Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Jake jsou standardni rozmery matraci?

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Jestliže už máte koupenou postel a sháníte pouze matraci, není co řešit. Změřte si rám postele a podle toho jasně poznáte, co hledáte. Pokud si postel teprve budete vybírat, máme pro vás jednu radu. Kupte si takovou, která bude aspoň o 20 cm delší než vy, jinak se vám bude špatně spát.

Délku bychom tedy měli vyřešenou, ale jakou šířku matrace člověk potřebuje? Na tuto otázku není snadné odpovědět, jelikož každému vyhovuje něco jiného.

Na některých jednolůžkách se pohodlně vyspí i dva

Celosvětově nejžádanější jsou klasické matrace 90 × 200 cm. Mnoho lidí má však doma lůžka o rozměrech 140 × 200 cm – nespí na nich s někým, toto je stále ještě velikost postele pro jednoho. Příležitostně se na ní každopádně dobře vyspí také dva lidi. Zlatou střední cestou jsou pak matrace – 120 × 200 cm, ty se pořizují třeba i pro seniory, osoby s vyšší vahou či pacienty upoutané na lůžko.

Do manželské postele je lepší pořídit 2 matrace

Jak je to s velikostmi u manželských postelí? Tradiční je velikost 180 × 200 cm, do malých bytů si manželé pořizují i postele a matrace – 160 × 200 cm. Nejde o nic hrozného, vždyť už výše jsme uvedli, že i na šířce 140 cm se dobře vyspí dva lidi.

Odborníci však doporučují koupit do manželské postele raději dvě matrace zvlášť. Každý z manželského páru má obvykle jinou hmotnost i jiné požadavky na tuhost. Bude se vám tak spát lépe.

Nezapomeňte na správnou výšku matrace

Opomínat byste neměli ani výšku matrace. Obvykle se pohybuje kolem 15 cm a čím vyšší matrace je, tím je to komfortnější. Musíte však vzít v úvahu, co vám dovoluje rám vaší postele. Aby v něm matrace dobře držela, nesmí oproti němu být příliš vysoká. Musí být v rámu ponořena minimálně z jedné čtvrtiny své výšky, proto si před výběrem matrace určitě změřte i výšku rámu.

Pokud jste při koupi postele rozměry příliš neřešili a teď si zoufáte, že budete muset shánět rozměr matrace, který není běžně k dostání, nedělejte si už takové starosti. Existují prodejci, kteří jsou schopní zajistit i nestandardní rozměry matrací. Stačí jen zapátrat na internetu.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz