Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Jak vybrat digestoř do malého prostoru?

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

 

Zařizujete si bydlení a lámete si hlavu, jak vybrat digestoř do nepříliš velké kuchyně v bytě? Umístění digestoře má své opodstatnění bez ohledu na velikost – umožní vám účinně a efektivně odsávat nežádoucí páry, které vznikají při vaření, minimalizuje zápach, eliminuje i přepálené tuky při smažení a snižuje vlhkost vzduchu, proto byste na jeho umístění určitě neměli zapomínat. Jak ale vybrat správný odsavač par, pokud jste limitováni velmi malými nebo středními prostory?

Jak vybrat digestoř do malé kuchyně

Dnes existuje několik typů, které se liší funkcemi, možnostmi umístění, náklady na pořízení i údržbu či snadnou nebo složitější údržbou. Ne každá z nich je však vhodná do bytu, kde bývají kuchyňské kouty menší a majitel bytu je navíc omezen stavebními dispozicemi. Pro výběr té správné si musíte zodpovědět následující otázky:

1. Lze ji napojit na odtah?

2. Jak velká je moje kuchyň?

3. Kam chci odsavač par umístit?

Lze digestoř napojit na odtah?

Zjistěte si, zda se váš sporák nachází poblíž komína a je tak možné napojit odsavač na odtahovou šachtu. Podle toho se následně rozhodněte, který z následujících typů, je pro vás vhodný:

· Klasický typ s odtahem je levná a velmi účinná varianta. Pouze si ověřte, zda vybraný typ obsahuje tzv. zpětnou záklopku, která zabraňuje pronikání pachů, pokud zrovna odsavač neběží. V panelových a bytových domech je totiž komín naplněn nejrůznějšími pachy ze všech ostatních bytů. Tento typ je pak pro obyvatelé bytů bezúdržbový, jelikož jedinou povinností je pravidelná kontrola komína, kterou zajišťuje většinou společenství vlastníků jednotek.

· Digestoře recirkulační jsou alternativní variantou, pokud není možnost napojení do komína. Používají tzv. aktivní uhlíkový filtr, přes který nasátý vzduch přefiltrují a následně jej vyšlou zpět do oběhu. Jsou však méně účinné, dražší a je nutné minimálně každého půl roku filtr vyměnit nebo umýt v myčce na nádobí.

Jak velká je moje kuchyň?

Ač se to nemusí na první pohled zdát, menší kuchyň může být velkou výhodou při výběru. Platí zde totiž pravidlo, že digestoř by měla vzduch v místnosti vyměnit minimálně desetkrát za hodinu. Pro výpočet minimálního potřebného výkonu, můžete využít následující rovnici:

Výška místnosti, kde se bude digestoř nacházet x plocha místnosti x 10 = minimální sací výkon.

To znamená, že pokud máte například místnost s kuchyní o rozloze 10 m2 a výška místnosti je 2,5 m, minimální sací výkon, který je potřeba, je 250 m3 za hodinu.

Z toho jasně plyne, že čím menší kuchyň, tím menší výkon, což znamená menší finanční náklady na pořízení.

Tip: Při pořizování hleďte také na energetický štítek spotřebiče, který stanovuje spotřebu elektřiny daného produktu a může vám tak pomoci odhadnout, kolik vás provoz spotřebiče bude stát.

Kam odsavač par umístit?

Poslední otázka, která by vás měla při výběru zajímat, je cílové umístění. Do menších prostor v bytě se hodí následující:

· Digestoř výsuvná – v případě malého prostoru nejideálnější varianta, protože ji můžete vysunout pouze tehdy, pokud budete zrovna vařit, jinak může zůstat skryta. Lze ji pořídit jak v provedení s filtrem, tak s vývody na připojení ke komínu.

· Digestoř podstavná – umísťuje se pod kuchyňské skříňky, aby nezabírala žádný další prostor navíc. Vyrábí se s vývody z boku, zezadu i shora, je však vhodná pouze při možnosti napojení na odtahovou šachtu.

· Digestoř vestavná – nejlepší řešení, pokud zařizujete kuchyň zcela novou, protože ji jednoduše zabudujete do skříňky. Je velmi výkonná a lze ji sehnat jak s filtry, tak s vývody.

· Digestoř komínová – pokud to vaše kuchyň prostorově umožní, je to nejvýhodnější varianta, protože disponuje největším výkonem, a navíc při připojení do komína také nejnižší cenou.

Tip: Pokud máte kuchyň spojenou s obytnou částí bytu, pohlídejte si také hlučnost, která by při nejvyšším výkonu odsavače neměla přesáhnout 60 decibelů.

Pomohl vám článek při hledání vhodné digestoře do vašeho bytu? Našli jste zde odpovědi na otázky, které jste hledali? Napište do komentáře, jak jste situaci s malým prostorem vyřešili právě vy!

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz