Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Podivín Salvador Dalí a co o něm zaručeně nevíte

Your vote is:
5.00 z 2 Hlasů

Salvador Dalí byl všestranný umělec. Znám je především jako surrealistický malíř, ale během svého života také hodně kreslil, zabýval se grafikou, užitým uměním, navrhoval divadelní kostýmy a výpravy, pracoval pro film, psal… Jeho život nebyl jednoduchý, stejně jako nebylo jednoduché se Salvadorem Dalím vyjít.

Dalího dětství a mládí plné konfliktů

Dalí se celým jménem jmenoval Salvador Domingo Felipe Dalí i Doménech a narodil se 11. 5. 1904 ve Figuerasu ve Španělsku, kde 23. 1. 1989 i zemřel.  Jeho otec byl notářem a Dalímu se jevil jako násilný, všemocný, despotický a autoritativní obr. Konflikty byly na denním pořádku, zvlášť když uvážíme, že Dalí jako dítě často podléhal záchvatům zuřivého vzteku. (Později otec Dalímu vytýkal, že žije jako blázen, to co maluje je idiotské, takže konflikty pokračovaly.  Když byl Dalí vyloučen ze školy, otec ho vyloučil i z kruhu rodiny.) Zato matku Dalí zbožňoval a její smrt pro něj byla podle jeho vlastních slov největší životní ránou.

Salvador Dalí - náhradník za staršího bratra

Dalí se narodil tři roky po smrti svého staršího sedmiletého bratra, který se rovněž jmenoval Salvador. Od té doby na něj doléhala myšlenka, že existoval mrtvý ještě před svým narozením a nyní existuje pouze jako zástupce a záměna. Dalí dokonce tvrdil, že si pamatuje, co se událo během jeho prenatálního života.

Žena Dalího života

Pravé jméno ženy, kterou Salvador Dalí (snad) miloval, bylo Elena Dianroffová, ale všeobecně byla známá jako Gala. Dalímu byla představena v Paříži jako manželka Paula Eluarda a Dalí u ní nalezl pochopení a inspiraci. Gala se stala středem jeho života a veškeré jeho činnosti: jeho ženou, modelem, manažerem, múzou, neustálým mýtickým odkazem.

Kontroverzní umělec

Salvador Dalí byl vskutku kontroverzním umělcem, potrpěl si na skandály, které mu přinesly popularitu. Úmyslně stavěl na obdiv ty stránky své osobnosti, které tradice nebo společnost odsuzovala či mohla odsuzovat. Měl rád tři věci: slabost, stáří, přepych, ale nade vše miloval pocit vznešenosti, naprosté nadřazenosti. Jako člověka byste ho pravděpodobně nesnášeli, ale jako umělce ho prostě musíte milovat!

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz