Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Tip na výlet: Zřícenina hradu Buben

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

V okrese Plzeň – Sever se ve výšce asi 350 metrů n. m. tyčí zřícenina hradu Buben. Nachází se nedaleko vodní nádrže Hracholusky.

Na skalním ostrohu nad soutokem řeky Mže a Plešnického potoka stojí zřícenina hradu Buben. Ten je poprvé zmíněn v roce 1349, ovšem až roku 1390 je uveden jako hrádek Buben na cestě k Plzni.

Historické prameny uvádí, že Buben vznikl někdy v první polovině 14. století. Jeho založení souvisí zřejmě s faktem, že tamnímu rodu, který byl spřízněn s rodem Bavorů ze Strakonic, odebral roku 1333 hrad Nečtiny přímo Karel IV. Proto si zřejmě vybudovali toto nové sídlo. Roku 1567 se však již hrad uvádí jako opuštěný.

Z hradu mnoho nezbylo

Podle dochovaných ruin se zdá, že hrad nebyl nikdy výrazněji stavebně upravován. Nejsnazší přístup ku hradu byl uměle přerušen příkopem, jež byl vytesán ve skále. Přes něj vedl padací most k bráně, z níž se dochovaly pouze základy. Po celé délce hradu se táhl příkop s náspem.

Celkově se z hradu Buben nedochovalo mnoho, ovšem procházka k němu je velice příjemně stráveným odpolednem i v horkých letních měsících, jelikož cesta vede od malého parkoviště za železničním viaduktem po modré lesní pěšinou, a tak se návštěvník v lese i příjemně ochladí.

O hrad se nyní stará spolek Excalibur, který také zřejmě vybudoval přilehlou kadibudku, která je přístupná, nebo opatřil nebezpečné hradní stěny cedulemi či varovnými páskami. Hrad Buben je přístupný celoročně a zdarma.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz