausové...

Rockefellerovo centrum

Rockefellerovo centrum je centrum vánočních oslav, kde bývá i slavnostní rozsvícení stromku. Národní strom stojí od 1. 12. u Bílého domu.

Vánoční pohádky

Jako my máme pohádky, které si přes Vánoce neodpustíme, tak stejně to mají i Američané. Jejich nejoblíbenějšími jsou: Sám doma, Zázrak v New Yorku, Santa Claus, Rudolf s červeným nosem a Vánoční skřítek.

Jídlo

Jídlo je na Vánoce hodně podobné jako na den Dkůvzdání. Tedy krocan s nádivkou atd. Také ale převládá Roastbeef (pečené hovězí), šunka a pudding. Cukroví tvoří v Americe hlavně koláče (jablkový, dýňový, mrkvový) a také perníčky a candy cane (sladké červenobílé hůlky - nejčastěji se prodávají v mátové příchuti).
Jako pití Američané preferují horkou čokoládu, jablečný cider nebo vaječný koňak.

Chtěli byste slavit americké Vánoce?

 

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz